Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Pracoviště (work location) = vymezené místo nebo oblast pro práci?


Document Actions
nap_ppn03.jpg
Příkazy B v otázkách a odpovědích a něco navíc (3.) Ve zmíněném článku jste použil jen Vámi definovaný pojem "místo práce". Proč na tomto pojmu tak trváte, když návrh ČSN EN 50110-1 klade mezi pracoviště (work location) a vymezené místo nebo oblast pro práci rovnítko?
Jaroslav Melen, ze dne: 18.06.2003
reklama

Příkazy B v otázkách a odpovědích a něco navíc (3.) Ve zmíněném článku jste použil jen Vámi definovaný pojem "místo práce". Proč na tomto pojmu tak trváte, když návrh ČSN EN 50110-1 klade mezi pracoviště (work location) a vymezené místo nebo oblast pro práci rovnítko?

Odpověď
Opakuji, že za místo práce nebo oblast pro práci je třeba považovat prostor, ve kterém se mají (nejen za účelem provedení vlastních prací na konkrétním el. zařízení, ale i k bezprostřední přípravě k těmto pracím) k tomu určené osoby, pohybovat, což je něco jiného než pracoviště, resp. pracoviště definované v čl. 12 NORMY je vždy jen podmnožinou místa práce.

Nutnost rozlišovat místo práce a pracoviště jsem podle mého názoru vysvětlil i odpovědí na 1. otázku. Stejně tak vyplývá ze skutečnosti, že v místě nebo oblasti pro práci mohou, a také v praxi tomu tak je, pracovat dvě i více pracovních čet, každá na jiném zařízení - pracovišti. Např. rozvodnu XY s dvěma, proti sobě situovanými, řadami členěných kobek - potencionálních pracovišť, nelze, pro účely NORMY, považovat za jedno zařízení, ač z obecného pohledu by se mohla nazývat pracovištěm a opět z obecného pohledu je jedním zařízením - rozvodnou XY. To samo o sobě by ještě nebylo důvodem pro nutnost používání tohoto členění, protože NORMA v čl. 72 říká, že příkaz "B" se vydává pro jedno pracoviště a jednu pracovní skupinu. Má to však zásadní význam v situacích, kdy je třeba, aby vedoucí prácí na těchto pracovištích (obě, případně protilehlé kobky A a B - pracoviště A a pracoviště B se nachází v jednom prostoru - místě práce, rozvodně XY) vyslovili souhlas s tím, že v místě nebo oblasti pro práce (v tomto jednom prostoru) budou jejich pracovní čety konat současně různé práce na různých pracovištích. Tehdy jen oni mohou rozhodnout, zda na takovouto situaci v místě nebo oblasti pro práce, při dané složitosti pracovních činností svých čet a s ohledem na konkrétní podmínky daného místa nebo oblasti práce, přistoupí či nikoliv.

Bohužel na to nepamatovala ani ČSN 34 3100. Markantní dopad to má v situacích, kdy je prováděna práce pod dozorem. Tím, že se takto "roztahuje" pracoviště jedné či druhé čety až na hranici vymezenou místem práce (pracovištěm je nazvána rozvodna s oněmi kobkami) se zvětšuje prostor odpovědnosti každé z dozorujících osob - viz čl. 96 NORMY. To pomíjím fakt, že pracoviště takto popsaná vlastně do sebe vzájemně pronikají. Mohu doložit případy s tragickými důsledky nerespektování rozlišností uvedených pojmů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933