Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrická zařízení a vnější vlivy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.03.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrická zařízení a vnější vlivy


Elektrická zařízení a vnější vlivy
Jak se mají vybírat a instalovat elektrická zařízení pohledem na vnější vlivy? ... i když vlastnosti zařízení dané jeho konstrukcí neodpovídají vnějším vlivům v daném místě, může být toto zařízení použito pod podmínkou, že se během montáže provede přiměřená doplňující ochrana. Tato ochrana nesmí nepříznivě ovlivňovat provoz takto ...
Karel Dvořáček, ze dne: 14.03.2007

... pokračování

Vnější vlivy
Elektrické zařízení musí být vybrána a instalována v souladu s požadavky tabulky 51 A, která udává nutné charakteristiky zařízení, s ohledem na vnější vlivy, jimž zařízení může být vystaveno.
Charakteristiky zařízení musí být dány buď stupněm ochrany, nebo odkazem na soulad se zkouškami.
I když vlastnosti zařízení dané jeho konstrukcí neodpovídají vnějším vlivům v daném místě, může být toto zařízení použito pod podmínkou, že se během montáže provede přiměřená doplňující ochrana. Tato ochrana nesmí nepříznivě ovlivňovat provoz takto chráněného zařízení.
Ochrana před vnějšími vlivy musí být zajištěna podle toho, zda různé vnější vlivy působí současně a jeden účinek může záviset na druhém (může se zvyšovat nebo i ovlivňovat), nebo mohou být účinky těchto vlivů vzájemně nezávislé. Podle toho musí být také před těmito vlivy zajištěna příslušná ochrana.
Zařízení je nutno podle vnějších vlivů volit nejen s ohledem na řádnou funkci, ale také s ohledem na zajištění spolehlivosti v souladu s ochrannými opatřeními pro zajištění bezpečnosti obsaženými v obecných pravidlech uvedených v HD 384/60364. Ochranná opatření zajištěná konstrukcí zařízení platí pouze pro ty podmínky působení vnějších vlivů, pro které byly na příslušném zařízení provedeny stanovené zkoušky.

Pro účely této normy bylo dohodnuto považovat za normální tyto třídy vnějších vlivů:

AA teplota okolí AA4
AB atmosférická vlhkost AB4
Jiné vnější vlivy
– prostředí (AC až AR)
XX1 pro každý parametr
Užití a konstrukce budov  s výjimkou (B a C) XX1 pro každý parametr
XX2 pro parametr BC

Poznámka: Slovo „normální“, které se vyskytuje ve třetím sloupci tabulky znamená, že zařízení musí vyhovovat použitelným normám.

 

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

LPE: Nová ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 Elektrická instalace budov – Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy (3/3)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.