Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Zásahy jednotek požární ochrany v kabelových rozvodech


Document Actions
Zásahy jednotek požární ochrany v kabelových rozvodech
Co říká norma ČSN 73 0848 Požární bezpečnost staveb – Kabelové rozvody? Víte, pro jaké prostory musí být zpracována dokumentace zdolávání požárů a co vše má obsahovat? Jaké jsou stanovené podmínky pro bezpečnost zasahujících hasičů? Které protipožární prvky nesmějí chybět? ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.03.2010
reklama

ČSN 73 0848 Požární bezpečnost staveb – Kabelové rozvody, byla vydána v dubnu 2009. Norma je součástí kodexu norem požární bezpečnosti staveb.
„Tato norma platí pro projektování prostorů kabelových tras z hlediska požární bezpečnosti a stanovení cílových požadavků na funkčnost kabelových tras napájejících požárně bezpečnostní zařízení (PBZ) a elektrická zařízení, která musí zůstat v provozu v případě požáru.“
Vydání této normy bylo provázeno některými úskalími, protože autor normy musel zohlednit rozsáhlé množství podkladů a respektovat souvislosti z norem v oboru elektro. Jak vyplývá z názvu a úvodu normy, v jejím obsahu se jedná o stanovení podmínek požární bezpečnosti staveb a součástí těchto požadavků je také stanovení podmínek pro zásahy jednotek požární ochrany. V normě jsou obsaženy aktualizované zásady bez náhrady zrušené ČSN 38 2156.

Norma platí pro projektování změn staveb podle ČSN 73 0834, u nichž se vyskytují instalace kabelových tras, a to pro měněné části budov nebo stanovených venkovních instalací. Platí zásada, že navrženou změnou nesmí dojít ke snížení požární bezpečnosti objektu, zejména ke snížení bezpečnosti osob nebo ke ztížení zásahu jednotek požární ochrany. Norma také stanovuje upřesňující požadavky na zajištění provozu (dodávky elektrické energie) pro funkci PBZ v případě požáru.

Zásadním prvkem je, že u objektů, které svým charakterem provozu vyžadují podrobnější, případně odchylné řešení oproti této normě při řešení napájení PBZ a zařízení, která musejí zůstat v případě požáru funkční, se doporučuje zpracování expertizní zprávy nebo expertizního posudku jako součást požárně bezpečnostního řešení stavby podle zvláštního předpisu. Kabelové prostory jsou z hlediska podmínek požární bezpečnosti staveb v principu stejné, avšak významně se oproti jiným objektům a prostorům liší provozními podmínkami a stavy. Odlišné jsou tím, že kabely téměř nikdy nejsou vedeny pro shodný počet a druh elektrických zařízení, zejména pak PBZ. Proto ustanovení o možnosti zpracovat expertizní zprávu nebo expertizní posudek podle konkrétních podmínek kabelového prostoru je nutné chápat jako vstřícnost zpracovatele normy jak pro investora, projektanta, zhotovitele a v neposlední řadě také provozovatele objektu.

Pro každý objekt musí být již ve fázi zpracování projektu vypracován postup pro vypnutí elektrické energie. Informace o zásadách tohoto postupu musí být umístěny na viditelném místě (např. pro informování jednotek PO pro provedení hasebního zásahu) a to nejméně v rozsahu požadavků uvedených v normě. Toto ustanovení má svůj význam jak pro projektanta elektro, tak také pro zhotovitele stavby. Cílem tohoto požadavku normy je umožnit jednotkám požární ochrany postupovat při požáru nebo jiné mimořádné události tak, aby v dnešní době stále složitější elektrosoustavy objektů bylo možné podle potřeby odpojit od napájení elektro nebo naopak ponechat aktivní pouze určená elektrická zařízení.

Za prostory se složitými podmínkami zásahu jednotek požární ochrany se považují prostory kabelového rozvodu délky větší než 100m. Pro tyto prostory musí být zpracována dokumentace zdolávání požárů a kabelový kanál musí být vybaven PBZ podle kodexu norem požární bezpečnosti staveb a této normy tak, aby byl umožněn bezpečný zásah jednotek požární ochrany. Taxativní vymezení těchto požadavků vychází z praktických zkušeností se zásahy v takovýchto a obdobných prostorech.

