Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #1


Document Actions
ABB: 9x efektivní PROČ se stykači AF #1
Společnost ABB uvedla na trh stykače s označením AF v roce 2000. Jednalo se o řadu začínající na 50A (AC-3) s elektronickou univerzální cívkou. Ta je stejnosměrná, ale díky usměrňovači zabudovanému do řídící desky stykače je cívku možné ovládat také střídavým napětím. V roce 2007 se portfolio rozšířilo o menší stykače a k dnešnímu dni stykače AF pokrývají rozsah od 9 do 1.060A (pro motory, AC-3), resp. až 2.850A (pro odporovou zátěž, AC-1).
Komerční sdělení, ze dne: 4.08.2020


Není to jen univerzálnost cívky, která poskytuje stykačům AF punc nadstandardních přístrojů. Možná jste si za dobu, po kterou používáte různé stykače, vysnili ideální stykač, aby splňoval všechny představy. 


V tomto seriálu článků představíme 9 specifických vlastností stykačů AF, které usnadní, zkvalitní, zlevní a urychlí práci od projektování přes instalaci až po dlouhodobé užívání strojů a zařízení.
 


V tomto úvodním dílu seriálu představíme první dvě klíčové vlastnosti stykačů AF: bezhlučnou univerzální cívku společně se širokými rozsahy ovládacího napětí.

Bezhlučná univerzální elektronická cívka
Stykače AF obsahují cívku s elektronickou řídící deskou s mikroprocesorem a usměrňovačem. Bez ohledu na to, zda připojíme AC nebo DC ovládací napětí, cívka pracuje díky usměrňovači vždy se stejnosměrným proudem, což zajišťuje její bezhlučný provoz. Univerzálnost cívky, tedy možnost připojit AC i DC ovládací napětí, poskytuje flexibilitu při projektování i provozu stroje. (Z tohoto pravidla existují drobné výjimky v podobě specifických cívek zmíněných níže, které jsou určeny pouze pro DC ovládací napětí.)

Mikroprocesor osazený na řídící desce cívky přináší navíc další výhodu v podobě menšího opotřebení silových kontaktů při spínání. Po přivedení ovládacího napětí na cívku stykače je mikroprocesorem měřena energie signálu. Mikroprocesor aktivuje cívku až tehdy, je-li energie dostatečná pro trvalé sepnutí stykače. Díky domu zabrání možnému drnčení, svaření či lepení silových kontaktů, což má také pozitivní dopad na životnost hlavních kontaktů stykače.

Jeden rozsah cívky pro celý svět
Díky univerzálnosti cívek a širokým rozsahům si obvykle vystačíte jen se čtyřmi typy cívek pokrývajícími tato napěťová rozpětí:
  • 24–60V 50/60Hz / 20–60V DC (kód cívky 11)
  • 48–130V 50/60Hz / DC (kód cívky 12)
  • 100–250V 50/60Hz / DC (kód cívky 13)
  • 250–500V 50/60Hz / DC (kód cívky 14)
Nejčastěji používanou cívkou je ta s rozsahem ovládacího napětí 100–250 V 50/60 Hz / DC, kterou lze díky širokému rozsahu použít ve všech síťových napětích po celém světě. Zjednodušujeme tak přípravu projektů, řízení skladových zásob i následný servis, protože můžete použít tentýž stykač ve všech zařízeních, ať již budou použita v České republice nebo je exportujete do Japonska či USA. Pokud jste provozovatelem několika různých zařízení, v nichž jsou v závislosti na zdroji napájení použity například 4kW stykače pro 110V DC, 110V AC i 230V AC, není třeba z důvodu servisních zásahů držet skladem tři typy stykačů pro všechny tyto tři používané úrovně ovládacího napětí, ale postačí jen jeden typ.

Široké rozsahy ovládacího napětí jsou velkou výhodou také pro provozy s kolísajícím síťovým napětím, neboť jak je patrné i z uvedeného grafu, oproti nejčastěji používané cívce 220–230V AC nabízí cívka 13 stykače AF pro 100–250V AC/DC mnohem větší prostor pro případné poklesy síťového napětí.
 



Široké rozsahy ovládacího napětí jsou velkou výhodou také pro provozy s kolísajícím síťovým napětím způsobeným například tím, že se v průběhu dne ve výrobním podniku spouští různá zařízení s velkým odběrem proudu. U stykače AF je výrazně vyšší pravděpodobnost, že tento pokles přečká bez odpadnutí cívky a tedy bez přerušení provozu připojeného zařízení.

U stykače AF s cívkou 13 pro 100–250V AC/DC totiž platí, že při respektování limitů dle IEC 60947-4-1 (do hodnoty 15% pod spodní hranici ovládacího napětí a do hodnoty do 10% nad horní hranici ovládacího napětí) musí zůstat sepnutý v rozmezí 85–275V, kdežto stykač s běžnou cívkou na 220–230V musí při splnění stejných limitů zůstat sepnutý jen v rozmezí 187–253V.

Pro úplnost dodejme, že pro speciální aplikace máte k dispozici další tři speciální cívky:

  • 12–20V DC (kód cívky 20)
  • 24–60V 50/60 Hz, 20–60V DC (verze pro PLC s výstupem ≥ 500mA, kód cívky 21)
  • 24V DC (verze pro PLC s výstupem ≥ 250mA, kód cívky 30)

Ve druhém dílu seriálu se zaměříme na další dvě vlastnosti stykačů AF: nízkou spotřebu cívky a integrovaný odrušovací člen.

Další podrobnosti o stykačích, nadproudových relé a motorových spouštěčích včetně veškeré dokumentace naleznete ZDE!

  • nebo načtením QR kódu ...





  • nebo mě kontaktovat pomocí e-mailu 
  • Webcast o stykačích AF sledujte v repríze zde ...


 

Na úplný závěr jsme připravili soutěžní otázky, po jejichž správném zodpovězení obdržíte drobný dárek ...

  1. Jaký je rozsah ovládacího napětí u nejčastěji používaného stykače AF s kódem cívky 13?
  2. Která součást stykače AF aktivuje cívku až tehdy, je-li energie dostatečná pro trvalé sepnutí stykače?
  3. Jaký kód cívky byste zvolili pro ovládání cívky přímo z PLC s výstupem ≥ 250mA/24V DC?

Odpovědi posílejte do 31. 8. 2020 

Všichni soutěžící, kteří odpoví správně na všechny tři otázky, získají LED svítilnu. Každý soutěžící se této soutěže může účastnit jen jednou.

Petr König,
produktový specialista, ABB Elektrotechnika.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933