Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Závady na instalaci žíhací pece


Document Actions
Závady na instalaci žíhací pece
Přečtěte si o ukázkovém příkladu posouzení stavu elektrického zařízení a elektroinstalace. Konkrétně jde o žíhací pec, která byla tři roky mimo provoz. K jakým neshodám s požadavky zákonů, technických předpisů a norem tedy došlo?
Jiří Sluka, ze dne: 14.07.2010
reklama

Popis problému:
Jednalo se o posouzení stavu elektrického zařízení a elektrické instalace elektrické žíhací pece. Tato pec byla přibližně tři roky mimo provoz a stanovisko mělo odhalit závady, které měly být v rámci rekonstrukce odstraněny. Napájení pece bylo provedeno
z blokové trafostanice. Jednalo se o izolovanou soustavu (síť IT). Pec byla rozdělena do pěti topných zón. Jako ochrana proti zkratu byly použity nožové pojistky.

Pomocí pěti transformátorů byly napájeny jednotlivé topné zóny. Transformátory byly umístěny na rampě na úrovni vrchní části pece. Umístění transformátorů bylo provedeno tak, že z hlediska nebezpečí vzniku výbuchu nezasahují do zóny s nebezpečím výbuchu 2.

Transformátory byly chlazeny přirozeným větráním. Vrchní plechy transformátorů byly tedy od bočních plechů umístěny ve vzdálenosti asi 20 až 30cm, a tím pádem zde vznikl prostor, kde bylo možné se dotknout živé části elektrického zařízení.

Vstup k transformátorům nebyl žádným způsobem zabezpečen proti pohybu osob bez elektrotechnické kvalifikace. Prakticky to znamenalo, že přístup laikům a osobám bez elektrotechnické kvalifikace byl znemožněn pouze řetězem umístěným na vrchní části schodiště. Tento řetěz nebyl nikterak zajištěn a bylo jej možno kýmkoli ze zábradlí volně sundat a přístup k transformátorům tedy nebyl dostatečně zamezen.

Transformátory byly opatřeny výkonnostními štítky, které obsahovali základní technická data potřebná např. při provádění údržby či revize zařízení. Štítky však byly umístěny tak, že k nim nebyl za normálních podmínek možný přístup a není tedy možné údaje uvedené na štítcích přečíst. Při rekonstrukci pece bylo doporučeno štítky umístit tak, aby údaje byly snadno zjistitelné.

Elektroinstalační plastová krabice motoru pohonu válečků byla opatřena štítkem, který uvádí, že ochrana krytem je v provedení IP67 (6 – úplně prachotěsné; 7 – zkoušeno před vniknutím vody při ponoření zařízení, které není v chodu). Tak, jak byla krabice instalována, nebylo toto krytí v žádném případě dodrženo. Dva nepoužité vývody nebyly vůbec zaslepeny, takže možnost dotyku pracovníků s živými částmi nebyla vyloučena.

Elektrické vybavení samotné pece se skládalo zejména z ovládacích prvků a zařízení pro měření a regulaci, fotonek a světelných závor. Některé ze světelných závor, včetně příslušenství (elektrické instalační krabice, fotonky apod.), které nejsou v provedení
do prostor s nebezpečím výbuchu, se nacházely v zóně 2. Nacházely se zde také některé silové části jako například napájení motoru rychlochlazení, který byl také umístěn mimo zónu 2. Ovládací skříň MaR pro měření teploty rychlochlazení byla umístěna uvnitř zóny 2, a její provedení neodpovídalo umístění v této zóně.

Ovládací skříně MaR určená pro měření teplot byla ve spodní části opatřena velkými průchodkami, zřejmě pro svazek kabelů. Reálně byl však osazen pouze jeden kabel. Mezi kabelem a průchodkou vznikal poměrně velký otvor. Toto provedení tedy dostatečně nezaručovalo požadovanou ochranu krytem.

Pod celou teplou částí a rychlochlazením se nacházela montážní (kabelová) šachta, která byla podle „Protokolu o určení nebezpečných prostorů“ zařazena do zóny 2. V šachtě byla osazena svítidla a vypínač, které nebyly v nevýbušném provedení. Nebyly teda určeny pro zónu 2.

