Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Zapojení zásuvky z rekonstrukce všeuměla


Document Actions
Zapojení zásuvky z rekonstrukce všeuměla
Měli bychom mít napaměti, že spotřebitel neodborník hledí především po úspoře a pak po bezpečnosti. Z jeho pohledu jsou normy zlým a zbytečným nařízením. Vždyť vlastní bastl bude používat jen on. Pokud on vyhoří, je to jen jeho věc. Pokud vyhoří i soused, tak to prostě bude zase jen jedna z mnoha závad na elektroinstalaci a život jde dál.
Jaroslav Borovec, ze dne: 14.05.2010
reklama

Na konci vesnice stával rodinný domek místního řemeslníka zachránce. Tak byl označován Bedřich, který pracoval na údržbě místního JZD. Musím přiznat, že na svou dobu to byl opravdu machr. Pak po čase umřel ...

Jeho syn si získal také popularitu. Ovšem jako místní vekslák. Přestože dostal tatínkovu školu, raději šmelil. Byl starým mládencem, který do svého kromě života nepustil ani žádnou osvětu. Jeho povolání byl elektrikář. Tuto práci však naposledy prováděl na závěrečných zkouškách. Tehdy to bylo pravděpodobně jedno z jeho nejrozumnějších rozhodnutí. Elektrikářem nebude.

Velice výnosným řemeslem se mu stal sběr starého šrotu. Sbíral všechno. S tím, s čím se dokázal rozloučit, odevzdal do sběrny. Cenné věci dlouhá léta křečkoval ve třech pokojích. Také to podle toho vypadalo. Jeho obývacímu pokoji dominovala místo čtecí lampy stará rezavá stojanová vrtačka.

A kde se vzala takto zapojená zásuvka?

Po té, co se dostal do finanční tísně, mu nezbylo než dům prodat. A tak jsme se dostali k mnohým jeho řemeslným dovednostem, za které vybírám jediný obrázek. Dokonce toto zapojení chtěl obhájit. Argumentem byl fakt, že pouze vyměnil staré hliníkové vedení za měděné. Což by prý mělo být pro bezpečnost dost. Je nás čím dál méně ... pomyslel jsem si, ale jsem rád, že jsme zrovna o toho výhryzka ochuzeni.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933