Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Inženýrské stavby a objekty


Document Actions
Inženýrské stavby a objekty
Inženýrské stavby mohou být porovnáním s dále uvedenými charakteristickými stavbami zařazeny do některé z pěti honorářových zón. Honorářová zóna I: Jednoduché nábřežní štětové stěny a nábřežní zdi, jednoduché propustky, jednoduché opěrné zdi, jednoduché zděné komíny, jednoduché stožáry a věže bez nástaveb. Jednoduché vodní stavby - například: jednoduché nádrže a jednoduché odvodňovací a silniční příkopy ...
Karel Dvořáček, ze dne: 14.12.2012
reklama

 

5.1. HONORÁŘOVÉ ZÓNY
Inženýrské stavby mohou být porovnáním s dále uvedenými charakteristickými stavbami zařazeny do některé z pěti honorářových zón:

5.1.1. Honorářová zóna I.

  • 5.1.1.1. Jednoduché nábřežní štětové stěny a nábřežní zdi, jednoduché propustky, jednoduché opěrné zdi, jednoduché zděné komíny, jednoduché stožáry a věže bez nástaveb.
  • 5.1.1.2. Jednoduché vodní stavby - například: jednoduché nádrže a jednoduché odvodňovací a silniční příkopy, jednoduché, zejména plošné zemní práce.
  • 5.1.1.3. Vodovodní a kanalizační potrubí, pokud nejsou uvedena v honorářových zónách II nebo III. Topné a kabelové kanály s příslušnými šachtami z tržních prefabrikátů, montované nádrže z tržních prefabrikátů
  • 5.1.1.4. Dopravní potrubí pro plyn a pevné látky, pokud nejsou uvedena v honorářových zónách II nebo III.
  • 5.1.1.5. Jednoduchá úložiště odpadů bez zvláštních zařízení, malé domovní septiky, deponie bez zvláštních opatření k omezení emisí, překladiště pro odpady bez zhutňovacích zařízení
  • 5.1.1.6. Jednoduché komunikace, samostatné pěší a cyklistické stezky, jednoduché dopravní plochy, parkoviště v extravilánech.
  • 5.1.1.7. Jednoduchá kolejiště a nástupiště pokud nejsou uvedeny v honorářové zóně II.
  • 5.1.1.8. Jednoduché přistávací plochy pro letadla
  • 5.1.1.9. Jednoduchá, samostatná protihluková zařízení.


5.1.2. Honorářová zóna II.

  • 5.1.2.1. Nábřežní štětové stěny a nábřežní zdi, pokud nejsou zařazeny do honorářové zóny I nebo III, jednoduché přístavní zdi a mola, propustky, pokud nejsou zařazeny do honorářové zóny I, opěrné zdi staveb zatížené rovněž dopravou, mostky do 15m, jednoduché přímé mosty o jednom poli, jednoduché komíny, pokud nepatří do honorářové zóny I, stožáry a věže bez nástaveb, pokud nepatří do honorářové zóny I, plošně založená jednotlivě stojící sila bez nástaveb, domácí kryty základní ochrany.
  • 5.1.2.2. Středně složité vodní stavby - například: závlahové sítě, protierozní technická
    a biologická opatření, lesotechnické meliorace, obnova mokřadů, asanace svážných území, hrazení bystřin, úpravy a revitalizace toků s malým povodím, jezy a stupně na tocích s malým povodím, rybníky s výškou hráze do 3m se zařízením pro převádění velkých vod, jednoduché výpustě, hnojiště a močůvkové jímky, kejdová hospodářství, bazény, humusárny, studny domovní a vodárenské, jednoduché malé vodní elektrárny.
  • 5.1.2.3. Jednoduchá přístaviště lodí, přístavní vykládací a nakládací zařízení, jednoduchá zařízení pro loděnice, lodní skluzy a zařízení loděnic.
  • 5.1.2.4. Disposičně jednoduchá vodovodní a kanalizační potrubí, jednoduché vodovodní a kanalizační trubní sítě, jednoduchá zařízení pro jímání, dopravu a akumulaci vody, jednoduché čerpací stanice, čerpadla a čerpací zařízení, jednoduché vodojemy a nádrže na čistou a odpadní vodu, jednoduché potrubní shybky a ražené stoky, průmyslově vyráběné prefabrikované čistírny odpadních vod. Topné a kabelové kanály s příslušnými šachtami betonované na místě, jednoduché podpovrchové kabelovody, NTL a STL plynovody včetně regulačních stanic výkonu do 200m3, trafostanice do 35kV, výtopny, předávací stanice, kabelový rozvod TV, místní telekomunikační rozvody.
  • 5.1.2.5. Deponie odpadů, pokud nejsou uvedeny v honorářové zóně I nebo III, sběrny odpadů s jednoduchým doplňkovým vybavením, překladiště odpadů se zhutňovacím zařízením. Dopravní potrubí pro plyny a pevné látky málo rozvětvené a dispozičně jednoduché, dopravní potrubí pro kapaliny, pokud nejsou uvedena v honorářové zóně III nebo IV.
  • 5.1.2.6. Komunikace v členitém území s jednoduchými základovými a odvodňovacími poměry, extravilánové silnice bez výrazných omezujících prvků nebo v nepříliš členitém území. Čerpací stanice pohonných hmot a odpočívky jednoduchého provedení, sběrné a obslužné komunikace v nově zastavovaných územích, vnitroměstská parkoviště, jednoduché úrovňové křižovatky.
  • 5.1.2.7. Koleje ve volné trati bez výrazných omezujících prvků, koleje ve volné trati v málo členitém území, koleje a nástupiště nádraží s jednoduchým kolejištěm.
  • 5.1.2.8. Propustky, pokud nejsou zařazeny do honorářové zóny I, mostky do rozpětí 15m, jednoduché přímé mosty o jednom poli.
  • 5.1.2.9. Přistávací plochy letišť pro lehký provoz a dobré geologické podmínky, plochy pro bezmotorové létání.
  • 5.1.2.10. Jednoduchá samostatná protihluková zařízení, pokud nejsou uvedena
    v honorářové zóně I.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933