Na střechu haly byla vyvedena odvzdušňovací potrubí pro odvedení přebytečného množství vodíku a dusíku do venkovního prostoru. Tato potrubí nebyla dostatečně chráněna proti účinkům blesku.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Nebyla předložena výchozí revize elektrického zařízení pece. Neodpovídá Vyhlášce č.20/1979 Sb. Nebyly řádně dotaženy šrouby pro doplňkové pospojování rozvaděčů, mezi dveřmi a skříní rozvaděče. Naměřená hodnota přechodového odporu byla větší než povolená hodnota 0,1Ω. Neodpovídá požadavkům ČSN 332000-6-61 ed.2, čl. 612.2.

V rozvaděči NN byly umístěny nožové pojistky jako ochrana proti zkratu pro napájení topných zón. Hodnota jištění však neodpovídala instalovanému výkonu. Neodpovídá požadavkům ČSN 33 2000-5-53 čl. 532.1.1 a ČSN 33 2000-4-41 čl. 413.1.5.5.

Do prostoru transformátorů, na vyvýšené plošině, nebyl v souladu s ČSN EN 50110-1 ed.2 omezen přístup osobám bez elektrotechnické kvalifikace k místu, kde se vyskytuje elektrické riziko. Nebezpečí nahodilého dotyku s živými částmi hrozí zejména
u transformátorů, kde nebylo zabezpečeno žádné krytí proti vniknutí cizích předmětů a nebezpečnému dotyku. Dle umístění transformátorů se v souladu s ČSN 33 2000-4-41 čl. 412.3 jednalo o ochranu živých částí zábranou. Jelikož zde mohli mít přístup i laici a pracovníci bez požadované odborné způsobilosti v elektrotechnice (např. obsluha pece), bylo nutné provést ochranu zábranou odpovídajícím způsobem dle čl. 412.3N3 písmeno a).

U elektroinstalační plastové krabice motoru pohonu válečků nebyla dodržena hodnota krytí uvedená na štítku. Dva nepoužité vývody nebyly zaslepeny. Nebyly splněny požadavky na ochranu živých části krytem nebo přepážkami dle ČSN 33 2000-4-41 čl. 412.2 a dle ČSN EN 60529 čl. 4. 2. (v tomto případě je dostačující krytí, z hlediska ochrany před vniknutím cizích předmětů a před nebezpečným dotykem, IP 4X).

Některé elektroinstalační krabice a ovládací skříně MaR nebyly v provedení do prostředí s nebezpečím výbuchu, byly instalovány uvnitř zóny 2. Nebyly splněny požadavky kladená na elektrická zařízení umístěná v této zóně tak, jak je uvedeno v ČSN EN 60079-14 ed.2, čl. 5.2.3. Z důvodů zabránění iniciace vzniku výbuchu bylo nutné instalační krabice buď umístit v dostatečné vzdálenosti mimo zónu 2, nebo instalovat krabici v „nevýbušném“ provedení (jako Ex součást). Chráněno např. pevným závěrem s jiskrově bezpečným výstupním obvodem (příklady označování těchto nevýbušných elektrických zařízení jsou uvedeny v ČSN EN 60079-0 čl. 29.10.).

Ve spodní části ovládací skříně MaR se nacházely průchodky o velkém průměru. Reálně byl však osazen pouze jeden kabel. Mezi kabelem a průchodkou vznikl velký otvor. Neodpovídá ochraně ŽČ krytem dle ČSN 33 2000-4-41 čl. 412.2. Kabel nebyl dostatečně zabezpečen proti mechanickému namáhání. Neodpovídá ČSN 33 2000-5-52 čl. 520.N10.3. a 520.N10.4.

Svítidla a vypínače v montážní šachtě (prostor pod pecí) nebyly v nevýbušném provedení, tedy pro osazení do zóny 2 dle ČSN EN 60079-14 ed.2 čl. 5.2.3.

Odvzdušňovací potrubí, které sloužilo pro odvedení přebytečného množství vodíku a dusíku do venkovního prostoru a bylo instalováno na střeše výrobní haly, nebylo dostatečně chráněno proti účinkům blesku. Dle ČSN 341390 čl. 196 musí být tato odvětrávací potrubí opatřena tyčovým jímačem s takovou délkou, aby nebezpečné pásmo kolem odvzdušňovacího zařízení bylo uvnitř ochranného prostoru jímače alespoň 1,5m od jeho hranice (výpočet lze provést dle ČSN 341390, příloha č. 2). Provedení ochrany odvzdušňovacího potrubí neodpovídalo výše uvedenému článku normy. Z hlediska ochrany před účinky blesku bylo nutné opatřit odvzdušňovací vedení pomocnými ochrannými jímači dle čl. 196 ČSN 34 1390.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933