Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #3


Document Actions
ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #3
Tento díl dokáže, že navzdory sofistikovanému designu stykačů s elektronickou řídící deskou jsou stykače AF také robustní a podpoří Vás i v náročném provozu: zaměříme se na četnost spínání motorů, schopnost snést vysoké krátkodobé přetížení a pracovat i v extrémních klimatických podmínkách. V prvním dílu seriálu článků o stykačích AF byly popsány dva významné benefity, které tyto stykače přinášejí: bezhlučnou univerzální cívku pro AC/DC ovládací napětí a široké rozsahy ovládacího napětí cívek. Ve druhém dílu jste se dozvěděli, ...
Autorský článek, ze dne: 18.08.2020


... jaké výhody můžete získat při použití stykačů AF díky nízké spotřebě energie cívky a zabudovanému odrušovacímu členu.

 

Tento díl dokáže, že navzdory sofistikovanému designu stykačů s elektronickou řídící deskou jsou stykače AF také robustní a podpoří Vás i v náročném provozu: zaměříme se na četnost spínání motorů, schopnost snést vysoké krátkodobé přetížení a pracovat i v extrémních klimatických podmínkách.

 

Pro větší náhled kliknout!
 

Pozn.: červeně označeným vlastnostem se budeme věnovat v tomto dílu. Šedé písmo označuje vlastnosti, které byly popsány v předchozích dílech.

Časté spínání motorů
Obecně platí, že pro časté spínání zátěže je vhodné použít polovodičové spínací prvky. Stykače AF sice nejsou polovodičové, jedná se o standardní elektromagnetické provedení stykačů, přesto Vám ve srovnání s ostatními běžně dostupnými stykači na trhu umožní dosáhnout vysokých počtů spínacích cyklů motorů.

Stykače AF až do velikosti 100A umožní při ovládání Vašich motorů dosáhnout až 1200 spínacích cyklů za hodinu. U většiny ostatních stykačů na trhu se tato hodnota pohybuje kolem 700 nebo 1000 cyklů. To dosvědčuje robustnost mechanického provedení stykačů AF i kvalitu použitých materiálů hlavních kontaktů. Stykače AF Vás tak podrží i v náročných aplikacích, kde lze očekávat velmi časté spínání motorů. Mohou to být například dopravníkové pásy, které je třeba často zastavovat a znovu spouštět, nebo obráběcí stroje s motory, které musí často měnit směr chodu.

Vysoké krátkodobé přetížení
Dalším parametrem, který svědčí o robustnosti stykače, je schopnost odolat vysokým krátkodobým výdržným proudům (Icw). Podíváme-li se opět na skupinu nejčastěji používaných stykačů do 38A, tak při desetisekundovém přetížení snese stykač AF09 proud až 150A, stykač AF38 pak proud 350A. Hodnoty u ekvivalentních jiných stykačů na trhu jsou přitom kolem 100, resp. 310A. Uvedené parametry opět dosvědčují, že stykače AF lze použít v opravdu náročných provozech, protože silové kontakty stykačů snesou nadstandardní krátkodobé přetížení. Tato vlastnost přijde vhod například u míchaček či dopravníkových pásů, kde může dojít ke krátkodobému přetížení kvůli nerovnoměrnému rozložení zátěže, nebo u kalových čerpadel v případě silnějšího znečištění. (Hodnoty pro delší úseky krátkodobého přetížení, např. pro 30 sekund nebo 1 minutu, jsou uvedeny v katalogu.)

Provoz v extrémních podmínkách
Stykače AF nabízejí řešení i pro provoz v prostředí s extrémními teplotami. Jak je patrné z tabulky, pokud stykače nejsou osazeny tepelným nadproudovým relé, mohou být použity bez deratingu v rámci teplotního rozpětí -40 … +70°C (u stykačů AF40–AF96 toto rozpětí platí i při osazení tepelným relé). V případě běžných ostatních stykačů na trhu platí obvykle rozmezí -25 ... +60°C.

Provozní teplota
AF09–AF38 AF40–AF96
AF116–AF370 AF400–AF2850
 - stykač osazený tepelným relé  -25…+60°C
 -40…+70°C
-25…+55°C -25…+70°C
 - stykač bez tepelného relé  -40…+70°C  -40…+70°C -40…+70°C -40…+70°C


Stykače AF jsou tak jasnou volbou pro případy, kdy mohou být stykače navzdory vyhřívanému rozvaděči potenciálně vystaveny velmi nízkým teplotám, ať se jedná o nasazení kupříkladu na železnici, v cementárnách nebo štěrkovnách. A stejně tak zajistí spolehlivou funkčnost i v opačných teplotních extrémech s teplotami atakujícími 70°C. Takovým prostředím mohou být železárny, slévárny, doly nebo gastro-provozy.

Stykače AF se běžnému standardu vymykají také tím, že mohou být bez deratingu instalovány v maximální provozní nadmořské výšce 3000m. V českých podmínkách se tato hodnota jeví poněkud nadbytečná, protože i s instalační výškou 2000 m.n.m., která platí pro ostatní běžné stykače, by bylo možné ztéci Sněžku 😊 Pokud jste ale výrobcem strojů či zařízení exportovaných do zemí s vyššími horami, určitě tento faktor oceníte, protože i tam budete moci využít stykače AF v plném rozsahu jejich jmenovitých hodnot.

Ve čtvrtém, závěrečném, dílu seriálu vyzdvihneme skutečnost, že klíčové vlastnosti, kterým jsme se v dosavadních třech dílech věnovali, platí pro ucelenou řadu stykačů AF. Představíme Vám také prozatím poslední významnou inovaci z roku 2018 v rámci rodiny stykačů AF, kterou jsou stykače s Push-in pružinovými svorkami.



Další podrobnosti o stykačích, nadproudových relé a motorových spouštěčích včetně veškeré dokumentace naleznete ZDE!

  • nebo načtením QR kódu:

  • webcast o stykačích AF sledujte v repríze zde ...



Na úplný závěr soutěžní otázky,
po jejichž správném odpovězení obdržíte drobný dárek:


1.    Jaký je rozsah pracovní teploty stykačů AF neosazených tepelným nadproudovým relé?
2.    Jaký je počet spínacích cyklů za hodinu při ovládání motorů stykači AF do 100A?
3.    Jakou hodnotu krátkodobého výdržného proudu (Icw) snese při desetisekundovém přetížení stykač AF09?

Odpovědi posílejte do 31. 8. 2020 na petr.koenig@cz.abb.com.

Všichni soutěžící, kteří odpoví správně na všechny tři otázky, od nás získají za odměnu LED svítilnu. Každý soutěžící se této soutěže může účastnit jen jednou.
Petr König
produktový specialista, ABB Elektrotechnika
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933