Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření impedance poruchové smyčky v obvodech s proudovými chrániči (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření impedance poruchové smyčky v obvodech s proudovými chrániči


Při zatížení PE obvodu měřicím zatěžovacím proudem se obvykle vybaví proudový chránič, což znemožní změření impedance ochranné smyčky. Impedanci je ale nutné měřit i v obvodech chráněných chrániči. Jak se tedy měření v těchto obvodech provádí? Je vhodné překlenout chránič vodičem? O co je nutné se zajímat u přístroje, který měří impedanci i za chráničem? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Leoše Koupého.
Leoš Koupý, ze dne: 27.11.2014



Jak vyplývá z principu měření impedance poruchové smyčky, je měřicí proud zároveň i proudem poruchovým, který při měření protéká ochranným obvodem instalace. Následkem zatížení PE obvodu měřicím zatěžovacím proudem tedy obvykle vybaví proudový chránič, pokud jej instalace obsahuje, a to znemožní změření impedance ochranné smyčky.

Jak bylo vysvětleno v úvodu, je ovšem nutné měřit impedanci i v obvodech chráněných chrániči a tedy zajistit, aby chránič při měření nevybavil. Překlenutí chrániče vodičem nelze doporučit, neboť jde o zásah do instalace a měření neprobíhá za podmínek, při kterých je potom instalace provozována (na velikosti celkového odporu PE smyčky se podílí i chránič a jeho přípojné svorky).

Proto prakticky každý měřič impedance disponuje nějakou metodou měření impedance v obvodech jištěných proudovými chrániči. Jak si ovšem popíšeme v následujících kapitolách, nejedná se o problematiku jednoduchou. Některé metody jsou nespolehlivé a nepřesné a výsledky měření jsou někdy spíše informativní. Proto je při výběru měřicího přístroje důležité nespokojit se pouze s ujištěním, že přístroj umí měřit impedanci i za chráničem, ale je vhodné se zajímat i o to, jakou metodou a s jakou přesností je toto měření prováděno.



Autorem článku je Ing. Leoš Koupý, ILLKO, s.r.o.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 69 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!






 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.