Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Designérská soutěž 20design11 zná své vítěze (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.07.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Designérská soutěž 20design11 zná své vítěze


ABB: Designérská soutěž 20design11 zná své vítěze
Společnost ABB, přední výrobce technologií pro energetiku a automatizaci a lídr na trhu s elektroinstalačním materiálem v České republice, ve spolupráci s CZECHDESIGN.CZ vyhlásila v galerii Mánes vítěze mezinárodní soutěže studentů a mladých absolventů studia designu, designérů, architektů a dalších tvůrců – 20design11 ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.07.2011

 

Společnost ABB, přední výrobce technologií pro energetiku a automatizaci a lídr na trhu s elektroinstalačním materiálem v České republice, ve spolupráci s CZECHDESIGN.CZ vyhlásila v galerii Mánes vítěze mezinárodní soutěže studentů a mladých absolventů studia designu, designérů, architektů a dalších tvůrců – 20design11.

ABB již řadu let spolupracuje s externími designéry při vývoji svých designových řad spínačů a zásuvek. Pro získání nových pohledů na design a vysledování designérských trendů se společnost rozhodla vypsat zmíněnou soutěž a oslovit tak širokou skupinu designérů jak z uměleckých vysokých a středních škol, tak z profesionální oblasti.

Předmětem soutěže byla dvě témata. Cílem tématu A "Kulturní identita ABB – design klíč k úspěchu" bylo navrhnout nové řešení designu setu domovního elektroinstalačního materiálu s ohledem na širokou spotřebu při využití přístrojů ABB. Setem se rozumí spínač, zásuvka, dvojnásobná zásuvka, zásuvka TV+R+SAT, zásuvka datová, jedno a dvojnásobný rámeček. Téma B "Budoucnost – vize a koncepty" umožňovalo tvůrcům rozsáhlejší kreativní rozpětí bez omezení, ovšem i ve vizi bylo nutné navrhnout základní přístroje, tj. spínač a zásuvku.

Do soutěže bylo přijato celkem 32 soutěžních prací autorů z České republiky a ze Slovenska. Soutěžní práce, které postoupily do 2. kola, musely být zpracovány do 3D fyzických modelů.

Jako vítěze tématu A "Kulturní identita ABB – design klíč k úspěchu" vybrala jury v čele s MgA. Janem Čtvrtníkem soutěžní práci "Lumen" autorek Magdaleny Čurdové a Terezy Matyáškové. Vítězství bylo spojeno s odměnou ve výši 50.000,-Kč, tyto studentky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem oboru design interiéru, jsou zároveň vítězkami kategorie studentů.

Vítězná práce jury oslovila principem jednoduchých vyměnitelných dílů umožňujících barevnou individualizaci při zachování decentního a neutrálního charakteru designu, kterému dominuje kruhový tvar. Celý koncept je univerzální a použitelný v různých druzích interiérů a umožňuje řešení pro různé cenové segmenty trhu.

Vítězem tématu B "Budoucnost – vize a koncepty" se stal student Technické univerzity, fakulty Umění a architektury v Liberci Filip Albrecht z ateliéru Bořka Šípka s prací "Invisible design", která v rámci vize zohledňuje interiér a netradiční splynutí s interiérem. Vítězství bylo spojeno s odměnou ve výši 20.000,-Kč.

Soutěž celkově přinesla různé pohledy na problematiku instalačního materiálu, reálná i avantgardní řešení, která se při respektování autorských práv mohou stát pro ABB zdrojem pro nové komerční designy.

Na záznam z tiskové konference se můžete podívat zde ...

ABB (www.abb.cz) je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 124.000 zaměstnanců přibližně ve 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává téměř 2.900 lidí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.