Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB EPJ: Není nad to, dotknout se inteligence osobně! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB EPJ: Není nad to, dotknout se inteligence osobně!


ABB EPJ: Není nad to, dotknout se inteligence osobně!
ABB představilo inteligentní systémy ve stánku Combitrading. Přijali jsme pozvání do předváděcí expozice KNX/EIB na Invexu 2006. Představovaný projekt P3B obsahuje ovládání všech možných zařízení v lidském obydlí, na které si člověk vzpomene ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.12.2006

Na výstavišti se však prezentace inteligentních systému ABB důvtipně skryla před neodbornými pohledy za dva stupně ochrany. Recepční expozice, následoval pohovor a až následně byl zájemce seznámen se speciální místností, plnou elektroniky. Tedy jádro samotné prezentace mohli shlédnout a podrobnou prezentaci vyslechnout opravdu pouze vážní zájemci.

Celou událost doprovázel Jiří Flegel, specialista na oblast inteligentních budovu systému KNX/EIB. Kromě technických podrobností poskytl i velmi zajímavý filozofický pohled při užití ovládání zmiňovaných systémů.

Představovaný projekt P3B obsahuje ovládání všech možných zařízení v lidském obydlí, na které si člověk vzpomene.

Zde na výstavišti byla připravena pouze odlehčená varianta propracovaného modelu z Prahy. Hlavní pražský model obsahuje více detailní periférií. I když se jedná o decentralizovaný systém pozornost se upínala na středisko Home Brain s plazmovou případně LCD obrazovkou.

V této zkrácené variantě byl na zdi pověšen 3D model objektu, na kterém LED diody signalizovaly stav ovládaných spotřebičů a zařízení. A samozřejmě běžné výstavní panely KNX/EIB, které již mnozí znají z elektrotechnických výstav.

Z ovládacích možností si mohl návštěvník vybrat z běžných designů, které pro systémy dodává ABB (potažmo Bush Jaeger) nebo například nový elegantní dotykový panel (Touchpanel). K dispozici byla také možnost ovládání standardním infračerveným ovladačem.

Jak jsme si povšimli, zmiňovanou expozici navštěvovali investoři v doprovodu svého projektanta, popřípadě i realizátora. Ti, kteří se opravdu zajímají o inteligentní budovy, měli by investovat čas do podrobných informací. Je sice chvályhodné vědět, co systém vše umí, však pokud to uživatel netuší, pak ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Brno, EIB - U vlečky 2, Brno - 543 211 327 - josef.kunc@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.