Zásadním hlediskem pro taktické nasazení sil a prostředků jednotek požární ochrany je v normě jako v jednom z prvních předpisů jednoznačné uvedení, že v prostorách podzemního kabelového kanálu a kabelového prostoru se neuvažuje s okamžitým zásahem jednotek požární ochrany. Proto je jako vyvážení této „úlevy“ taxativně stanoveno, že pro požární úseky platí, že požární úsek, ve kterém došlo k požáru, musí být oddělen stavebními konstrukcemi s požární odolností nejméně (R)EI 60 DP1 a dveřmi EW 30-C DP1 tak, aby v této době bylo možné soustředit síly a prostředky k provedení zásahu nebo zabránění šíření požáru.

Norma rovněž uvádí, že zabráněním šíření požáru se rozumí stav, kdy se požární úsek kabelového kanálu nechá vyhořet bez zásahu jednotek požární ochrany za předpokladu, že se požár nerozšíří ze zasaženého požárního úseku. Toto jednoznačné určení podmínek vymezuje požadavky na stanovení taktiky zásahu, kterou je potřeba zpracovat pro každý řešený případ, například v již zmíněné expertizní zprávě nebo expertizním posudku.

Příjezd vozidel jednotek požární ochrany může být řešen odchylně od ČSN 73 0802, ČSN 73 0804. V takovém případě musí být v analýze zdolávání požáru stanovena opatření k zajištění možnosti dodávky hasiva nebo určeny podmínky pro izolaci prostoru, kde došlo k požáru. Charakter jednotlivých kabelových prostorů, zejména kabelových kanálů v intravilánu, takový přístup vyžadují, v dosud vydaných předpisech se takto jednoznačné zvláštnosti kabelových prostorů nezohledňovaly.

Pro vstupy do kabelových prostorů norma určuje podmínky tak, aby hasič v ochranné obleku byl schopen vstoupit do prostoru, kde má provést průzkum a zásah. Proto byly z těchto hledisek určeny minimální rozměry, které se v některých případech obtížně splňují, avšak jejich nedodržením by nebyl možný vstup hasiče do kabelového prostoru a tím by nemohl být zásah proveden.

Pro zabezpečení přístupu hasičů u neobsluhovaných vstupů do kabelových prostorů může být instalován klíčový trezor požární ochrany a obslužné pole požární ochrany. Oba tyto prvky mají velký význam například na dálkových trasách, vstupech v přírodním prostředí a podobně.

V dokumentaci zdolávání požárů musí být vyznačena zařízení, jejichž manipulace vyžaduje příslušnou elektrotechnickou kvalifikaci. Místa, do kterých je umožněn vstup osob pouze s požadovanou elektrotechnickou kvalifikací, musí být vyznačena s určením stupně elektrotechnické kvalifikace. Tato informace je velmi významná pro taktiku velitele zásahu, protože absence kvalifikované osoby v oboru elektro může být faktorem určujícím možnosti provedení zásahu.

Stabilní hasicí zařízení a zařízení elektrické požární signalizace jsou prvky, které jsou pro kabelové prostory stejně významné jako pro jiné prostory. Jejich významným přínosem je skutečnost, že zejména při delších dojezdových časech nebo delších časech nasazení sil a prostředků jednotek požární ochrany zabezpečují stav, kdy je požár uveden pod kontrolu nebo i uhašen.

Pro bezpečnost zasahujících hasičů a jako ochrana před úrazem elektrickým proudem se stanovují podmínky a vymezuje se, co to je tak zvaný CENTRAL STOP a TOTAL STOP.

Norma dále specifikuje hodnoty a podmínky pro krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé funkce kabelových tras.

Při požárech v kabelových prostorech lze ve většině případů předpokládat silné zakouření, v místě hoření vysokou teplotu s možností výstřiku rozžhavených kovů, silnou toxicitu zplodin hoření, nesnadnou orientaci v prostoru s nulovou viditelností atd. Proto je již v projektové přípravě potřeba řešit druh hasiva, jeho dopravu namísto požáru a v neposlední řadě také jeho množství. Proto je v obsahu normy uvedeno, že pro kabelové prostory se musí počítat se soustředěním sil a prostředků. U těchto zásahů nelze praktikovat postupné nasazování jednotek požární ochrany podle jejich dojezdu.

Splněním podmínek normy požární bezpečnosti staveb pro kabelové prostory jak v projektu, realizaci, tak také při provozu jsou vytvořeny předpoklady pro úspěšné zvládnutí případných požárů a jiných mimořádných událostí.

Václav Kratochvíl

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933