Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB #5 Evropský standard MID


Document Actions
ABB #5 Evropský standard MID
Zásadním přínosem pro uživatele je skutečnost, že elektroměry s osvědčením MID mohou být nasazeny jako fakturační měřidla bez jakékoli dodatečné kalibrace. Jak dlouho norma platí? Co je cílem normy? Co nám tento dokument ulehčuje? Norma MID má několik dalších bodů. Co norma obsahuje? Vše o MID se dozvíte v tomto článku a videoklipu s Milanem Vachem! Směrnice pro měřicí přístroje (MID) představuje relativně nový pojem v oblasti měřicích přístrojů. Byla zavedena ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.09.2013






Směrnice pro měřicí přístroje (Measuring Instruments Directive – MID)

Splnění požadavků MID
Směrnice pro měřicí přístroje (MID) představuje relativně nový pojem v oblasti měřicích přístrojů. Byla zavedena Evropskou komisí v roce 2004, s cílem podpořit volný prodej měřicích přístrojů a stanovit obecná pravidla pro jejich používání. Byla pak vydána jako evropská směrnice 2004/22/EC a vstoupila v platnost k 30. říjnu 2006.

Měřicí přístroje musí splňovat základní podmínky směrnice, plus navíc požadavky jednoho z deseti přístrojově-specifických dodatků. U elektroměrů se jedná o dodatek MI-003 (elektroměry činné energie). Elektroměry použité pro fakturační účely musí mít schválení podle této směrnice MID a rovněž musí mít schválení pro řadu návazných oblastí, např. společné zásobování bytových objektů.

Vytváření jednotného trhu měřicích přístrojů v EU

Cílem směrnice je vytvořit jednotný trh měřicích přístrojů, který má přinést výhody výrobkům a v konečném důsledku spotřebitelům v Evropě. Nejsou povolena národní pravidla, která by se odlišovala od MID. Přístroj opatřený "Evropským osvědčením o typovém schválení" (MID European Type Approval Certificate) může být prodáván a používán v kterémkoli členském státě EU (nebo Evropského hospodářského prostoru EEA).

Cesty k certifikaci
MID stanovuje požadavky ve třech oblastech: klimatické podmínky (např. jak rozdílné teplotní zóny ovlivňují požadavky), mechanické prostředí a elektromagnetické prostředí.
WELMEC, což je výbor, jehož hlavním cílem je prosadit harmonizovaný a důsledný přístup k evropské metrologii (měření spotřeby elektrické energie), formuluje návrhové směrnice pro elektroměry. Ty jsou pak standardizovány ze strany CENELECu, což je Evropský výbor pro standardizaci v elektrotechnice, do podoby norem EN 50470-1, -2 a -3.
MID jasně říká, že existuje několik cest jak certifikovat výrobky jako jsou elektroměry. ABB si vybrala typové schválení podle Přílohy (dodatku) B a počáteční ověření podle Přílohy D.

Typové schválení a počáteční ověření prostřednictvím NMi
Podle směrnice MID se typové schválení provádí podle Přílohy B směrnice MID. Výrobek musí splňovat požadavky příslušné části EN 50470 a být posuzován úředně vyhlášeným orgánem (Notified Body), který pak vystaví osvědčení pro tento výrobek. ABB pro tento účel využívá společnost NMi, která je nezávislou nizozemskou expertní organizací pro metrologická testování, certifikaci a kalibraci.
ABB se dále rozhodla, že bude provádět tzv. "počáteční ověření" (angl. initial verification). To znamená, že všechny zde popisované elektroměry prochází individuálními kusovými zkouškami, kterými se ověří, že odpovídají typovému schválení.

Akreditovaná kalibrační laboratoř a audity, zajišťující shodu
Aby se zajistilo, že kalibrace a ověření elektroměrů ABB splňuje požadavky MID, má ABB vlastní akreditovanou kalibrační laboratoř, která funguje pod záštitou SWEDAC, což je Švédský úřad pro akreditaci a posuzování shody. Každý elektroměr dostává razítko s kódem SE1818 a to je důkazem, že byl kalibrován a schválen v této laboratoři.
Nakonec pak vlastní výroba ve spolupráci s akreditovanou laboratoří a schválení podle Přílohy D znamenají, že NMi a SWEDAC provádí pravidelné prověrky, s cílem zajistit, aby u ABB zavedené procesy a nástroje fungovaly podle požadavku.
Každý elektroměr vyrobený společností ABB má typové schválení (angl. approval), ověření (angl. verification) a je opatřen osvědčením o shodě s požadavky MID.

Luděk Vach


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog
elektroměrů ABB s normou MID

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933