Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ABB EPJ: Co nového u inteligentní elektroinstalace Ego-n?


Document Actions
ABB EPJ: Co nového u inteligentní elektroinstalace Ego-n?
Inteligentní elektroinstalace Ego-n, která je díky svým možnostem ideálním řešením zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů či konferenčních prostorů, je na trhu standardem s množstvím zákazníků. Ti oceňují zejména skutečnost, že Ego-n je produktem ABB, silné mezinárodní a tradiční společnosti na českém trhu, u které je předpoklad dlouhodobé budoucnosti, a tudíž i záruka dlouhodobého podpůrného servisu. Toto mnoho jiných dodavatelů systémů nesplňuje, jejich historie je krátká a budoucnost otázkou.
ABB s.r.o., ze dne: 15.08.2012
reklama

 

Inteligentní elektroinstalace Ego-n, která je díky svým možnostem ideálním řešením zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů či konferenčních prostorů, je na trhu standardem s množstvím zákazníků. Ti oceňují zejména skutečnost, že Ego-n je produktem ABB, silné mezinárodní a tradiční společnosti na českém trhu, u které je předpoklad dlouhodobé budoucnosti, a tudíž i záruka dlouhodobého podpůrného servisu. Toto mnoho jiných dodavatelů systémů nesplňuje, jejich historie je krátká a budoucnost otázkou. Co s instalací, kde nikdo neporadí, nic neopraví a nic již nedodá. Ego-n řeší mnoho úloh: centrální i lokální řízení osvětlení, okenních žaluzií či předokenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a klimatizace, zavlažování a další funkce, které jsou klasickou elektroinstalací jen velmi obtížně řešitelné nebo je nelze realizovat vůbec. Programování a oživení instalace jsou velmi snadné a lze je realizovat ve dvou úrovních – Basic a Plus. V úrovni Basic lze naprogramovat základní funkce instalace bez použití počítače, pouze pomocí tlačítek Channel a Prog na přístrojích. Tento způsob mohou elektromontéři použít u instalace s jedním řídicím modulem (až 64 systémových prvků). Jestliže je instalace rozsáhlejší, obsahuje více řídicích modulů nebo jsou požadovány logické funkce, komunikace GSM apod., zvolí se úroveň Plus, tj. nastavení z PC připojeného ke komunikačnímu modulu a pomocí programového vybavení Ego-n Asistent.

Nová verze programového vybavení Ego-n Asistent
ABB připravila pro letošní rok novou verzi softwaru Ego-n Asistent 2, která je doplněna rozsáhlou nápovědou, tedy tou částí programu, kterou elektromontážní firmy nejvíce požadovaly. Nápověda může elektrikáři ihned na místě pomoci vyřešit problém s nastavením instalace bez nutnosti vyhledávání problematiky na internetu nebo telefonního kontaktu technické pomoci.

Nápověda se otevírá jednoduše stiskem klávesy F1 nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na záložku Nápověda v horní liště obrazovky a volbou Nápověda v otevřené roletě záložky. V otevřeném okně nápovědy jsou tři možnosti, jak k vyhledání konkrétní informace přistoupit. Je-li zvolena záložka Obsah, zobrazí se názvy jednotlivých kapitol. Po rozbalení např. kapitoly Prvky lze ke každému prvku instalace snadno vyhledat jeho popis, možné stavy, nastavení, možnosti vazeb apod. (obr. 1).


Obr. 1 Popisy prvků

Je-li zvolena záložka Rejstřík nebo Vyhledávat, nejprve je nutné vyplnit klíčové slovo, které navede Nápovědu. V záložce Rejstřík do přednastavených kapitol (obr. 2), v záložce Vyhledávat nabídne výskyt klíčového slova ve fulltextu (obr. 3).


Obr. 2 Vyhledávání podle kapitol


Obr. 3 Vyhledávání ve fulltextu

Nápověda obsahuje i vzorový projekt, kde je ukázka nastavení parametrů prvků instalace i vazeb mezi nimi na konkrétním projektu. Kliknutím pravým tlačítkem myši na záložku Nápověda v horní liště obrazovky a volbou Vzorový projekt v otevřené roletě záložky se načte instalace vzorového projektu.

Nová verze softwaru Ego-n Asistent 2 s Nápovědou je k dispozici zdarma pro registrované partnery na webových stránkách ABB Samozřejmostí je možnost aktualizace. Jestliže je již starší verze v PC nainstalována a PC je připojeno k internetu, po otevření záložky Nápověda v horní liště obrazovky lze zvolit možnost O programu a kliknout na tlačítko Update. Dosavadní verze bude automaticky nahrazena novou, aktuální.

Nové moduly inteligentní instalace Ego-n Novým modulem, který rozšiřuje řady akčních členů v inteligentní elektroinstalaci Ego-n, je modul stmívací dvoukanálový. Je určen ke stmívání svítidel, výstupním prvkem je tranzistor. Automatické rozpoznání druhu zátěže upraví průběh fázové regulace podle charakteru připojeného světelného zdroje a při propojení výstupních svorek obou kanálů přepne režim do jednokanálového provozu s dvojnásobným výkonem. Objednací číslo nového modulu je 3270-C27900 (obr. 4).


Obr. 4 Modul stmívací dvoukanálový

Další novinkou, která obohatila skupinu systémových prvků inteligentní elektroinstalace Ego-n je modul převodníku RS-232, RS-485. Modul je určen k připojení externího zařízení do systému Ego-n prostřednictvím sériového rozhraní RS-232 nebo RS- -485. Modul se připojuje na sekundární sběrnici. Nejčastěji bude využíván pro připojení některých zabezpečovacích systémů. V instalaci pak bude možné např. společně využívat okenní kontakty, signály snímačů pohybu zabezpečovacího systému např. i pro ovládání světelných okruhů v systému Ego-n (obr. 5), nebo naopak jedním stiskem odchodového tlačítka systému Ego-n zakódovat zabezpečovací systém.


Obr. 5 Ovládání světelných okruhů

Aby nastavení parametrů komunikace nekomplikovalo elektrikáři programování instalace a vazeb, jsou již základní knihovny pro připojení zabezpečovacích systémů DSC a Paradox přednastaveny (obr. 6). Objednací číslo modulu převodníku RS-232, RS-485 je 3270-C16700 (obr. 7).


Obr. 6 Přednastavené knihovny


Obr. 7 Modul převodníku RS-232, RS-485

Pro zájemce o moderní inteligentní elektroinstalaci Ego-n jsou vypsána početná školení na mnoha místech České republiky. Termíny školení a další informace jsou umístěny na webu v sekci Podpora – Školení a semináře.

Viktor Strouhal

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933