Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Domovní strážci


Document Actions
ABB: Domovní strážci
Obyvatele domu nebo jejich hosty přivítají, nezvané návštěvníky zastraší. Snímače pohybu označované jako domovní strážci jsou předurčeny pro práci v náročných podmínkách. Jsou odolné proti vodě a povětrnostním podmínkám. Nenechají se zmást. "Vidí" všechno, reagují rychle a spolehlivě. Bezpečně poznají, kdy potřebujete světlo.
Komerční sdělení, ze dne: 15.02.2010
reklama


ABB s.r.o. nabízí pět základních typů domovních strážců, které se liší snímacími charakteristikami, možnostmi nastavení a funkcemi.

Přístroje Busch-Wachter 90/220/280 ProfessionalLlNE mají rozdílnou šíři snímání - číslo obsažené v jejich označení vyjadřuje úhel zachycení.

Varianta s úhlem snímání 90° má jednodušší nastavování, přístroj 220 SelectLlNE má rovinnou snímací charakteristiku.

Výkonné relé se spínací schopností 16AX (i pro zářivkovou zátěž) zaručuje dlouhou životnost přístrojů i v případě přímého připojení velikých zátěží bez pomocných stykačů apod. Busch-Wächter 220 AlarmLlNE s výstupem 10AX má uvnitř standardní oblasti zachycení tzv. bezpečnostní zónu. Pohyb v tomto bližším prostoru vyvolá sepnutí speciálního bezpotenciálového výstupu, k němuž je možno připojit další zařízení.

Optický systém
Aby bylo možné plně pokrýt celou oblast zachycení, je u domovních strážců snímaný prostor rozdělen Fresnelovou čočkou do několika rovin ležících nad sebou.

Roviny 1 a 2 slouží pro celistvé pokrytí vzdálenějších oblastí a hlídají přiblížení osob zvnějšku. Rovina 3 mimo jiné znemožňuje nepozorované proběhnutí těsně podél zdi. Díky rovině 4 strážce sleduje prostor přímo pod sebou i mírně vzadu, aniž by tím utrpěla citlivost snímání směrem vpřed nebo do stran. To zvyšuje komfort při opouštění domu - pokud je přístroj nainstalován venku nad vchodovými dveřmi, rozsvítí se světlo ihned při jejich otevření.

Úprava oblasti zachycení
Snímací charakteristiku je často třeba přizpůsobit místním zvláštnostem. Jednou z možností je využití pohyblivého uložení snímače. Rameno snímací části lze naklonit až o 90˚ nahoru nebo o 40° dolů, část s čočkou lze otočit doprava nebo doleva až o 30°. Sklon terénu pomůže vyrovnat pootočení celého přístroje kolem podélné osy až o ±30°.

Jinou možnost poskytuje speciální samolepicí clonka. Nalepí-li se na určitou část čočky, nebude z odpovídající oblasti infračervené záření přijímáno. Lze ji použít jak pro omezení snímání v určitém úhlu, tak pro úpravu dosahu (deaktivací celých snímacích rovin).

Možnosti nastavení
Domovní strážci jsou velice všestranné přístroje s mnoha možnostmi nastavení. I když se však jedná o vysoce citlivé přístroje, nelze je používat jako součást zabezpečovacích systémů, protože nesplňují předepsané požadavky na odolnost proti nedovoleným zásahům.

Prahové osvětlení
Tento parametr slouží ke stanovení "rozhodovací úrovně" osvětlení. Má-li okolní osvětlení vyšší úroveň, než je nastavená hodnota, bude činnost výstupu blokována - k zapnutí připojeného svítidla nedojde, ani když bude registrován pohyb v oblasti zachycení.

Režim Test/Standard
Při ověřování oblasti zachycení je výhodné zvolit polohu T/S. Tím se automaticky nastaví zpoždění vypnutí na 2s a současně se vyřadí z činnosti vnitřní soumrakový snímač. Po 10 minutách mikroprocesor zajistí přechod do standardního režimu, takže přístroj bude funkční, i když zapomenete regulátor uvést do jiné polohy.

