Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: TRASFOR: Kam se hodí ten, který transformátor? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.04.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

TRASFOR: Kam se hodí ten, který transformátor?


TRASFOR: Kam se hodí ten, který transformátor?
Existuje široká škála konstrukčních řešení transformátorů a tlumivek, které kam zvolit? Suché transformátory s kotoučovým vinutím. Transformátory se zalévaným vinutím. Olejové transformátory ...
Pavel Mužík, ze dne: 27.04.2007

... pokračování

Který kam?
Existuje široká škála konstrukčních řešení transformátorů a tlumivek v závislosti na výkonu, kmitočtu, počtu fází a aplikaci. Zde se zaměříme na transformátory pro průmyslový kmitočet (případně s obsahem vyšších harmonických), napětí NN a VN a střední výkony od desítek kVA do desítek MVA. A zde už je běžných řešení jen několik, a to:

Suché transformátory nezalité lze ještě blíže rozdělit na provedení s vrstvovým vinutím, což je vůbec nejstarší konstrukce transformátorů, a na transformátory s vinutím kotoučovým (nebo též diskovým).


Klik pro větší náhled.

Pokud probíhá vinutí jednotlivých závitů ve vrstvách, pak u závitů ležících pod sebou u jednoho čela vinutí dojde k tomu, že napětí mezi nimi je rovno dvojnásobku napětí na jednu vrstvu. To je nesmírně nerovnoměrné namáhání, vedoucí k nutnosti dělat mezivrstvovou izolaci silnou, i když jsou její izolační schopnosti využity jen na jednom okraji. Na NN to samozřejmě není až tak velký problém, ale zcela odlišné jsou poměry u vinutí VN. Proto se tato, jinak velmi jednoduchá konstrukce, používá běžně u NN transformátorů, ale u VN maximálně do napětí 7,2kV a výkonu cca 15MVA. Výhodou je relativně nízká cena, velmi nízké požární zatížení (malý kyslíkový index i při izolaci teplotní třídy H), výborná odolnost rychlým změnám okolní teploty, odolnost chladu (i do méně než -20°C) a snadná recyklovatelnost.
Suché transformátory s kotoučovým vinutím (nezalité) mají podstatně lepší rozložení napěťového namáhání a proto se vyrábějí až do napětí 36kV, s výkony do cca 15MVA. Mají stejné výhody jako předchozí, ale jejich cena je vyšší. Při správné konstrukci mají i dobrou zkratovou odolnost.


Klik pro větší náhled.

Pro transformátory VN/NN (případně VN/VN) a výkony od desítek kVA výše jsou ale naprosto převažující další dvě konstrukční provedení – transformátory se zalitým vinutím a olejové typy.

Výhody transformátorů se zalévaným vinutím:


Klik pro větší náhled.
Požár olejového transformátoru

Na druhou stranu je třeba říci, že ne všechny suché transformátory jsou stejně odolné ohni – proto se rozdělují do tříd F0 a F1 (podle ČSN EN 60726) takto:

Obecně lze říci, že kvalitní transformátory se zalitým vinutím jsou nesnadno hořlavé a samozhášivé. Dříve se definovala i třída F2, ale pro nejasnosti s definicemi byla nakonec zrušená.


Klik pro větší náhled.
Zahoření nekvalitního zalévaného transformátoru


Radiální ventilátory, možnost přetížení až o 40%


Axiální ventilátory, možnost přetížení až o 50%

Na druhou stranu jsou místa a aplikace, kde vychází výhodnější olejové transformátory, a to jsou:

... pokračování

Ing. Pavel Mužík
 obchodní zástupce společnosti TRASFOR S.A.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing. Pavel Mužík - Elektroman - Jablonecká 411/48, Praha 9 - Prosek - 602 349 009 - pavel.muzik@seznam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.