Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.09.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením


Jakou prevenční povinnost mají fyzické osoby podle ustanovení § 2900 občanského zákoníku? Co musí podle předpisů dodržovat právnické osoby a podnikající fyzické osoby při užívání nebo provozování elektrických zařízení? A jaké povinnosti jsou jim uloženy při provozování činností se zvýšeným a s vysokým požárním nebezpečím? To se dozvíte v článku Zdeňka Hošky z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.
Autorský článek, ze dne: 25.09.2014



Generální prevenční povinnost vyplývá všem fyzickým osobám z ustanovení § 2900 občanského zákoníku (původně § 415 předchozí právní úpravy):
„Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.“.

Zvláštní prevenční povinnost na úseku požární ochrany vyplývá všem dotčeným subjektům z ustanovení § 1 odst. 2 zákona o PO:
„Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek.“.

Zákon o PO dále konkretizuje tuto zvláštní prevenční povinnost pro právnické a podnikající fyzické osoby v ustanovení § 5, § 6 a § 6a a pro fyzické osoby v ustanovení § 17.

Podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona o PO zabezpečují právnické osoby a podnikající fyzické osoby plnění povinností vyplývající pro ně ze zákona o požární ochraně a předpisů vydaných na jeho základě nebo z jiných předpisů upravujících povinnosti na úseku požární ochrany (předpisy o požární ochraně). Z těchto předpisů dále vyplývá, že právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou při užívání nebo provozování elektrických zařízení v závislosti na kategorii jimi provozované činnosti (bez zvýšeného, se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím) povinny:

Kromě shora uvedených povinností jsou právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám provozujícím činnosti se zvýšeným a s vysokým požárním nebezpečím uloženy v dané oblasti ještě další povinnosti. Jedná se o zajištění požární bezpečnosti při provozu technických a technologických zařízení, které se prokazuje doklady o jejich revizích, kontrolách, údržbě a opravách provedených podle požadavků sta-novených právními předpisy, normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobců dle § 6 odst. 1 písm. c) zákona o PO. Za doklady podle předešlých odstavců se považují:
Fyzické osoby jsou v souvislosti s užíváním elektrických zařízení nebo při provozování elektrických zařízení povinny plnit zejména následující povinnosti vyplývající z ustanovení § 17 zákona o PO:
I když zákon o PO nepřipouští (s výjimkou ZPP) provedení požární kontroly v bytech a obydlích fyzických osob, nejsou tím tyto subjekty zproštěny dodržování zákonných povinností. Vychází se při tom z generální prevenční povinnosti fyzických osob a jednak z výše uvedených ustanovení zákona o PO.

Na tomto místě je však třeba upozornit na velmi často opomíjenou skutečnost, a to že návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností, které jsou pro všechny povinné subjekty ) závazné, obsahují zpravidla i lhůty pravidelných revizí a kontrol elektrických zařízení, což málokterý povinný subjekt bere na vědomí. Rovněž lhůty revizí elektroinstalací a zařízení tvořících systém ochrany stavby před atmosférickými účinky statické elektřiny jsou pro povinné subjekty závazné. Zejména u fyzických osob vyjde většinou najevo nedodržování těchto základních pravidel bezpečného provozu elektrických zařízení a spotřebičů až po požáru.



Autor článku: Plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR                                       
 


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 70 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.