Zpoždění vypnutí
Kromě přesně nastavitelného času lze také navolit, aby se výstup při zaznamenání pohybu sepnul jen na 1s. Toho se využívá pro ovládání dalších zařízení spouštěných impulzem.

Indikace pohybu
Uprostřed čelní části snímače je umístěna LE dioda, která informuje nejenom o aktuálním provozním režimu, ale také oznamuje zaregistrování pohybu. Pro kontrolu oblasti zachycení tak ani není nutné mít k výstupu připojené svítidlo.

Dálkové ovládání
Ke zvýšení uživatelského komfortu přispívá možnost ovládání většiny domovních strážců pomocí vysílače infračerveného signálu. Zapnutí výstupu nezávisle na pohybu je možno vyvolat krátkodobým přerušením napájení (stiskem vypínacího tlačítka).

Vlastnosti domovních strážců

Promyšlené detaily, jako dokonalá konstrukce čočky pro bezchybné celistvé pokrytí, špičková elektronika, mnohé doplňkové funkce a samozřejmě také veliký spínací výkon - to jsou vlastnosti, které při provozu oceníte.

Mikroprocesorové řízení
Činnost přístrojů Busch-Wächter 220, 280 ProfessionalLlNE i 220 AlarmLlNE je řízena mikroprocesorem, který umožňuje využívat řadu užitečných funkcí.

Automatická stabilizace dosahu
Spojení mezi zdrojem tepla a snímačem zajišťuje vzduch. Podmínky pro snímání pohybu jsou tedy ovlivněny aktuálními povětrnostními podmínkami. Vysoké venkovní teploty, špatná "viditelnost" způsobená mlhou, deštěm nebo sněžením mohou dosah dočasně zkrátit až o 50%. Domovní strážci dokážou tyto nepříznivé vlivy rozpoznat a reagují na ně změnou zesílení snímaného signálu. Kolísání dosahu se tak minimalizuje.

Automatické potlačení falešného spínání
Pokud např. na čočku snímače svítí slunce skrz korunu stromu, který se pohybuje vlivem větru, může to být interpretováno jako pohyb v oblasti zachycení - výstup se zapne. Jestliže se takovéto spínání opakuje častěji, vestavěný mikroprocesor to vyhodnotí a značnou část těchto nežádoucích sepnutí dokáže potlačit.

Ochrana před oslněním
Je-li světelný práh nastaven na "tmu", mohlo by při osvícení přístroje (kapesní svítilnou, reflektorem automobilu apod.) dojít k jeho deaktivaci - výstup by se nezapnul ani při detekci pohybu. Aby se tomu zabránilo, je náhlá změna osvětlení po dobu 90s ignorována.

Citlivost
Domovní strážci s úhlem zachycení 220˚ a 280˚ mohou pracovat ve třech stupních citlivosti. Standardní je stupeň N. Vyšší citlivost (+) je vhodná např. pro použití ve vnitřním prostředí. V opačné krajní poloze (-) je citlivost snímání snížená.

Automatický test funkčnosti
Další výhodou mikroprocesoru zabudovaného v přístroji je možnost testování sama sebe. Při každém připojení k síťovému napájení se provede kompletní prověření funkčnosti. Je-li výsledek kontroly kladný, výstup přístroje se zapne na dobu nastaveného zpoždění vypnutí. Tím je potvrzeno, že je přístroj v pořádku a je plně funkční.

Instalace
Optimální montážní výška je 2,5m (resp. 1,5m u provedení SelectLlNE). Pro ni také platí udávané dosahy. Nejjistější funkci zaručuje montáž v takovém místě, kde bude pohyb zachycován bočně vzhledem ke snímači. Při přímém přibližování se totiž dosah může značně zkrátit. Přístroj musí být namontován na pevný podklad, protože jakýkoliv pohyb snímače má stejný účinek jako pohyb zdroje tepla.

