Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Kuchyně v zemědělském hospodářství v roce 1948 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.10.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Kuchyně v zemědělském hospodářství v roce 1948


#EH: Kuchyně v zemědělském hospodářství v roce 1948
Ve stálé výstavě ČEZ je instalována zemědělská kuchyně. Proč došlo k této instalaci a jaký byl cíl? Z jakých dispozic vystavovatelé vycházeli? Co všechno by taková kuchyně měla obsahovat a jak by měl být rozvržený její pracovní prostor? Více zde...!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2008

 

Určitě stojí za povšimnutí jak se v minulosti prezentovaly veřejnosti moderní prvky v souvislosti s elektrickými spotřebiči ...

Ve stálé výstavě ČEZ je instalována zemědělská kuchyně. Vystavovatelé se nespokojili jen s doplněním elektrických zařízení běžným kuchyňským nábytkem, neboť by to neodpovídalo vysoké hodnotě účelnosti elektrických spotřebičů, a tak byl učiněn jeden z prvých pokusů o instalaci kuchyně zemědělky se zvláštním zaměřením k jejímu pracovnímu rozvrhu.

Půdorys kuchyně je rozdělen na dva díly, pracovnu a vlastní jídelní kout. K této obytné kuchyni je přičleněna také živočišná kuchyně, počítá se tedy s tím, že hrubší práce, příprava krmiv, čištění a mytí velkých nádob a vaření velkého množství tekutin se obstarávají mimo kuchyňskou pracovnu.


Pohled na zemědělskou kuchyni

Vlastní kuchyňská pracovna pak slouží skutečně jen přípravě pokrmů. Je řešena tak, aby od jednoho pracoviště k druhému vykonala hospodyně co nejmenší počet kroků.

Pracovní postup je plynulý jako nalinkovaný. Po levé straně, kde stojí zásobník nádobí - nahoře otevřený a dole uzavřený - je výsuvná pracovní plocha, na které se upravuje těsto, maso a pod.

Zásobník nádobí, který je otevřený a přístupný z obou části místnosti, by v praxi bylo dobře uzavírat žaluzií, aby se zamezilo zaprášení a znečištění. Sklo by bylo sice velmi efektní, ale musí se velmi často čistit.

Pracovní plocha výsuvná v zásobníku nádobí má pokračování v pracovní ploše po levé straně sporáku. Na horní ploše je eternitová deska, na kterou se pokládají nádoby s horkým dnem. Po její levé straně se ukládá kuchyňský strojek a jeho příslušenství. Je tam po ruce elektrická zásuvka, do které lze zapojit strojek, elektrický ponorný ohřívač atd. Pracovní plocha má přímé denní světlo a účelné elektrické osvětlení. Stejně tak je osvětlen elektrický sporák stojící pod zvýšeným okenním parapetem. Je to nejvýhodnější umístění elektrického sporáku. Hospodyně má stálé denní světlo a přehled také po dvoře.


Pracovna v zemědělské kuchyni

Okno má žaluziové větrání, takže křídla okenní není nutno otevírat. Čtyřplotnový sporák se dvěma troubami zdolá hladce hromadné vaření i pro 20 osob. Ve většině selských usedlostí postačí sporák tříplotnový s jednou troubou, zejména je-li doplněn v živočišné kuchyni elektrickou stoličkou (samostatná regulovatelná plotýnka průměru 300mm a příkonu 3,5kW). Pro volbu velikosti elektrického sporáku máme sice určitá pravidla, ale často je nutno posoudit vhodnost toho nebo jiného typu individuálně: dvouplotnový sporák s jednou troubou stačí pro 5 osob, tříplotnový pro 8 osob, čtyřplotnový s jednou troubou pro 12 osob, čtyřplotnový s dvěma troubami až pro 20 osob. U všech těchto sporáků, které mají normalizované průměry plotýnek a také rozměry trub, nutno si pamatovat, že provoz je omezen také velikosti nádob a jejich obsahem. Hrnce velkých obsahů, které nepatří do řady normalizovaných velikostí, silně přetěžují sporák.

Takový sporák má brzy opotřebované přepínače a plotýnky a má časté opravy. V zemědělství se doporučuje doplnit jej elektrickou stoličkou a samozřejmě pařákem brambor.

Také horká voda z elektrického zásobníku zrychluje a zhospodárňuje provoz elektrické kuchyně. Zásobník o obsahu 50l je zavěšen na stěně v pravé části kuchyně. Zapojuje se stejně jako pařák na levný noční proud. Pod zásobníkem je dřez v takové výši, že lze při mytí nádobí sedět. Police na nádobí jsou na dosah ruky. V kuchyni je počítáno s místem také pro ledničku, která v budoucnosti najde jistě i v zemědělské domácnosti své uplatnění. V jídelní části kuchyně je stůl obklopený pohodlnými lavicemi.


Jídelní kout

Nad stolem je zavěšena vkusná odkládací police a vedle stolu jednoduchý psací stůl, dnes tak potřebný pro hospodáře i hospodyni. Vytápění kuchyně v zimě se provádí násypnými kamny, které slouží také k vytápění vedlejší ložnice, příp. další obytné světnice. Slabé přitápění při přechodech na podzim a na jaře obstará elektrický teplomet.

Celá takto vypravená kuchyně zabírá plochu 14m2.

B. Podlešáková

Článek je z časopisu Energie z května 1948.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.