Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Předpisy pro koupelny a sprchové kouty


Document Actions
koupe1.jpg
Znáte požadavky na klasifikace zón v koupelnách a sprchách? Zopakujte si zóny! Čím je ohraničen umývací prostor? Jaká musí být použita maximální napětí v zóně "0"? Jaká má být konstrukce svítidla umístěného v umývacím prostoru?
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 8.07.2003
reklama

ČSN 33 2000-7-701

Zóna 0:

je vnitřní prostor koupací nebo sprchové vany. U sprchové kabiny podlahové sahá zóna "0" do výšky "0,05m" nad podlahu. Kde ve sprchové kabině je sprchová hlavice snímatelná nebo pohyblivá jsou svislé hranice zóny "0" shodné se svislými hranicemi prostoru pro sprchování. Kde sprchová hlavice není snímatelná, je zóna "0" ohraničena svislou polohou od sprchovací hlavice s poloměrem "0,6m" od sprchovací hlavice.

Zóna 1:

je prostor nad horní rovinou zóny "0" a vodorovnou rovinou ve výšce "2,25m" nad podlahou. Pro sprchovací prostor se snímatelnou sprchovací hlavicí je zóna "1" dána svislou plochou danou hranicemi prostoru pro sprchování. Kde sprchová hlavice není snímatelná, je zóna "1" ohraničena svislou polohou od sprchovací hlavice a to s poloměrem "0,6m" od sprchovací hlavice.

Zóna 2:

je prostor na vnější straně zóny "1" a rovnoběžnou svislou plochou vzdálenou "0,6m" od zóna "1", sahající do výšky "2,25m" nad podlahu. V případě, že strop místnosti je vyšší jak "2,25m", sahá zóna "2" až do výšky stropu nebo je-li strop vyšší jak "3m", pak zóna "2" sahá do výšky "3m" nad podlahu.

Zóna 3:

je prostor na vnější straně zóny "2" a rovnoběžnou svislou plochou vzdálenou "2,4m" vně od zóny "2", sahající do výšky "2,25m" nad podlahu. V případě, že strop místnosti je vyšší jak "2,25m", sahá zóna "3" až do výšky stropu nebo je-li strop vyšší jak "3m", pak zóna "3" sahá do výšky "3m" nad podlahu. Zóna "3" také zahrnuje prostor pod koupací nebo sprchovou vanou , je-li tento prostor přístupný pouze při použití nástroje.

Umývací prostor:
je ohraničen svislou plochou procházející obrysy umyvadla nebo umývacího dřezu a zahrnuje prostor pod i nad umývacím zařízením a je ohraničen podlahou a stropem.

Všechny navazující prostory na zónu 2 a 3 jsou již prostory mimo zóny, které se nijak neoznačují a kde pro instalaci podle stanovených podmínek základních charakteristik podle ČSN 33 2000-3, platí ustanovení zejména normy ČSN 33 2000-5-51.


Klikni pro větší náhled!

Ochrana před úrazem elektrickým proudem:
Před přímým dotykem živých částí, kde se používá zdrojů SELV, lze tyto části zabezpečit přepážkami nebo kryty zajišťujícími stupeň ochrany IPxxB nebo izolaci schopnou odolávat zkušebnímu napětí 500V st. po dobu 1 minuty.

V zóně "0" musí být použito max. napětí 12Vst. nebo 25Vss., jehož zdroj musí být instalován mimo "0, 1 a 2".

Ochrana zábranou a polohou Podle ČSN 33 2000-4-41 se nedovolují, stejně jako ochrana nevodivým okolím a neuzemněným místním pospojováním.

Doplňující pospojování:
Doplňující místní pospojování musí spojovat ochranné vodiče s neživými částmi zařízení v zónách "1, 2 a 3", včetně ochranných vodičů zásuvek a kovových trubek vody, plynu, odpadu, ústředního vytápění, vzduchotechniky a přístupných kovových stavebních prvků.

Ochrana proti působení vnějších vlivů:

Zóna 0:

Elektrické zařízení musí mít alespoň stupeň ochrany IPx7 nebo musí být označeny grafickou značkou pomocí dvou kapek.

Zóna 1 a 2:

Elektrické zařízení musí mít alespoň stupeň ochrany IPx4 nebo musí být označeny grafickou značkou kapka v trojúhelníku, s vyjímkou, že nad nejvyšší úrovní nesnímatelné sprchové hadice může být IPX2 nebo označení grafickou značkou jednou kapkou. Kde se však provádí úklid vodním proudem, tak tam se musí krytí naopak zvýšit na IPX5 nebo pro grafickou značku jde o označení pomocí dvou trojúhelníků s jednou kapkou.

