Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zkoušečka obvodů a malého napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zkoušečka obvodů a malého napětí


Zkoušečka obvodů a malého napětí
Hledáte malého pomocníka, pro propípávání obvodů a měření malého napětí? Máme tip na to, jak si pomoci. Pro proměřování obvodů bez napětí nám postačí zkoušečka obvodů a malého napětí značky ELECO. K těmto účelům ideální produkt. Využijí ji především lidé ve slaboproudém zaměření, IT technici, ale občas i elektrikáři dělající domovní instalace.
Karel Herma, ze dne: 6.03.2012


Zkoušečka má odolné plastové pouzdro se dvěma ohebnými vodiči výhodně zakončenými masivní krokosvorkou a zkušebním hrotem. Na čelní straně je umístěna LED dioda a tlačítko svítilny. Bílá LED, pro případné posvícení je umístěna vedle vývodu vodiče pro zkušební hrot.

Zkoušečka je svými rozměry opravdu malá a pohodlně ji každý elektrikář schová v kapse a pokud ne, může si ji připnout jednoduše za kalhoty pomocí svorky na zadní straně. Tato červená věc obdélníkového tvaru, proti obyčejným propípávačkám, umí pár vychytávek navíc. Pojďme se tedy podívat co to umí.

Funkce: Zkoušečka obvodů
Tato funkce signalizuje uzavřený obvod ve dvou rozsazích a to od 0-100Ω Led diodu a zvukovou signalizací a od 100Ω až po 2kΩ jen Led diodou.

Funkce: Zkoušečka malého napětí
Signalizace malého napětí je pouze indikace přítomnosti nebo nepřítomnosti AC napětí. U DC napětí umí rozeznat pouze polaritu.

Signalizace
Pokud svítí LED dioda a zní přerušovaný tón, znamená to přítomnost AC napětí s kmitočtem odpovídající rychlosti přerušovaného tónu. Pokud svítí LED a zní nepřerušovaný tón znamená to přítomnost DC napětí s + na hrotu.
Zkoušečka je odolná proti napětí v měřeném obvodu do 500V AC/DC. 

Napájení této zkoušečky je pomocí 9V baterie, umístěné uvnitř.

 

Závěr:
Pokud hledáte malého, a spolehlivého pomocníka, který se vleze do každé montážní brašny nebo kufru, pak zkuste právě tuto zkoušečku. Vyrábí se ve Vyškově a lze ji zakoupit u velkoobchodních partnerů nebo také v e-shopu Eleco.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELECO VEP CZ, s.r.o. - Průmyslová 720, Vyškov - - objednavky@eleco.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.