Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Z.I.S.: Kabelové chráničky pro inženýrské sítě


Document Actions
Z.I.S.: Kabelové chráničky pro inženýrské sítě
Správné uložení vedení je předpokladem správné funkce připojených zařízení. Není radno uložení kabelů podceňovat. Snad i v tomto případě platí "jak si usteleme, tak si lehneme". Na stole nám leží katalog nabízející různá řešení uložení inženýrských sítí. V jakém je technický sešit provedení? Co v něm nalezneme? Jak autoři popisují technické detaily? To vše sledujte v krátké recenzi katalogu ...
Jiří Macháček, ze dne: 1.06.2017
reklama


Pokud se zamyslíme nad ukládáním vedení, pak si dnes nemůžeme představit vedení uložené jinak než v chráničce. Samozřejmě v některých případech ano, ale to považuji za extrém. Mezitím, co se v rodinném domě vedení zahodí omítkou, to stejné vedení v objektech s vyšší provozní spolehlivostí musí být vyměnitelné. Proto se všichni primárně zajímáme o chráničky, i když  tu a tam vedení uložíme jako v pravěku.



Mám před sebou technický sešit chrániček německé rodinné firmy Z.I.S. KUNSTOFF. O této značce jsem doposud neslyšel. Je ovšem možné, že se s chráničkami této produkce mohu setkat, aniž bych to tušil. Mnoho výrobců svou produkci distribuuje jako OEM verzi přes jiné obchodní kanály. Ale nutno podotknout, že obchod chráničkami není s porovnáním třeba s rozvaděčovými přístroji tak zajímavý. Zkuste si představit, kolik chrániček se vleze na korbu nákladního vozu, kolik vezete obalu a kolik vzduchu. A pak pohlédněte na cenu za dopravu.

 
Pro větší náhled kliknout!

Provedení katalogu
Kolem 64 stránek informací nalezneme na lakovaném papíře s barevným potiskem. Stránky jsou uprostřed sešité dvěma sponkami. Obálka je měkká, pravděpodobně stejné gramáže jako u vnitřních listů.

Co v katalogu nalezneme

obsah je rozsáhlý, uvedu alepoň základní kapitoly ...
  • chráničky pro telekomunikace z HDPE
  • kabelové chráničky z HDPE
  • kabelové chráničky z PE
  • kabelové chráničky z PVC
  • korugované kabelové chráničkyz HDPE
  • dělené kabelové chráničky
  • kabelové kryty
  • výstražné fólie

V detailech pak nalezneme další podmnožiny těchto kapitol. Ty zde však neuvádím, protože recenze je nezávislá, resp. nebyla nijak konzultována s vydavatelem a jde o ryze můj osobní pohled.

 
Pro větší náhled kliknout!

Podání podrobných informací
je velmi přehledné. Dobře se v sešitě hledá. Každá kapitola má jasný obrázek produktu. Popis standardních možností a možností následujích provedení dle poptávky. Následuje přehledná tabulka typů. V případě konkrétních prvků kapitolových podmnožin jsou informace obdobné a dozvíme se typ použitého materiálu, použití, barvu, typové označení, průměr a třeba i hmotnost.

Koho katalog osloví
jsou všichni ti, kteří navrhují vedení a jejich ukládání. Což je z mého pohledu mnohý elektrotechnik v praxi a s rozhodovací pravomocí.

Můj závěr

Tento katalog je sympatický a praktický. V redakční knihovně mezi ostatní technickou literaturou ho však nenajdete, protože elektronické provedení pdf nemá povoleno kopírování textu. Tento příznak sice téměř vymizel a u katalogů je skutečně ojedinělý, ale to bude vadit pouze příznivcům digitálních sbírek. Papírová verze je naštěstí pro kopírování neblokovaná :-)



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
kabelových chrániček Z.I.S. Kunststoff

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933