Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zdroje periodických signálů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.01.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zdroje periodických signálů


Zdroje periodických signálů
Je bez debat, že zdroje jsou důležitým elektronickým prvkem dodávajícím energii připojeným elektronickým obvodům, což je snad jasné i bez elektrotechnického vzdělání. Pojďme se tedy podívat na základní rozdělení těchto zdrojů a principy konstrukce zdrojů periodických signálů ...
Přednášející, ze dne: 19.01.2011

Zdroje jsou důležitým elektronickým prvkem dodávajícím energii připojeným elektronickým obvodům. Je třeba se seznámit se základním rozdělením těchto zdrojů a se základními principy konstrukce zdrojů periodických signálů.

Zdroje signálu lze rozdělit podle vlastností zdroje a průběhu signálu:

Elektrický prvek generující periodické netlumené elektrické kmity bez vnějšího periodického buzení se nazývá generátor - zdroj periodických signálů. Z energetického hlediska je zdroj periodických signálů autonomní obvod - měnič stejnosměrného napětí na napětí střídavé.

Zdroje periodického signálu lze rozdělit podle tvaru časového průběhu signálu (zdroje napětí nebo proudu) do následujících skupin:


Časové průběhy vybraných signálů generovaných zdrojem periodického signálu

Princip zdroje periodického signálu je založen na periodickém akumulování energie a dodávání této energie periodicky na zátěž připojenou k tomuto zdroji. Zdroj periodického signálu obsahuje elektronické obvody, které akumulují energii pro generování periodických kmitů. Do elektronických obvodů, které tvoří zásobníky energie, je nutné dodávat v daných časových intervalech dostatečné množství energie, aby bylo možné generovat netlumené kmity, které konstantně udržují statistické parametry signálu. Pro tento účel je nutné, aby generátor obsahoval řídicí elektronický obvod, který zajišťuje periodickou přeměnu energie. Je nutné, aby dodávaná energie byla dostatečná vzhledem k připojené zátěži na zdroj periodického signálu. Jednotlivé funkční bloky generátoru periodického signálu jsou znázorněny na obrázku.


Blokové funkční schéma periodického zdroje signálu - generátoru

Část analogových elektronických obvodů generátoru lze nahradit digitálním (číslicovým) zpracováním signálu, které umožňuje generování mnoha rozdílných typů funkcí signálu. Výhodou digitálního generování signálu je velmi snadná změna parametrů a tvaru signálu pouze softwarovými nástroji daného procesoru, např. digitálního signálového procesoru nebo mikroprocesoru.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.