Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Využití konstrukčních vlastností chráničů pro měření impedance


Document Actions
Článek
Pro měření impedance proudem větším, než je vybavovací proud chrániče, lze využít některých konstrukčních vlastností chráničů. Jakou vlastnost magnetického obvodu chrániče lze vyzkoušet u chráničů typu A nebo AC, které jsou citlivé na obě polarity vybavovacího proudu? A jakých vlastností lze využít u obvodů s chrániči typu G a S? Sledujte další část článku Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.
Leoš Koupý, ze dne: 16.09.2014
reklama


Pro měření impedance proudem větším, než je vybavovací proud chrániče, lze využít některých konstrukčních vlastností chráničů.  Vzhledem k tomu, že přesné vlastnosti chrániče nejsou obvykle známy, je tento postup měření založen spíše na pokusech, zda se měření zdaří, aniž by chránič vybavil.

Chrániče typu AC, zvláště starší typy, jsou citlivé pouze na jednu polaritu poruchového proudu. Pokud je tedy měření provedeno proudovým impulsem o opačné polaritě, chránič při měření nevybaví. Je ovšem třeba vyzkoušet, na kterou polaritu proudu chránič nereaguje a při prvním pokusu o měření existuje vysoká pravděpodobnost, že chránič vybaví. Některé moderní typy chráničů AC navíc reagují na obě polarity.

U chráničů typu A nebo AC, které jsou citlivé na obě polarity vybavovacího proudu, lze vyzkoušet další možnou vlastnost magnetického obvodu chrániče. Pokud přes chránič projde měřicí impuls určité polarity, chránič vybaví. Dojde-li k odpojení poruchového proudu v okamžiku jeho maximální hodnoty, zůstane magnetické jádro chrániče po určitou dobu zmagnetováno. Následující měřicí impuls opačné polarity je demagnetuje, ale nevybaví. Jde ovšem víceméně o náhodný jev, jehož vznik závisí na konstrukci chrániče, tedy především na materiálu magnetického jádra a na okamžiku odpojení měřicího poruchového proudu, což nelze při měření impedance ovlivnit.

U obvodů s chrániči typu G a S lze využít toho, že měřicí impuls je krátký (obvykle 10ms) a zpožděný chránič tak rychle nezareaguje.

Je zřejmé, že výše popsanými způsoby lze měřit, jen pokud přístroj generuje do obvodu poruchové smyčky proud pouze po dobu jedné půlvlny síťového napětí. Pokud zatížení obvodu měřicím proudem trvá delší dobu (sada pulzů nebo měření oběma půlvlnami), měřicí proud chránič vždy spolehlivě vybaví.


Autorem článku je Ing. Leoš Koupý, ILLKO, s.r.o.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 69 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE bude k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933