Umístění
Infračervené paprsky pevnými předměty neprocházejí, ale od lesklých ploch (vodní hladina) se mohou odrážet. Také je třeba dbát na dostatečnou vzdálenost od ulice, sousedních pozemků apod., aby se omezily nežádoucí vlivy.

Korekce oblasti zachycení
Snímací oblast je možné snadno a účinně upravit pootočením nebo vychýlením snímače ve 3 osách. Nalepením speciální clonky (je součástí dodávky) na část čočky lze snímání omezit do stran nebo i do dálky.

Vzdálenost od svítidel
Mezi domovním strážcem a spínaným svítidlem by měla být vzdálenost větší než 1,5m. Jinak by změna tepelného vyzařování při vypnutí svítidla mohla vyvolat opětovné nežádoucí zapnutí. Reflektory nesmějí přímo ozařovat snímač.

Způsob montáže
Konstrukce přístrojů umožňuje nástěnnou i stropní montáž (např. pod střešní přesahy, vchodovou stříšku, pod balkon apod.). Ačkoliv přístroje mají dostatečný stupeň krytí (IP 55) a rozsah provozních teplot, měly by být chráněny před deštěm, větrem a přímým slunečním zářením. Jinak může docházet k falešnému spínání. Např. stékající dešťové kapky mohou být chybně vyhodnoceny jako pohyb zdroje tepla a výstup na základě toho sepne.

Spínání induktivních zátěží
Pokud výstup spíná induktivní zátěž (např. relé, stykače, zářivky nebo transformátory), doporučuje se k ní paralelně připojit odrušovací člen. Protože domovní strážce je složitý elektronický přístroj, mělo by se napájecí vedení opatřit přepěťovou ochranou. Induktivní zátěže totiž mohou vyvolat impulzy o velikosti až několika kV.

Přehled přístrojů

Jednotlivé přístroje z rodiny domovních strážců se vzájemně neliší pouze tvarem snímací charakteristiky. Mají také různé možnosti nastavení, ovládání apod.
V dalším textu je podán pouze stručný popis jednotlivých provedení. Podrobnější informace jsou uvedeny v návodech k používání těchto výrobků, které lze získat
na firemním CD-ROM, na internetových stránkách nebo na vyžádání v ABB s.r.o., Elektro-Praga.

Busch-Wächter 90 ProfessionalLlNE
Tento přístroj je soustředěn na snímání v úhlu 90°. Je ideální pro sledování přístupových cest u řadových domků, chodníků, vjezdů do vrat - všude, kde je požadována kontrola určitého vymezeného prostoru.

Dosah je snadno a přesně mechanicky regulovatelný ve všech třech osách - nakloněním ramene se snímačem nebo pootočením snímací části doleva či doprava. Sklon terénu lze dokonale eliminovat natočením přístroje kolem jeho podélné osy. Kvalita snímání pohybu přitom nijak neutrpí.

Je-li třeba, oblast zachycení lze také omezit do dálky i do stran nalepením speciální clonky přímo na čočku snímací části.

Při instalaci nad vchodem do domu se využije zóna spodního a zpětného snímání - obyvatelé domu budou mít cestu ven osvětlenou, jakmile otevřou dveře.

U tohoto výrobku byla dána přednost jednoduchosti ovládání, takže je vybaven jediným regulačním prvkem. Zpoždění vypnutí a světelný práh se volí z přednastavených kombinací.

Busch-Wächter 220 ProfessionalLlNE
Srdcem tohoto domovního strážce je mikroprocesorem řízený optoelektronický systém s trojnásobným snímačem a zrcátkovou optikou. Ve spojení s optimalizovanou čočkou a čtyřmi snímacími rovinami je schopen bez hluchých míst sledovat kruhovou výseč s úhlem 220˚. V oblasti o poloměru 16m se nikdo nemůže přiblížit, aniž by se o něm nevědělo - sledován je i prostor těsně podél zdí.

