Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Projektová dokumentace a požárně bezpečnostní řešení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Projektová dokumentace a požárně bezpečnostní řešení


Podle jakého zákona se zpracovává návrh požárně bezpečnostních řešení stavby? Co všechno požárně bezpečnostních řešení obsahuje? Co je obsahem výkresů požární bezpečnosti stavby? A jaké se v této oblasti používají značky? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.
Autorský článek, ze dne: 29.12.2014



Požárně bezpečnostní řešení (dále jen „PBŘ“) je nedílnou součástí všech druhů dokumentace staveb, u nichž to stanoví stavební zákon s podrobnostmi uvedenými ve vyhlášce č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. a ve vyhlášce č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, ve znění vyhlášky č. 458/2012 Sb.

Návrh PBŘ stavby se zpracovává podle zákona o PO v rozsahu § 41 vyhlášky č. 246/2001 Sb. a v souladu s technickými podmínkami uvedenými ve vyhlášce č. 23/2008 Sb. Jednotlivé stupně projektu, realizační dokumentace a dokumentace skutečného provedení stavby se pak zpracovávají v detailech podle technických požadavků zakotvených v českých technických normách řady ČSN 73 08xx, na které se shora uvedené právní předpisy v detailech odvolávají. Jestliže jsou součástí stavebního objektu PBZ, je před vydáním stavebního povolení požadováno orgány vykonávajícími státní požární dozor předložení projektové dokumentace v rozsahu dokumentace pro provádění stavby, zpracované v souladu s podmínkami vyplývajícími ze schváleného PBŘ. Jestliže se jedná o dodatečné úpravy stávající stavby je v závislosti na typu a rozsahu takových úprav většinou nutné zpracovat PBŘ a projekt v rozsahu dokumentace pro provádění stavby.

Při zpracování PBŘ se vychází z požadavků zvláštních právních předpisů, normativních požadavků a z podmínek vydaného územního rozhodnutí. Příslušné podklady z hlediska požární bezpečnosti obsahují zejména:


PBŘ, které je nedílnou součástí dokumentace pro vydání stavebního povolení, obsahuje
Vyžaduje-li to rozsah stavby nebo v případě požadavku orgánu státního požárního dozoru tvoří nedílnou součást PBŘ výkresy požární bezpečnosti zpracované podle normativních požadavků. Výkresy požární bezpečnosti stavby obsahují:

Použité značky
Sm    Kritérium kouřotěsnosti (schopnost prvku snížit nebo vyloučit pronikání plynů nebo kouře z jedné strany prvku na druhou) při okolní teplotě a při 200°C

LZ 2    lůžkové zdravotnické zařízení s jednou a více lůžkovými jednotkami podle ČSN 73 0835; lůžková jednotka nesmí mít více než 50 lůžek pro dospělé osoby nebo 30 lůžek pro děti (případně 30 lůžek při současném výskytu dětí i dospělých)

I1    kritérium izolace z hlediska požární odolnosti požárních uzávěrů dveří, otvorů a uzávěrů a sestav dopravníkových systémů; požární uzávěry EI s kritériem izolace I1 lze osadit do konstrukcí stěn či stropů druhu DP2 a DP3  (viz ČSN 73 0810, ČSN EN 13501-2+A1)

I2    kritérium izolace z hlediska požární odolnosti požárních uzávěrů dveří, otvorů a uzávěrů a sestav dopravníkových systémů; požární uzávěry EI s kritériem izolace I2 lze osadit do konstrukcí stěn či stropů druhu DP1(viz ČSN 73 0810, ČSN EN 13501-2+A1)

SP    mezní hodnota nejnižšího počtu osob, od které se příslušný prostor klasifikuje jako shromažďovací podle ČSN 73 0831 (velikost SP); prostory s větším počtem osob jsou prostory násobkem SP

VP1    vnitřní shromažďovací prostor podle ČSN 73 0831 zahrnující prostory v prvním podzemním a v nadzemních podlažích do výšky hp ≤ 9m

VP2    vnitřní shromažďovací prostor podle ČSN 73 0831 zahrnující prostory ve druhém podzemním podlaží a v nadzemních podlažích výšky 9 m < hp ≤ 30m

VP3    vnitřní shromažďovací prostor podle ČSN 73 0831 zahrnující prostory ve třetím či v dalších podzemních podlažích a v nadzemních podlažích výšky hp > 30m

DP1    konstrukce druhu DP1 nezvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru


Autor: Plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR                                       
 


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 70 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.