Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hromosvod a stavby s nebezpečnými prostory (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.07.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hromosvod a stavby s nebezpečnými prostory


Hromosvod a stavby s nebezpečnými prostory
V této podkapitole došlo k několika změnám. Oproti předchozímu vydání normy se v této edici více toleruje průchod vodičů nebezpečným prostorem s preferencí pevně přivařených spojů, což je z hlediska praxe ta nejlepší a nejlogičtější metoda. Všechny části vnějšího LPS (jímací soustava a svody) se musí nacházet ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 11.07.2013



D.5.1 "Všeobecně"

V této podkapitole došlo k několika změnám. Oproti předchozímu vydání normy se v této edici více toleruje průchod vodičů nebezpečným prostorem s preferencí pevně přivařených spojů, což je z hlediska praxe ta nejlepší a nejlogičtější metoda.
Všechny části vnějšího LPS (jímací soustava a svody) se musí nacházet ve vzdálenosti minimálně 1m od nebezpečných prostorů. Kde to není možno provést, vodiče, které procházejí nebezpečnými zónami, by měly být přednostně průběžné, nebo spoje musí být provedeny v souladu s 5.5.3.

V nebezpečných prostorech musí být zabráněno nahodilému uvolňování spojů.



Nacházejí-li se nebezpečné prostory pod kovovým plechem tak, že při úderu blesku může dojít k jeho propálení (viz 5.2.5), musí být zřízena jímací soustava, která bude odpovídat požadavkům podle 5.2.

 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.