Díky vysoké citlivosti tento přístroj spolehlivě zjistí pohyb tepelného zdroje i za zhoršených povětrnostních podmínek. Vyznačuje se automaticky stabilizovaným dosahem, odolností proti oslněním. Dokáže rozpoznat, kdy sepnout a kdy ne.

Při každém připojení k napájení přístroj samočinně prověří svoji funkčnost a dá to vědět zapnutím výstupu.

Stejně jak předchozí provedení s úhlem 90˚ nabízí také tento přístroj bohaté možnosti přizpůsobení snímání jak mechanickým nastavením, tak použitím speciální clonky. Navíc můžete zvolit jeden ze tří stupňů citlivosti snímání a díky tomu přístroj využívat např. ve vnitřním prostředí.

Pro komfortní dálkové ovládání funkcí a provozních parametrů lze využít možností elegantních vysílačů infračerveného signálu.

Váš dům bude dobře ochráněn i o dovolené. Jestliže aktivujete režim simulace přítomnosti, bude přístroj zapínáním a vypínáním světla ve večerních hodinách vyvolávat dojem, že dům není opuštěn.

Montáž již nemůže být snazší a rychlejší - pro připevnění základny stačí jediný vrut, vodiče se připojí do bezšroubových svorek a tělo přístroje se upevní bajonetovým mechanismem.

Busch-Wächter 220 SelectLlNE
Varianta 220 SelectLlNE je jediným domovním strážcem, který má tzv. selektivní snímací charakteristiku, což jej činí zajímavým pro různé způsoby využití v průmyslovém i v soukromém sektoru. Jedná se prakticky o rovinu s minimálním rozptylem - co je nad ní nebo pod ní, činnost přístroje neovlivní.

Při doporučené montážní výšce asi 1,5m tak bude v okruhu až 16m zaručeno zachycení pohybu osob, avšak zvířata, která zejména v noci mohou po střeženém pozemku pobíhat, nežádoucí zapnutí připojeného svítidla nevyvolají. Vedle "horizontálních" instalací je možno tento přístroj využívat i "svisle". To je výhodné zejména v průmyslových aplikacích.

Jestliže je domovní strážce 220 SelectLlNE namontován na strop, jeho funkce se blíží světelné závoře. Může např. snímat pohyb v uličkách mezi regály a automaticky spínat osvětlení jenom v jedné z nich, když se blíží vysokozdvižný vozík. Přesně ohraničená zóna zachycení tak tento přístroj předurčuje pro použití v účelových budovách.


Domovní strážci Busch-Wächter 280 ProfessionalLINE a 220 AlarmLlNE jsou snímače nejvyšší technické úrovně. První z nich dokáže obsáhnout úctyhodný úhel 280˚ a při instalaci na roh budovy mu neunikne ani pohyb podél zdi. Druhý přístroj má dvojstupňové snímání pohybu a dva nezávislé výstupy, které spínají na základě pohybu zjištěného ve vnější nebo vnitřní detekční zóně.

Busch-Wächter 280 ProfessionalLlNE
Tento přístroj má největší úhel zachycení. Je jediný, který dokáže vidět i za roh. Nic mu prostě neunikne. Díky adaptéru, který se připevní na roh budovy, je strážce namířen přesně v ose úhlu mezi zdmi a zaručí tak dokonalé využití rozsáhlé snímací oblasti. Když se k tomu ještě přičtou další možnosti nastavení, navíc s využitím vysílače pro dálkové ovládání, je tento přístroj takřka bezchybný.

Díky dosahu 16m a snímacímu úhlu 280˚ se k tomuto domovnímu strážci nikdo nedokáže přiblížit, aniž by nebyl odhalen. Dokonce i za nepříznivých povětrnostních podmínek přístroj reaguje rychle. Pohyblivost jednotlivých částí přístroje ve všech třech osách zaručuje, že snímání pohybu budete moci vždy optimálně přizpůsobit konkrétním podmínkám.

