Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Akční členy inteligentních instalací


Document Actions
ABB: Akční členy inteligentních instalací
Co jsou to akční členy v inteligentních instalacích? Jak se dělí? Kam se obvykle ukládají? Při nedostatečné znalosti aplikačních programů se tato potřeba může projevit až při oživování instalace.
Josef Kunc, ze dne: 24.08.2007

Akční členy
Akčními členy jsou přístroje v silových obvodech, které vykonávají příkazy snímačů. V závislosti na ovládané funkci, nebo také na principu řízení dané fyzikální veličiny můžeme akční členy rozdělit do čtyř základních skupin:

  • spínací akční členy (neboli binární výstupy),
  • stmívací akční členy,
  • žaluziové akční členy a
  • analogové akční členy.

Jiná dělení akčních členů mohou být podle:

  • konstrukce (pro montáž do rozváděčů, pro zapuštěnou montáž do elektroinstalačních krabic, pro nástěnnou montáž, pro vestavění do kanálů, stropních podhledů nebo svítidel a jiných spotřebičů),
  • jmenovitého proudu,
  • druhu proudu (stejnosměrný, střídavý),
  • druhu zátěže (motorová, odporová, žárovková, zářivková, transformátorová,…),
  • násobnosti (s jedním nebo více výstupními obvody),
  • využitelnosti (jednoúčelové, kombinované) atd.

Každému ovládanému elektrickému předmětu je v systému předřazen akční člen.
Ten svou sběrnicovou spojkou, připojenou ke sběrnici KNX/EIB, zabezpečuje dekódování příkazu a předání potřebné informace aplikačnímu modulu k jeho vykonání. Akční členy je výhodné umisťovat pokud možno co nejblíže ke spotřebičům, především s ohledem na spotřebu vodičů. Instalační sběrnice bývá obvykle vedena nejkratší cestou mezi jednotlivými přístroji, bez ohledu na to, zda jednotlivé přístroje mají nebo nemají vzájemně komunikovat. O tom, které prvky mezi sebou budou nebo nebudou komunikovat nerozhoduje toto propojení, ale nastavení jejich aplikačního programu.

Akční členy bývají nejčastěji uloženy v rozvodnicích.
Pro minimalizaci spotřeby silových vodičů (až 40% snížení potřeby kabelů a s tím související snížení montážní pracnosti) a pro výrazné zvýšení přehlednosti je vhodné použití vyšších počtů menších rozvodnic, než použití např. jednoho centrálního rozváděče.

Napohled zcela stejné přístroje různých výrobců, tedy pro stejný způsob montáže, se shodnými jmenovitými hodnotami proudu i napětí, pro stejný druh zátěže, ve stejné cenové kategorii i ve stejné násobnosti, na rozdíl od klasických přístrojů ale mohou být někdy až diametrálně odlišné. Stejně jako u snímačů, i akční členy se mohou velmi výrazně lišit aplikačním programem. Před použitím je proto velmi důležité seznámit se s jejich aplikačními možnostmi. Jinak by se mohlo stát, že zdánlivě nepatrně ekonomicky výhodnější řešení může být naopak dražším, protože namísto jednoho přístroje se specializovaným aplikačním programem od jednoho výrobce bude nutné použití i několika celkově podstatně dražších přístrojů od jiných výrobců.

Při nedostatečné znalosti aplikačních programů se tato potřeba může projevit až při oživování instalace. Z nutnosti přikoupit další přístroje pak montážním organizacím mohou vznikat ztráty.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933