Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Zdroje produkující malé napětí


Document Actions
Zdroje produkující malé napětí
Napájecí adaptéry, nabíječky akumulátorů jsou zdroje malého napětí. Pokud jsou v pořádku, nemůže dojít k úrazu způsobenému spotřebičem třídy III (malé bezpečné napětí) i kdyby tento spotřebič vykazoval závadu na izolaci. Proto je z hlediska elektrické bezpečnosti daleko důležitější provést revizi napájecího zdroje.
Komerční sdělení, ze dne: 29.12.2009
reklama

Mezi tyto zdroje patří napájecí adaptéry, nabíječky akumulátorů a jiné spotřebiče s výstupem, do kterého je ze spotřebiče generováno malé napětí.

El. spotřebiče tř. III, tj. takové spotřebiče, které jsou napájeny malým bezpečným napětím, také podléhají revizím. Nelze však doporučit, aby u takových spotřebičů obsahujících elektronické obvody, byl podle STN i ČSN 33 1610 měřen izolační odpor napětím 500V. Mohlo by dojít k poškození elektroniky spotřebiče. Z hlediska elektrické bezpečnosti je daleko důležitější provést revizi napájecího zdroje. Pokud ten je v pořádku a na jeho výstupu se vyskytuje pouze malé napětí, nemůže dojít k úrazu způsobenému spotřebičem, i kdyby vykazoval závadu na izolaci.

Prohlídka

  • kontrola neporušenosti izolace
  • u složitějších nebo neznámých spotřebičů se doporučuje nahlédnout do návodu k použití

Měření

  • Měření spojitosti PE vodiče a unikajícího proudu u spotřebičů tř. I
  • Měřením dotykového proudu na vodivých částech spotřebiče se ověří stav vnitřní izolace mezi vstupní a výstupní částí (např. primárem a sekundárem transformátoru)
    Pozn.: U některých zdrojů lze naměřit dotykový proud způsobený kapacitou mezi primárem a sekundárem transformátoru.


Měření dotykového proudu síťového zdroje

  • Měřením výstupního napětí zdroje se ověří, zda zdroj skutečně produkuje pouze malé bezpečné napětí, tj. do 50V AC nebo 120V DC.
    Pozn.: Vyskytují se i dobíjecí zdroje, kde výstupní napětí je elektronikou připojeno až po připojení nabíjených akumulátorů (LithiumPolymer).

(ČSN 33 1610 kap.6.2.2 c): U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí.

Zkouška chodu

  • Prověří se funkčnost kontrolek, vypínačů apod.

Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933