I když na delší dobu odcestujete, nezůstane váš dům bez ochrany. Pro aktivaci simulace přítomnosti stačí jeden stisk tlačítka na vysílači infračerveného signálu. Každý den při soumraku se potom světlo na určitou dobu automaticky rozsvítí. Přitom je zajištěno, aby ke spínání docházelo "rozumně", nikoliv pozdě v noci.

Činnost přístroje je možno ovládat i tlačítkem z jiného místa, nezávisle na pohybu. Na chvilkové přerušení napájení totiž přístroj reaguje tak, že se výstup zapne na dobu nastaveného zpoždění vypnutí. Jestliže tedy do napájecího obvodu vřadíte tlačítko s vypínacím kontaktem, pak se jeho stiskem vyvolá rozsvícení světla na určitou dobu.

Pokud potřebujete nepřetržité světlo na delší dobu, např. pro večerní grilování na zahradě, stačí jediný stisk tlačítka infračerveného vysílače: na dálku tak vyšlete povel pro nucené zapnutí výstupu. Přístroj za Vás myslí i v případě, že byste zapomněli zhasnout - po uplynutí 4 hodin se výstup sám vypne a obnoví se režim automatického snímání.

Busch-Wächter AlarmLlNE 220
Toto je bezesporu nejdokonalejší domovní strážce, co se týká snímacích vlastností i možností nastavení parametrů nebo přizpůsobení provozních funkcí. Platí pro něj vše, co bylo uvedeno pro variantu 220 ProfessionalLlNE, ale umí toho mnohem víc.

Jedinečná je na tomto přístroji jeho vnitřní "bezpečnostní" zóna spojená s dalším, bezpotenciálovým výstupem. V praxi to znamená, že přístroj reaguje na přiblížení osob ve dvou stupních. Jakmile zjistí pohyb ve vzdálenosti asi 16 m, zapne se první výstup, ke kterému je nejčastěji připojeno venkovní svítidlo. Jestliže osoba pokračuje v pohybu směrem k domovnímu strážci a vstoupí do vnitřní detekční zóny, zapne se druhý bezpotenciálový výstup, k němuž je možno připojit např. světelné či zvukové signalizační zařízení.

Regulátor citlivosti snímání na spodní části přístroje má ještě další funkci. V polohách -, N, + je aktivní tzv. komfortní režim. Přepnutím do polohy A se aktivuje režim poplachový. Domovní strážce potom rozlišuje směr pohybu - bezpotenciálový výstup spíná pouze při přiblížení "z vnějšku". Při zapnutí tohoto výstupu navíc začnou na snímači blikat červené výstražné LE diody. Jestliže je naopak jako první aktivována vnitřní zóna (přístroj je nainstalován např. nad vchodovými dveřmi a někdo jimi vyjde ven), bezpotenciálový výstup nesepne.

Pokud celková zátěž na obou výstupech nepřesáhne 2300 W/V.A, je třeba předřadit jistič o jmenovitém proudu 10A. Protože oba výstupy mají spínací schopnost 10M, lze zatížení přístroje zvýšit až na 2x2300 W/V.A. V takovém případě je nutno použít dva jističe 10A - na první se připojí napájecí svorka L (pro jištění prvního výstupu) a druhý jistič zamezí přetížení v obvodu bezpotenciálového kontaktu. Musí být však splněna podmínka, že oba výstupy spínají napětí téže fáze. Použití napětí dvou různých fází u tohoto přístroje není dovoleno.

V případě domovního strážce Busch-Wächter 220 AlarmLlNE je velice užitečný servisní vysílač pro dálkové ovládání. Nejenže přispívá ke zvýšení komfortu, ale pomocí něho lze provádět i taková nastavení, kterých jiným způsobem dosáhnout nelze.

