Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3


Document Actions
Článek
Které změny obsahuje EN 50110-1:2013 proti předchozí EN 50110-1:2004? Co oproti předcházející edici ÚNMZ neuvažuje? Z kterých částí se EN 50 110 skládá? Jaký je rozsah této normy? ... TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti.
Autorský článek, ze dne: 26.06.2014
reklama


Změny a nové požadavky - výtah z normy

...
EN 50110-1:2013 obsahuje následující významné technické změny s ohledem na EN 50110-1:2004:
  • zpřesnění definice odpovědných osob a úrovně odpovědnosti;
  • doplnění ustanovení o mimořádných opatřeních;
  • doplnění příkladu úrovně odpovědnosti v příloze B;
  • doplnění ustanovení o působení oblouku v příloze B;
  • doplnění ustanovení o mimořádných opatřeních v příloze B;
  • aktualizace normativních odkazů a bibliografie.

Oproti EN 50110:2004 zavedené jako ČSN EN 50110-1 ed. 2 je zpřesnění definic osob odpovědných za elektrické zařízení a pracovní činnosti na elektrickém zařízení a zároveň stanovení jejich zodpovědnosti a kvalifikace. Norma upřesňuje činnosti osob zodpovědných za elektrické zařízení a pracovní činnosti na elektrickém zařízení.
Názorně je uvedena zodpovědnost jednotlivých odpovědných osob v příloze B normy. Dále jsou doplněna ustanovení o mimořádných opatřeních, působení oblouku a provedena jejich aktualizace.

Oproti předcházející edici neuvažuje ÚNMZ se zapracováním „Národní přílohy“do normy, ale pouze pro objasnění nebo upřesnění textu budou uvedeny „Národní poznámky“. Pro objasnění některých článků a požadavků normy bude vydána TNI jako komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 3:2014. Je třeba si však uvědomit, že TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti. Odlišné požadavky legislativy na bezpečnost při činnostech na elektrických zařízeních a při práci s nimi v jednotlivých státech CENELEC jsou uvedeny v části 2 ČSN EN 50110-2 ed. 2. Za základ pro zpracování normy byly CENELEC vzaty národní zákony, předpisy a normy a mezinárodní směrnice spadající do působnosti EN 50110.

Jak již bylo uvedeno EN 50110 se skládá ze dvou částí:
  • Část 1 EN 50110 obsahuje minimální požadavky platné pro všechny státy CENELEC a některé dodatečné informativní přílohy zabývající se bezpečnou prací na elektrických zařízeních nebo v jejich blízkosti
  • Část 2 EN 50110 obsahuje řadu normativních příloh (jednu pro každý stát), které blíže specifikují bezpečnostní požadavky nebo doplňují minimální požadavky národními dodatky
Tato koncepce je považována za rozhodující při postupném zavádění jednotné úrovně bezpečnosti v Evropě při obsluze, pracovní činnosti na/nebo s elektrickými zařízeními nebo v jejich blízkosti. Dokument připouští současné rozdílné národní požadavky na bezpečnost. Záměrem je během doby postupně vytvořit společnou úroveň bezpečnosti.

Základní motto normy je že, sebelepší pravidla a postupy nemají žádný význam, pokud všechny osoby pracující na/nebo s elektrickým zařízením nebo v jeho blízkosti nejsou s nimi a všemi zákonnými požadavky seznámeny a neřídí se jimi.

Rozsah platnosti normy
Tato norma stanovuje požadavky na bezpečnou obsluhu elektrických zařízení a činnosti na nich nebo v jejich blízkosti. Tyto požadavky se týkají všech činností tj. obsluhy, práce a údržby. Platí i pro veškerou neelektrickou pracovní činnost, například stavební práce v blízkosti venkovních vedení nebo zemních kabelů, stejně jako pro pracovní činnost na elektrických zařízeních všude tam, kde existuje elektrické nebezpečí. Tato Evropská norma neplatí pro laiky, při používání instalací a zařízení, za předpokladu, že tyto instalace a zařízení odpovídají příslušným normám a jsou k  používání laiky navrženy a instalovány.

Termíny a definice

Je třeba si připomenout některé termíny a definice, které byly nově zavedeny, upraveny nebo doplněny oproti předchozí edici normy: elektrická instalace (electrical installation) /dříve elektrická zařízení/ veškerá elektrická zařízení, která slouží pro výrobu, přenos, přeměnu, distribuci a užití elektrické energie obsluha a práce; provozní činnosti (operation): všechny aktivity včetně pracovních činností nutných k uvedení elektrického zařízení do činnosti.

Tyto aktivity zahrnují takové činnosti jako spínání, řízení, monitorování pro ověření elektrického zařízení revize a údržbu. Tyto činnost zahrnují jak elektrické tak i neelektrické práce. Pro upřesnění této definice je v návrhu normy doporučeno rozšíření o provozní činnosti.
Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933