Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #4


Document Actions
ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #4
Ve čtvrtém, závěrečném, dílu seriálu vyzdvihneme skutečnost, že klíčové vlastnosti, kterým jsme se v dosavadních třech dílech věnovali, platí pro ucelenou řadu stykačů AF. Představíme Vám také prozatím poslední významnou inovaci z roku 2018 v rámci rodiny stykačů AF, kterou jsou stykače s Push-in pružinovými svorkami. Jedna řada pro všechny velikosti motorů. Vlastnosti jsou shodné pro celou řadu stykačů pro motory do 1 060A, resp. pro odporovou zátěž do 2 850A ...
Autorský článek, ze dne: 25.08.2020


V prvním dílu seriálu článků o stykačích AF jsme popsali dva významné benefity, které tyto stykače přinášejí: bezhlučnou univerzální cívku pro AC/DC ovládací napětí a široké rozsahy ovládacího napětí cívek. 

 

Ve druhém dílu zazněly výhody při použití stykačů AF díky nízké spotřebě energie cívky a zabudovanému odrušovacímu členu. Třetí díl seznámil se schopnostmi stykačů AF velice často spínat motorovou zátěž, snést vysoké krátkodobé přetížení a pracovat i v extrémních klimatických podmínkách.

 
Pozn.: červeně označeným vlastnostem se budeme věnovat v tomto dílu. Šedé písmo označuje vlastnosti, které byly popsány v předchozích dílech.


Jedna řada pro všechny velikosti motorů
Vlastnosti jsou shodné pro celou řadu stykačů pro motory do 1 060A, resp. pro odporovou zátěž do 2 850A.



Nemusíte tak například přemýšlet o tom, zda mají zabudovaný odrušovací člen, široké rozsahy ovládacího napětí nebo provozních teplot jen stykače do 100A nebo naopak stykače nad tuto velikost. Jedná se o ucelenou rodinu stykačů se shodnými charakteristikami napříč všemi velikostmi stykačů.

Push-in svorky
Poslední téma, které je znázorněno na úvodním schématu, se váže na způsob uchycení vodičů ve svorkách stykače. Jako doposud jediný výrobce stykačů (a motorových spouštěčů) nabízíme svým zákazníkům Push-in pružinové provedení svorek. Jedná se o provedení umožňující použití dvou způsobů připojení vodičů v téže svorce:
  • režim Push-in: zasunutí tuhých vodičů nebo vodičů s dutinkami bez použití šroubováku
  • režim pružina: zasunutí slaněných vodičů bez dutinky s použitím šroubováku.
Podle toho, jaké vodiče používáte, máte možnost zvolit způsob připojení vodičů. Největší benefit samozřejmě získáte při použití přístrojů v režimu Push-in, kdy se čas potřebný na připojení vodičů zkrátí v porovnání s klasickými pružinovými svorkami až o 50 %! Ale i režim pružina přináší v tomto provedení přidanou hodnotu proti jiným přístrojům s běžnými pružinami: snižuje pravděpodobnost poškození svorek, poněvadž se šroubovákem nemusíte ve svorce otáčet ani jím kroutit.

Jak můžete vidět na obrázku, velká výhoda Push-in stykačů a motorových spouštěčů spočívá také v jejich designu, který umožňuje osadit vodiče z čelní strany. Na rozdíl od přístrojů se vstupy pro vodiče umístěnými shora či zespodu tak zvlášť ve stísněných podmínkách odpadá dohledávání ústí svorky, což samo o sobě také přispívá k vetší rychlosti a zejména bezpečnosti připojení vodičů.

Dalším velkým benefitem je inovativní provedení propojovacích sad, které lze do svorek přístrojů zasunout bez použití nářadí. To opět vede ke značnému urychlení celé instalace.

Na spojení typu Push-in se můžete dokonale spolehnout i v náročném provozním prostředí. Technologie Push-in pružinových svorek prošla zkouškami rázů a vibrací podle požadavků norem IEC 60068-2-27 a IEC 60068-2-6. Použité svorky jsou samosvorné. To znamená, že po transportu systému nebo pak po celou dobu životnosti spouštěče/stykače nepotřebujete svorky dotahovat. Stálost spojení je zaručena po celou dobu životnosti přístroje a nehrozí vznik přechodových odporů a s tím související růst teplot v rozvaděči kvůli povolenému vodiči ve svorce stykače.

Parametry
Stykače AF..K Spouštěče MS..K
Jmenovitý provozní výkon, AC-3 (θ ≤ 60°C, 380–400V) 4–18kW 0,03–15kW
Jmenovitý provozní proud, AC-3 (380–400V)  9–38A 0,1–32A
     
       
Pro otevření svorek všech velikostí Push-in pružinových stykačů a motorových spouštěčů, včetně příslušenství (pomocné a signalizační kontakty, svorkovnice k cívce, elektrické blokování stykačů), potřebujete jen jednu velikost šroubováku s plochým břitem o šířce 3mm.

A pochopitelně, i Push-in pružinové stykače s označením AF..K jsou založeny na technologii AF a přináší tedy všechny výhody, které jsme popsali v předchozích dílech tohoto seriálu.

Praktickou ukázku práce se stykači s Push-in pružinovými svorkami si můžete prohlédnout v krátkém videu.


Další podrobnosti o stykačích, nadproudových relé a motorových spouštěčích včetně veškeré dokumentace naleznete ZDE!

  • nebo načtením QR kódu:

  • webcast o stykačích AF sledujte v repríze zde ...



Na úplný závěr soutěžní otázky,
po jejichž správném odpovězení obdržíte drobný dárek:


  1. Jaký je rozsah pracovní teploty stykačů AF neosazených tepelným nadproudovým relé?
  2. Jaký je počet spínacích cyklů za hodinu při ovládání motorů stykači AF do 100A?
  3. Jakou hodnotu krátkodobého výdržného proudu (Icw) snese při desetisekundovém přetížení stykač AF09?

Odpovědi posílejte do 31. 8. 2020 na petr.koenig@cz.abb.com.

Všichni soutěžící, kteří odpoví správně na všechny tři otázky, od nás získají za odměnu LED svítilnu. Každý soutěžící se této soutěže může účastnit jen jednou.
Petr König
produktový specialista, ABB Elektrotechnika


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933