Dálkové ovládání
Některé důležité funkce nebo i změny nastavení u většiny domovních strážců lze provádět i dálkově - pomocí vysílačů infračerveného signálu, příp. manuálně
tlačítkem. Infračervený signál je kódovaný a pro ovládání jednoho domovního strážce je možno používat až deset různých vysílačů. U některých domovních strážců je základní vysílač součástí dodávky. Dokonalejší servisní vysílač se objednává samostatně.

Základní vysílač
Základní vysílač (6899-0-0295) umožňuje aktivaci a deaktivaci dvou nejčastěji využívaných funkcí u domovních strážců. Infračervený signál je kódovaný (před používáním se kód musí uložit do paměti strážce). Jeden přístroj lze ovládat až deseti vysílači.

Nucené zapnutí
Stiskem tlačítka ON se výstup přístroje zapne na čtyři hodiny. Po uplynutí této doby se obnoví režim, který byl aktivní předtím. Tlačítkem OFF lze toto nucené zapnutí kdykoliv zrušit.

Simulace přítomnosti
Tento režim vyvolává dojem přítomnosti osob - může se uplatnit např. při odjezdu na dovolenou. Domovní strážce reaguje na pohyby osob normálně, ale při setmění se výstup náhodně zapíná.

Upozornění
Žádná z funkcí základního vysílače nemá vliv na druhý bezpotenciálový výstup přístroje Busch-Wächtere 220 AlarmLlNE, který je spojen s bezpečnostní zónou.

Servisní IR vysílač
Pomocí servisního vysílače (6899-0-0299) lze ovládat více funkcí nebo dokonce i nastavovat některé parametry domovních strážců. Dokonale poslouží zejména při uvádění strážců do provozu, kdy je třeba ověřit snímací vlastnosti nainstalovaných přístrojů.

Stejně jako u základního vysílače je nutné před používáním zaznamenat kód daného vysílače do paměti domovního strážce. Pro ovládání jednoho přístroje lze používat až deset různých vysílačů.

Nucené vypnutí
Od stisku tlačítka ON bude na dobu 90min. potlačeno zapínání výstupu, i když v oblasti zachycení dojde k pohybu. Po uplynutí této doby přístroj pokračuje
v předchozí činnosti.

Testovací režim
Tlačítkem ON se testovací režim aktivuje na neomezenou dobu (režimy nuceného zapnutí a simulace přítomnosti se tím ukončí), až do stisku tlačítka OFF. Nezávisle na poloze regulačních prvků přístroje je zpoždění vypnutí nastaveno na 2s a výstup spíná vždy, bez ohledu na aktuální úroveň osvětlení. Tak lze kdykoliv snadno zkontrolovat, zda snímání pohybu funguje podle představ, a příp. chování přístroje upravit např. pootočením jeho snímací části.

Citlivost snímání
Jednotlivými tlačítky je možno nastavit sníženou (-), normální (N) nebo zvýšenou (+) citlivost snímání. Prakticky tak lze upravit dosah snímání pohybu.

Nucené zapnutí a Simulace přítomnosti fungují stejně, jak bylo popsáno u základního vysílače.

Reset
Stiskem tlačítka Reset se zruší veškeré změny provedené prostřednictvím IR vysílačů a budou aktivní hodnoty dané polohou regulačních prvků na domovním strážci.

Dále uvedené funkce ovlivňují chování bezpečnostního výstupu, a týkají se tedy pouze přístroje Busch-Wächter 220 AlarmLlNE:

Bezpečnostní výstup
Těmito tlačítky lze rozhodnout, zda má být spínání druhého výstupu potlačeno.

Denní režim bezpečnostního výstupu
Aktivací této funkce je soumrakový snímač přístroje vyřazen z činnosti. Ke spínání bezpotenciálového výstupu potom dochází za všech světelných podmínek.

Optický alarm
Používá se pro aktivaci nebo naopak k potlačení výstražného blikání na snímací části přístroje v komfortním, resp. poplachovém režimu.

