Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vnější iluminace rodinného domu a jeho okolí.


Document Actions
elight_2004_14_mus.jpg
Vnější osvětlení budovy je také nezanedbatelnou položkou v uvažovaném projektu. Všimli jste si, že mnohá krásná obydlí postrádají tuto zdánlivou maličkost?
Ludvík Málek, ze dne: 26.02.2004
reklama

Vnější iluminace rodinného domu je komplexním signálem o nás jak pro ty, které večer očekáváme, tak těm co za práh našeho domu běžně nemohou. Pro každého majitele hezkého domu je jistě potěšující a motivující slyšet od lidí kteří kolem takového domu třeba jen procházejí, jak výjimečný, nepřehlédnutelný a zajímavě osvětlený dům obýváte. Není nic jednoduššího než mít možnost říci těm které večer poprvé očekáváte: „Nás najdete snadno. Náš osvětlený dům je večer vidět už z dálky.“ Přitom nemám na mysli nijak intenzivní osvětlení, realizované výkonovými světlomety.

Kužely bodových svítidel mohou vytvořit na fasádě zajímavou kresbu.

Vnější osvětlení domu by tedy nemělo být prosté vymezení obestavěné kubatury domu světelnými kužely výkonových světlometů či hrozny luceren na fasádě, ale mělo by funkčně sloužit tomu, abychom se za hezkých večerů nemuseli zdržovat jen doma či na plácku vymezeném kolem bludičky na jinak nádherné a velké terase. Dobrá iluminace rodinného domu by měla být schopna propojit exteriér domu s jeho interiérem v jeden funkční celek. S osvětlením rodinného domu a zahrady zároveň můžeme pracovat podobně jako s divadelní scénou, která může být na každém kroku překvapením se svojí pointou, náladou či melancholií.

Zde je pár ukázek realizací vnější iluminace rodinného domu. Osvětlení rodinného domu není jen osvětlení samotného vchodu, ale i osvětlení terasy, komunikačních tras, zeleně a zajímavých míst v zahradě.

Rozmístění svítidel v celé ploše terasy zlepšuje možnost jejího plného využití večer a opticky je zvětšen prostor bezprostředního okolí domu.

Osvětlení v místě pro večerní posezení by nemělo oslňovat a může vytvářet zajímavé efekty na stěnách.

Místo pro večerní posezení může být světelně propojeno s interiérem domu.

Relaxovat lze večer venku za příjemného osvětlení.

Chodník do zahradního zátiší můžeme vylepšit prosvícením bohaté zeleně a odstraníme temná zákoutí, kterých se podvědomě v noci bojíme.

Zahradní tunel nemusí být v noci nutně černou dírou které se podvědomě děsíme, ale zajímavým místem.

Interiér s exteriérem propojí příjemné osvětlení zahrady.

Osvětlení zahrady dá prostoru hloubku.

Osvětlení schodů do zahrady nesmí oslňovat.

Nasvícení živého plotu kolem příjezdové trasy ke garáži.

Ilustrační foto: Delta, Wever&Ducré

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933