Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Změna příkonu s Milanem Karvánkem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.06.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Změna příkonu s Milanem Karvánkem


Změna příkonu s Milanem Karvánkem
Jak změnit jednofázový přívod bytu za třífázový? Krátce a stručně popisuje Milan Karvánek, přímo z terénu ve chvíli, kdy pracoval na změně druhu přípojky. Seznamte se s krátkým postupem při potřebě výměny měření odběru elektrické energie ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.06.2007

Vydal jsem se za Milanem Karvánkem, (kterého mnozí znáte z diskuzí) do terénu ve chvíli, kdy pracoval na změně druhu přípojky. Zde máte možnost číst spontánní rozhovor s řemeslníkem.

Proč je taková poptávka po změně příkonu na třífázový?
S nárůstem požadavků na energetický odběr dochází při postupných rekonstrukcích panelových bytů také ke změnám příkonů na třífázové. V původním vybavení bytu byl často jediným topidlem dvouplotýnkový sporák. Při dnešních nárocích na počet spotřebičů a jejich odběry musíme počítat s výměnou letitých přípojek, které kdysi postačovali socialistickým požadavkům života.

Stávající měření je provedeno v typizované plechové stoupačce, do které se vejdou pouze tři jednofázová měření. Řešením je instalace premixové desky osazené měřením a hlavním třífázovým jističem.

Jak má postupovat zájemce o změnu příkonu?
Pokud se někdo rozhodne o změnu z jednofázového příkonu na třífázový, což se často stává při pořízení sklokeramických desek, klimatizací, sporáku, horkovzdušných trub, podlahových a jiných elektrických vytápění. V takových případech je nutné zažádat na rozvodných závodech o navýšení příkonu. Ty prověří, zda je to v daném místě technicky možné.

Kdo provede přepojení toho odběrného místa? Rozvodné závody již ne.
Ano, rozvodné závody již tuto službu nezajišťují. Mají své spolupracující vyškolené partnery, které opravňuje zasahovat do plombovaných částí, provádět smluvená zapojení.Žadatel si vyhledá takovou odbornou firmu a ta mu změnu provede. Zaplombuje a ohlásí na rozvodných závodech..

Kolik hodin si může firma zhruba účtovat?
Samozřejmě záleží na konkrétním místě. Nelze takový odhad provést z tabulky. Například zde budu účtovat zhruba pět hodin. Ovšem záleží na stavu instalace, stavebních možnostech a požadovaných službách.

Bude muset žadatel osobně na rozvodné závody?
Musí. Ode mě dostanou přihlášku k odběru (žádost o uzavření smlouvy), v tomto případě se musí dostavit na jedno z kontaktních míst, které PRE má. Tam to osobně podá a podepíše. Do pěti pracovních dnů mu přijdou osadit nový elektroměr. Já mohu podat pouze žádost o navýšení příkonu a to v případě, že dostanu plnou moc žadatele.

Na obrázku si mohou všímaví čtenáři povšimnout dva druhy plomb. Kovové PRE a plastové pracovní. Kovové používají zaměstnanci PRE a ty druhé používají smluvní, externí partneři. Tento způsob plombování nevyžaduje kleští, stačí pouze spojit. Rozpojení bez nepoškození nelze docílit.

Pouze pro zajímavost do přihlášky odběru je nutné zapsat čísla všech použitých plomb. V původní skříni zůstanou prázdná místa po jednofázových měřeních a deskách umístěných v blízkosti se objeví nová měření včetně hlavního jističe.

Často vídávám neskutečná zapojení domovních rozvaděčů. Bohužel se nejedná o amatérská zapojení ale o zapojení firmami, které měly velmi nízký rozpočet na zakázku. Výsledkem u superlevných dodavatelů bývá nízká kvalita dodané práce.

V tomto případě mě dost zdržel betonový skelet, který obsahoval více kovu, než se dalo předpokládat a čas navíc šel bohužel na vrub mé peněženky. Ovšem dobrý dodavatel by měl mít v zásobě vždy různá řešení.

Stručná rekapitulace Milana Karvánka zde ...

Můj závěr
Zájemci o změnu příkonu v Praze mohou využít zkušeností Milana Karvánka. Jeho číslo je 603 443 254. Další kontaktní údaje a www stránky naleznete níže v souvisejících kontaktech. Pokud vás zajímají další příspěvky Milana Karvánka, pak klikněte zde!

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Milan Karvánek - ELEKTRA - K Dalejím 89/2, Praha 5 - 251682058 - karvanek-elektra@wo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.