Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Blokování chrániče stejnosměrným proudem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.10.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Blokování chrániče stejnosměrným proudem


Jak lze využít zablokování chráničů pomocí stejnosměrného proudu k měření impedance poruchové smyčky? Jak pracují přístroje pro blokování chráničů? A jaké podmínky je nezbytné splnit, aby proces zablokování proběhl správně? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v další části textu Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.
Leoš Koupý, ze dne: 16.10.2014



Již starší, ale nejspolehlivější pomůckou při měření impedance poruchové smyčky v obvodech s chrániči je jejich zablokování pomocí stejnosměrného proudu.

Jak je známo, používají chrániče pro vyhodnocení rozdílového proudu v pracovních vodičích instalace měřicí transformátor s magnetickým jádrem. Teče-li pracovním vodičem přes proudový chránič dostatečně velký stejnosměrný proud, dojde k přesycení magnetického obvodu transformátoru a proudový chránič nedokáže vyhodnotit případný rozdílový proud v pracovních vodičích. Toho lze využít pro dočasné zablokování funkce chrániče při měření impedance.

Přístroje pro blokování chráničů pracují tak, že generují stejnosměrný proud, který protéká některým z pracovních vodičů instalace a přesytí magnetické obvody všech chráničů, které jsou do instalace připojeny. Blokovací proud musí po zahájení činnosti postupně narůstat, aby jeho náhlou skokovou změnou nedošlo k vybavení chrániče. Po dosažení provozní hodnoty se proud na krátkou dobu ustálí a je možno provést měření impedance poruchové smyčky, neboť všechny chrániče v instalaci jsou zablokovány. Potom stejnosměrný proud postupně klesá a chrániče jsou opět funkční.


Obr. 5 - Princip měření impedance při použití blokování chrániče, adaptér PMI 46
pro blokování chráničů


Aby proces zablokování chráničů proběhl správně, je nutno splnit následující podmínky:




Autorem článku je Ing. Leoš Koupý, ILLKO, s.r.o.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 69 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.