Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Zlom v oboru odborných školení


Document Actions
Zlom v oboru odborných školení
V pátek 26. října jsme byli svědky téměř historického zlomu v oboru odborných školení pro ochranu před bleskem a přepětím. Celá akce začala nenápadně ...
ze dne: 2.11.2007

Hromosvod dle nové normy:
                 jednoduše - snadno - pochopitelně

V pátek, 26. října jsme byli svědky téměř historického zlomu v oboru odborných školení pro ochranu před bleskem a přepětím. Školení pořádala agentura L. P. Elektro jako odborný doprovodný program v rámci Elfetexfestu v Plzni. Celá akce začala nenápadně jako každé jiné školení. Jenom na začátku bylo na místě podezřele moc součástí pro hromosvody a navíc tato hromádka, než jako prezentace výrobků, vypadala spíše jako příruční sklad.

A po té vše začalo.


Klik pro větší náhled.

Před účastníky školení nastoupili autoři "bestselleru" KníŠka - k stažení zde na portálu www.kniska.eu - Honza Hájek a Dalibor Šalanský.


Klik pro větší náhled.

Suchá teorie
První částí školení bylo zopakování a shrnutí všech požadavků na hromosvody dle nové řady norem ČSN EN 62305, ovšem takovým stylem, že oba dva přednášející se neustále střídali ve výkladu a každý dotaz ihned zodpovídali nejenom po teoretické stránce, ale ihned překlopili do praxe, dle vlastních zkušeností.

Jak se později vyjádřil jeden z účastníků P. Mařík "měli to dobře namáknutý a nedalo se ani usnout". Po skončení teoretické části, která byla jasná a srozumitelná, takže nikdo neměl šanci nepochopit, začaly první "návody a příklady typických řešení".

Praktické příklady
Vysvětlení navrhování a hlavně vlastní realizace zemnící soustavy včetně tipů na zjednodušení montáže a použití správných součástí. Po té přišel na řadu vlastní hromosvod.


Klik pro větší náhled.

Rodinný dům od jímacího vedení na střeše, svodů a jejich různého provedení přes zkušební svorku na zemnící soustavu.


Klik pro větší náhled.

Fabrika - průmyslový objekt
Kovová střecha na výrobním podniku jestli a jak udělat hromosvod, jakým způsobem provést konkrétní pospojování, kovové konstrukce jaké náhodné svody, oddálený hromosvod pro a proti, jak díky hromosvodu snížit potřebu svodičů bleskových proudů.

Poté nastoupil se svoji studií Milan Kaucký - revizní technik, který shrnul možná úskalí a hlavně různé varianty ověřování svodičů přepětí Typ 2 a Typ 3 bez toho, aniž by byl potřeba jiný přístroj na měření, než má většina revizních techniků.


Klik pro větší náhled.

A pak to vše teprve začalo. Všichni přednášející se během okamžiku změnili na hromosvodáře a obklopeni hloučkem dychtivých diváků začali z příručního skladu stavět hromosvod. Společně vztyčili jímač, zkonstruovali oddálený hromosvod, zavětrovali ho a předváděli prakticky to, o čemž již společně popsali hodně stránek.


Náhled zvětšíte klikem do obrázků
.


Náhled zvětšíte klikem do obrázků

Kdo by tedy chtěl "kluky z KníŠky" vidět v akci, dozvědět se něco o hromosvodech, ale hlavně vše pochopit, má ještě poslední dvě šance:

Link na školení u L.P.Elektro"

Zde je krátká ukázka ve slabší kvalitě na Youtube.

Na seminář se můžete přihlásit i v níže uvedeném odkazu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933