Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.08.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #2


ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #2
V předchozím dílu seriálu článků o stykačích AF byly popsány dva významné benefity, které tyto stykače přinášejí: bezhlučnou univerzální cívku pro AC/DC ovládací napětí a široké rozsahy ovládacího napětí cívek. Už víte jaký je rozsah ovládacího napětí u nejčastěji používaného stykače AF s kódem cívky 13. Která součást stykače AF aktivuje cívku až tehdy, je-li energie dostatečná pro trvalé sepnutí stykače. Jaký kód cívky byste zvolili pro ovládání cívky přímo z PLC s výstupem ≥ 250mA/24V DC. Ve druhém dílu se dozvíte, jaké výhody můžete získat při použití stykačů AF díky nízké spotřebě energie cívky a zabudovanému odrušovacímu členu.
Komerční sdělení, ze dne: 11.08.2020



V prvním dílu seriálu článků o stykačích AF jsme Vám popsali dva významné benefity, které tyto stykače přinášejí: bezhlučnou univerzální cívku pro AC/DC ovládací napětí a široké rozsahy ovládacího napětí cívek.

 

Ve druhém dílu se dozvíte, jaké výhody můžete získat při použití stykačů AF díky nízké spotřebě energie cívky a zabudovanému odrušovacímu členu.
 

Pro větší náhled kliknout!


Pozn.: červeně označeným vlastnostem se budeme věnovat v tomto dílu. Šedé písmo označuje vlastnosti, které byly popsány v předchozím dílu.

Nízká spotřeba cívky
Mikroprocesor na řídící desce průběžně vyhodnocuje proud protékající cívkou a upravuje napětí k docílení nejnižší možné hodnoty spotřebované energie v době, kdy je stykač sepnutý. Navíc cívka pracuje díky usměrňovači osazenému na PCB vždy se stejnosměrným proudem. Není tedy nutné, aby cívka odebírala zvýšenou energii nezbytnou k překlenutí okamžiku, kdy napětí prochází nulou.

U nejčastěji používaných stykačů do 38A jsme díky tomu dosáhli těchto hodnot spotřeby energie cívkou:

  • 2W/ 2,2VA (standardní stykače AF)
  • 1,7W/ 1,7VA (stykače AF..Z se sníženou spotřebou umožňující přímé ovládání z PLC)
Běžné stykače přitom dosahují často 2 až 3násobných hodnot.

Díky tomu tedy jako provozovatel zaplatíte méně za spotřebovanou elektrickou energii. Dalším benefitem je nižší úroveň ztrátového tepla, což pro Vás může znamenat některou z těchto výhod:

  • zmenšení velikosti rozvaděče,
  • snížení požadavku na výkon chlazení, nebo 
  • osazení rozvaděče více přístroji.    
Dodatečně lze nízké hodnoty spotřebovávané energie stykači AF využít i v případě, kdy již používáte nějaké zařízení osazené stykači s vyšší spotřebou, a potřebujete například do stávajícího rozvaděče doplnit další přístroje, které by s ohledem na své tepelné ztráty mohly znamenat překročení celkové hodnoty tepelných ztrát, pro něž je rozvaděč konstruován. Nahrazení stávajících stykačů stykači AF Vám může pomoci snížit celkové tepelné ztráty v rozvaděči a vytvořit prostor pro doplnění dalšími přístroji.

Zabudovaný odrušovací člen
K elektronické řídící desce cívky se váže i další přidaná hodnota stykačů AF v podobě integrace odrušovacího členu, který jednak při vypnutí ovládacího napětí pohltí případné přepětí generované při vypínání stykače na cívce, aby nedošlo k poškození ostatních přístrojů připojených k tomuto obvodu, ale také chrání cívku před přepětím až do do 1 kV pocházejícího z okolní sítě.

Kvalitu odrušení přepětí ukazují následující grafy. Vlevo je průběh zbytkového přepětí vzniklého při vypnutí ovládacího napětí bez odrušovacího členu, uprostřed po osazení běžného stykače běžným odrušovacím členem a vpravo vyhlazení průběhu napěťové špičky u stykačů AF s integrovaným odrušovacím členem.



Pro větší náhled kliknout!
 

Kromě vysoce efektivního vyhlazení přepětí přináší integrace odrušovacího členu do těla stykače další dvě významné výhody: odpadá starost s pořizováním jednoho z příslušenství stykačů, což zjednodušuje logistiku – není třeba nejdříve v katalogu vybrat vhodný odrušovací člen, poté jej objednat, případně i skladovat pro případ nouzového servisního zásahu. Ale také odpadá nákladová položka, která může představovat zvlášť u malých stykačů třeba i třetinu či čtvrtinu ceny stykače.

Ve třetím dílu seriálu Vám ukážeme, že navzdory sofistikovanému designu stykačů s elektronickou řídící deskou jsou stykače AF také robustní a podpoří Vás i v náročném provozu: budeme se věnovat četnosti spínání motorů, schopnosti snést vysoké krátkodobé přetížení a pracovat i v extrémních klimatických podmínkách.


Další podrobnosti o stykačích, nadproudových relé a motorových spouštěčích včetně veškeré dokumentace naleznete ZDE!

  • nebo načtením QR kódu:

  • webcast o stykačích AF sledujte v repríze zde ...



Na úplný závěr jsme si pro Vás připravili soutěžní otázky, po jejichž správném zodpovězení od nás obdržíte drobný dárek ...

  1. Jaké hodnoty spotřeby elektrické energie v sepnutém stavu dosahují stykače AF..Z do 38A umožňující přímé ovládání z PLC?
  2. Jaké hodnoty spotřeby elektrické energie v sepnutém stavu dosahují standardní stykače AF do 38A?
  3. Jaký prvek integrovaný v elektronické řídící desce stykačů AF pohlcuje případné přepětí generované při vypínání stykače na cívce a chrání cívku před přepětím z okolní sítě?


Odpovědi posílejte do 31.8.2020
na adresu petr.koenig@cz.abb.com


Všichni soutěžící, kteří odpoví správně na všechny tři otázky, od nás získají za odměnu LED svítilnu. Každý soutěžící se této soutěže může účastnit jen jednou.
Petr König,
produktový specialista, ABB Elektrotechnika.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o. - Sokolovská 84-86, Praha 8 - 222 832 111 - info@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.