Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB EPJ: Stmívače pro systémy DALI (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.02.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB EPJ: Stmívače pro systémy DALI


ABB EPJ: Stmívače pro systémy DALI
Společnost ABB Elektro-Praga, v roce 2012 uvedla na trh stmívače LED zdrojů. Nyní svůj sortiment v oblasti řízení jasu světelných zdrojů opět rozšiřuje. V tomto případě jde o dva přístroje pro stmívání svítidel v systému DALI. Oba přístroje pracují v jednosměrném vysílacím režimu pro vydávání centrálních ...
ABB s.r.o., ze dne: 5.02.2013



Oba přístroje pracují v jednosměrném vysílacím režimu pro vydávání centrálních povelů. Pasivní potenciometr (obj. č. 6599-0-2987) se zapojuje do systémů DALI, které mají vlastní napájení (obr. 2). Umožňuje ovládání až 64 prvků DALI podle IEC 62386 (tj. předřadníky, LED moduly a další zařízení určená pro systém DALI). Paralelně lze propojit až pět pasivních potenciometrů.


Obr. 1. Stmívač DALI s otočným ovládáním

Aktivní potenciometr (obj. č. 6599-0-2988) naproti tomu sám poskytuje napájení 15,5V/75mA DC až pro 37 prvků DALI, při paralelním zapojení tří potenciometrů až pro 111 prvků DALI (obr. 3). Není-li aktivní potenciometr připojen k síťovému napětí, funguje jako přídavné ovládání a chová se stejně jako pasivní verze.

Přístroje se kombinují se standardním krytem pro stmívače s otočným ovládáním, takže je lze integrovat do všech designových řad ABB (kromě designu Classic). Pro ovládání je využíván osvědčený princip: otáčením knoflíku se nastavuje požadovaný jas, stiskem knoflíku se svítidla zapínají a vypínají. Přístroje reagují na rychlost otáčení ovládacího knoflíku. Při pomalém pohybu se jas mění velmi zvolna (k dispozici je 254 úrovní osvětlení), naopak rychlý pohyb vyvolá velkou změnu jasu. Součástí přístroje je LED pro orientační osvětlení. Barvu světla lze zvolit z osmnácti přednastavených možností nebo je možné osvětlení vypnout.


Obr. 2. Schéma zapojení potenciometru 6599-0-2987 (1 – napájecí zdroj DALI, 2 – zařízení DALI, 3 – potenciometr)


Obr. 3. Schéma zapojení potenciometru 6599-0-2988 (1 – zařízení DALI, 2 – potenciometr)

Z výroby je aktivována funkce zapamatování naposledy použité hodnoty jasu. Toto nastavení lze zrušit a nahradit zapnutím na libovolnou jinou úroveň osvětlení. Nastavitelný je také tzv. základní jas, tj. minimální úroveň osvětlení. Všechny uložené hodnoty jsou uchovány v paměti i po výpadku napájení. Rovněž lze nastavit chování přístroje po výpadku napájecího napětí. Standardně je po obnovení napájení vždy zajištěn vypnutý stav. Jednoduchým postupem lze navolit, aby byla místo toho použita naposledy nastavená hodnota jasu.

Dušan Zajíček, ABB s. r. o., Elektro-Praga

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.