Zóna 3:

Krytí není předepsáno. Pouze, kde se provádí úklid vodním proudem, tak tam se musí být krytí IPX5 nebo pro grafickou značku jde o označení pomocí dvou trojúhelníků s jednou kapkou.

Stavba vedení:
Vedení se používají jednožilové v instalačních trubkách nebo vedení kabelová s hloubkou uložení nepřesahující 50mm. Elektrické rozvody musí mít izolaci s požadavky čl.413.2
ČSN 33 2000-4-41, tedy s ochranou třídy izolace II nebo jí rovnocennou.

Zóna 0:

Rozvody musí být omezeny jen na ty, které jsou nezbytně nutné pro napájení pevných elektrických zařízení.

Zóna 1:

V této zóně mohou být jen nezbytné rozvody k napájení pevných elektrických zařízení instalovaných v zóně "0 a 1".

Zóna 2:

V této zóně mohou být jen nezbytné rozvody k napájení pevných elektrických zařízení instalovaných v zóně "0, 1, 2" a té části, kde elektrické zařízení je instalováno pod vanou, v zóně "3".

Zóna 3:

V této zóně mohou být jen nezbytné rozvody k napájení pevných elektrických zařízení instalovaných v zóně "0, 1, 2 a 3".

Spínací a řídící přístroje:
Uvedené požadavky neplatí pro spínače a ovládače které jsou zabudovány do zařízení vhodného pro použití v dané zóně.

Zóna 0:

V této zóně se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství

Zóna 1:

V této zóně se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství s vyjímkou spínačů obvodů SELV.

Zóna 2:

V této zóně se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství zahrnující spínače nebo zásuvky vyjímkou:

- spínačů a zásuvek obvodů SELV s tím, že zdroj je instalován mimo zóny "0, 1 a 2"

- jednotky napájející holící strojky vyhovující ČSN IEC 742 kap.2, od.1

Zóna 3:

V této zóně lze instalovat zásuvky, jsou-li chráněny:

- oddělovacím transformátorem podle čl.413.5.1 ČSN 33 2000-4-41 nebo
- pomocí SELV v souladu s čl.411.1 ČSN 33 2000-4-41 nebo
- samočinným odpojením od zdroje podle čl.413.1 ČSN 33 2000-4-41 s použitím proudového chrániče s vybavovacím proudem nepřesahujícím 30mA. Toto opatření platí i pro zásuvky instalované vně zóny 3, které jsou v prostoru koupelny

Umývací prostor:

- zásuvky a spínače musí být instalované pouze vně umývacího prostoru
- umisťují se do výše 1,2m nad podlahu a mohou být i těsně u ochranného prostoru, jsou-li instalované nad umývacím prostorem
- jsou-li umístěny pod umývacím prostorem, musí být svým nejbližším okrajem oddáleny od umývacího prostoru na 0,2m
- ve školních učebnách nesmí být zásuvky umisťovány blíže jak 1,5m od umývacího prostoru
- pro krytí musí být dbáno i požadavků, které vyplývají z vnějších vlivů prostorů v němž je umývací prostor umístěn

Ostatní zařízení napojená na elektrický proud:

Zóna 0:

V této zóně může být instalováno pouze upevněné zařízení vyhovující podmínkám této zóny. Další uvedené požadavky se nevztahují na upevněná zařízení napájená pomocí SELV.

Zóna 1:

V této zóně mohou být instalovány ohřívač vody, sprchová čerpadla, jiná zařízení vyrobená do této zóny, a zařízení, která jsou vybavena proudovým chráničem s vypínacím proudem nepřesahujícím 30mA.

Zóna 2:

V této zóně může být instalováno pouze zařízení používající elektrický proud, který je dovolen v zóně 1, dále svítidla, ventilátory, otopná zařízení uložená do podlahy pod zónami 1, 2 a 3, jednotky pro vířivé vany s podmínkou, že tato zařízení jsou vybavena doplňkovou ochranou - proudovým chráničem s vybavovacím proudem nepřesahujícím 30 mA.

Umývací prostor:
Krytí přístrojů musí odpovídat vnějším vlivům a zónám v nichž je umývací prostor umístěn. Spodní okraj svítidla musí být nad podlahou 1,8m.

Svítidlo musí být opatřeno krycím sklem. Vnější části svítidla umístěného níže nad podlahou jak 2,5m musí být z izolantu. Svítidla instalovaná níže jak 1,8m nad podlahou musí být chráněna před mechanickým poškozením a musí být v krytí IPX1.

V žádném případě nesmí být spodní okraj svítidla níže jak 0,4m nad horním okrajem umyvadla nebo umývacího dřezu.

Další spotřebiče lze do tohoto prostoru instalovat za předpokladu, že tato zařízení pro tento prostor byla typově ověřena.

Redigoval Jaroslav Borovec 2003

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933