Rozpoznání směru pohybu
Je-li funkce aktivní, zapne, druhý výstup přístroje AlarmLINE pouze při přiblížení "z vnějšku" (tj. nejprve byl zaznamenán pohyb ve vnější snímací zóně). Při pohybu směrem od přístroje druhý výstup nereaguje. Tlačítky ON, OFF lze změnit standardní chování bezpotenciálového výstupu v komfortním, resp. poplachovém režimu.

Synchronní spínání obou výstupů
Po stisku tlačítka ON budou oba výstupy spínat najednou. Pohyb ve vnitřní zóně je od tohoto okamžiku indikován pouze varovným blikáním na přístroji.

Ovládání tlačítkem
Jestliže je v napájecím obvodu vřazeno tlačítko s vypínacím kontaktem, pak se jeho stiskem výstup zapne na dobu nastaveného zpoždění vypnutí. Je-li během této doby zjištěn pohyb v oblasti zachycení, přístroj na něj nijak nereaguje (výstup zůstává zapnutý až do uplynutí nastaveného času).

Upozornění
Pokud je tímto způsobem ovládán domovní strážce Busch-Wächter 220 AlarmLINE, má stisk tlačítka vliv pouze na první výstup.

Příklady použití: spínání osvětlení v okolí domu

Automatické spínání venkovních svítidel je nejčastější úlohou, kterou domovní strážci Busch-Wächter pomohou vyřešit. Různé tvary oblastí zachycení s možností jejich přizpůsobení, odolnost proti povětrnostním vlivům, stabilizace dosahu, spínání velkých zátěží, ovládání přístrojů i z jiných míst - to jsou přesně ty vlastnosti, které jsou požadovány.

Přístupová cesta k domu
Kdo by chtěl chodit domů potmě? Nikdo - ani obyvatelé domu, ani návštěvy. Pro automatické spínání osvětlení lze použít např. Busch-Wächter 90 ProfessionalLlNE. Zbytečně neplýtvá šíří pokrytého prostoru - tvar jeho snímací charakteristiky je ideální pro sledování přístupových cest u řadových domků, garážových vjezdů apod. Při instalaci přímo nad vstupní dveře se využije jedinečná vlastnost spodního a zpětného snímání - světlo se venku rozsvítí již při otevření dveří. Nikdy nevkročíte do tmy.

Výstup přístroje dokáže přímo bez použití pomocného relé spínat proud až 16AX (3 680 W/V.A). To s rezervou pokrývá všechna běžně využívaná zařízení.

Přístroj 90 ProfessionalLINE lze bez problémů začlenit do stávajícího zapojení. Podle polohy mechanického spínače se pak buď svítidlo spíná automaticky, nebo je zapnuté natrvalo.

Okolí domu, zahrada
Automatické spínání svítidel v okolí domu nebo na velké zahradě splňuje zároveň požadavek na osvětlení prostoru i na odhalení a zastrašení případných nežádoucích návštěvníků.

Domovní strážce Busch-Wächter 280 ProfessionalLINE je ve spojení s rohovým adaptérem ideální pro instalaci na roh budovy. Bez problémů potom zvládne sledování po obou stranách domu, doslova "ode zdi ke zdi", a to i za zhoršené viditelnosti. Pro pokrytí členitějších prostorů lze použít několik snímačů a jejich výstupy propojit. Díky možnosti simulace přítomnosti osob bude dům ochráněn i o dovolené.

Přístroj Busch-Wächter 220 ProfessionalLlNE je vhodný v případě, kdy je třeba hlídat pouze jednu stranu budovy. I při odchodu z domu se můžete cítit bezpečně - je-li strážce nainstalován nad vchodovými dveřmi, venkovní svítidlo se rozsvítí ještě než překročíte práh.

Někdy je třeba světlo zapnout ručně, např. při zahradní slavnosti. Elegantním řešením je použití dálkového ovládání - výstup se zapne na 4 hodiny. Poté světlo
zhasne a přístroj se samočinně vrátí do normálního režimu snímání. Není už třeba myslet na to, že světlo musíte vypnout.

