Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Znáte účinky blesku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.12.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Znáte účinky blesku?


Znáte účinky blesku?
Blesk může zabít nebo podpálit. To se obecně ví, ale i když se žádná z alternativ nestane, vždy se něco průchodem bleskového proudu změní. A v této oblasti dochází argumenty většině účastníků. Připomeňme si některá zjištěná fakta o účincích blesku. Jaké známe účinky bleskového proudu a na čem závisí? Například tepelné účinky bleskového proudu jsou spojeny průchodem tohoto proudu vodiči LPS a dány prů­řezem, elektrickým odporem vodičů LPS a vrcholovou hodnotou proudu ...
Autorský článek, ze dne: 15.12.2017




Elektromagnetický impuls vyvolaný bleskem (LEMP) zahrnuje všechny typy účinku blesku.




Tepelný účinek bleskového proudu (foto: DEHN +SÖHNE)




Jiskření bleskového proudu - na kovové střeše, která je složena z jednotlivých
kovových tašek


Elektromagnetické induktivní účinky jsou hlavně způsobeny rostoucím čelem magnetického pole. Rostoucí čelo pole Hf může být charakterizováno tlumeným oscilačním polem 25kHz s maximální hodnotou Hf/max a časem do maximální hodnoty Tp/f 10µs. Stejným způsobem může být charakte­rizováno rostoucí čelo pole Hs tlumeným oscilačním polem 1MHz s maximální hodnotou Hs/max a časem do maximální hodnoty Tp/s 0,25µs.

Nic není na věky! Dokonce ani hromosvod. Spotřebitel by mohl vědět, že i kdyby do jeho hromosvodu neudeřilo, tak ho chrání do té doby, pokud bude jeho soustava neporušená. Tedy ani bleskem ani korozí. Toto je Ukázka knihy Ochrana před bleskem a přepětím viz.


ČETLI JSTE TUTO KNIHU?
DÁTE JÍ SVOU REFERENCI?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.