Pokud je požadována vyšší bezpečnost, lze využít přístroj Busch-Wächter 220 AlarmLINE. Ten má kromě standardní snímací oblasti pro spínání osvětlení ještě jednu vnitřní bezpečnostní zónu. Pro signalizaci narušení této zóny je na přístroji k dispozici bezpotenciálový výstup, který může spínat i za dne při plném osvětlení. Bezpečnost budovy je tak zajištěna 24 hodin denně. Ke komfortu přispívá možnost dálkového ovládání funkcí přístroje ručním infračerveným vysílačem.

Samozřejmě je též možno přístroje přidat do stávajícího zapojení s jedním nebo s několika spínači.

Příklady použití: spínání svítidel v podzemních garážích, ve skladech

Snímače Busch-Wächtere ProfessionalLlNE se uplatní nejenom v typicky venkovním prostředí. Jsou vhodné i pro automatické spínání osvětlení v patrových garážích, sportovních halách, spedičních firmách apod.

Při umístění na strop jsou nenápadné, ale spolehlivě zaregistrují každý pohyb.

Podzemní garáže
Jak z auta zapnout světlo? Na schodech ve tmě pátrat po spínači? Použití snímačů pohybu se přímo nabízí - zaznamenají pohyb osob i vozidel.

Díky velkému rozsahu náklonu snímací části lze přístroje Busch-Wächter Professional připevnit jak na stěnu, tak na strop.

Výstupní relé je schopno spolehlivě spínat proudy až 16AX. Při napětí 230V AC to znamená možnost připojení zátěže až 3680 W/V.A (i kapacitního charakteru), takže prakticky odpadá použití přídavných stykačů.

Přístroj 220 Professional dokáže sledovat polokruhovou oblast o poloměru 16m, která může být podle podle potřeby přizpůsobena naklopením či pootočením snímací části. Pro pokrytí větších nebo členitějších prostorů je třeba použít několik přístrojů. Mají-li spínat společnou zátěž, lze jejich výstupy vzájemně propojit (max. zatížení zůstává 16AX).

Je-li do napájecího obvodu zařazeno vypínací tlačítko, může např. bezpečnostní služba kdykoliv rozsvítit osvětlení i ze vzdáleného místa. Zhasnutí je automatické.

Sklad, nakládací rampa
Ve skladech není vždy trvalý pohyb osob. Domovní strážce zajistí osvětlení pro přepravní vozík i pro personál. Na rampě se často pohybují pracovníci transportních firem. Hledání spínače ve tmě na rampě může být nebezpečné, zvláště když má člověk plné ruce. Trvalé osvětlení je zase nehospodárné.

Použití snímače pohybu je v takových situacích ideálním řešením. Podle velikosti nebo členitosti prostoru, který je třeba pokrýt, lze zvolit jeden z přístrojů Busch-Wächter 220/280/90 ProfessionalLINE, příp. lze kombinovat. Je-li třeba, dosah i úhel zachycení je možno omezit nalepením speciální clonky, která se dodává s přístrojem.

Mají-li být všechna instalovaná svítidla spínána najednou, výstupy přístrojů se jednoduše vzájemně propojí. Pokud jmenovitý proud 16AX nebyl dostatečný, lze pro spínání použít přídavný stykač. Je-li požadováno bezpotenciálové spínání nebo spínání jiným napětím, je třeba k výstupům  připojit pomocné relé.

Pomocí přídavného spínače může např. pracovník ostrahy ovládat osvětlení ve skladu ze svého stanoviště. Při použití signalizační doutnavky bude mít pracovník navíc přehled, je-li rozsvíceno, nebo zhasnuto.

Pokud se použije přístroj Busch-Wächter 220 AlarmLINE, bude zajištěno nejen osvětlení prostoru za šera nebo za tmy. Při narušení bezpečnostní zóny snímače může být obsluha v rozlehlém skladu či ostraha závodu upozorněna na pohyb nežádoucích osob.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933