Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení (3.)


Document Actions
Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení (3.)
Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení. Snahou tohoto příspěvku je seznámení široké elektrotechnické veřejnosti s úplným zněním této důležité normy tak, aby při kladení kabelů a podzemních sítí nevznikaly chyby, a práce byla předána bez vad, reklamací a v předepsané kvalitě.
František Kosmák, ze dne: 17.01.2007
reklama
  1. ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí technického vybavení
  2. Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi
  3. Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení

... pokračování

3. Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení – ČSN EN 1037 (83 3220)
Tato norma je identická s EN 1037. Je to norma typu B1 podle ČSN EN 414. Je navázána na Evropskou direktivu 89/392/EHS o strojním zařízení, která je v ČR implantována v Nařízení vlády č. 24/2003 (dříve NV č. 170/1997 Sb.), kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení.
Norma určuje zásadní bezpečnostní požadavky zaměřené na zamezení neočekávaného spuštění stroje bezpečným zásahem osob v nebezpečném prostoru při:

  • zapnutí, které je výsledkem poruchy, nebo vnějších vlivů působících na řídící systém, nebo
  • zapnutí vzniklém nevhodným působením na ovladač pro spuštění nebo na jiné části stroje jako např. čidlo nebo silový řídící prvek nebo
  • obnovení přívodu energie po jeho přerušení nebo
  • vnějšími, případně vnitřními vlivy (gravitací, větrem, samozápaly u spalovacího motoru apod.) působícími na části stroje.

Automatické spuštění strojního zařízení do normálního provozu není bráno jako neúmyslné spuštění, ale může být považováno za neočekávané z pohledu obsluhy. V takovém případě lze zamezit úrazům použitím bezpečnostních ochranných opatření podle ČSN EN 60204-1 čl. 5.4, který stanovuje:
Musí být použity vypínací přístroje zabraňující neočekávanému spuštění (např. tam, kde údržba může být ohrožena spuštěním stroje). Tuto funkci mohou splňovat přístroje popsané v 5.3.2. K tomuto účelu mohou být použity odpojovače, odnímatelné pojistkové vložky nebo odnímatelné spojky, avšak pouze v tom případě, že jsou umístěny uvnitř uzavřeného prostoru pro obsluhu elektrického zařízení (viz 3.17).
Takové přístroje musí být přiměřené a vyhovující uvažovanému použití, musí být vhodně umístěny a musí být zřetelně identifikovatelné (např. trvanlivým označením v případě potřeby).
Musí být provedena vhodná opatření, aby se zabránilo chybnému a/nebo nahodilému použití těchto přístrojů pro vypínání nebo jejich použití z nepozornosti (viz též 5.6).
Jestliže se použije jiných prostředků než hlavní vypínač podle 5.3.2, (např. při použití stykače vypínaného řídícím obvodem), smějí být takové prostředky pro vypnutí použity jen v případech, kdy

  • stroj není rozebírán;
  • úpravy vyžadují poměrně krátký čas;
  • na elektrickém zařízení se nevykonává žádná práce, kromě případů, když:
    o není nebezpečí elektrického úrazu nebo popálení;
    o vypínací prostředky nemohou být přepnuty při práci;
    o práce je menšího rozsahu (např. výměna zásuvkových přístrojů bez porušení existující elektrické instalace).

Bezpečnostní postup při odpojení a uvolnění energie spočívá zejména v těchto činnostech:

  • odpojení stroje nebo jeho části od všech přívodů energie
  • uzamknutí nebo jiné zabezpečení všech samostatných jednotek v poloze odpojení (např. velké stroje nebo zařízení)
  • uvolnění nebo zadržení (zachycení) každé nahromaděné energie, která může vést ke vzniku rizika (např. v kondenzátorech, pružinách, mechanických částech pokračujících v pohybu vlivem gravitace nebo setrvačnosti v tlakových médiích a pod).
  • ověření prostředků bezpečných pracovních postupů, aby činnosti uvedené výše přinášely požadovaný účinek.

Jiná opatření k zamezení neočekávaného (neúmyslného) spuštění:

  • signalizace, výstraha pomocí ručních ovládačů při vybavení stroje signalizačním (sdělovacím) zařízením informujícím o různých stavech, např. zapnutí pohonu, spuštění, chod, porucha, posuv materiálu, a o různých provozních režimech;
  • pokud není možno prakticky přehlédnout všechny nebezpečné prostory ze stanoviště obsluhy a pokud nelze přítomnost osob v nebezpečných prostorách absolutně vyloučit, je nutné uvést do činnosti v přiměřené době před spuštěním stroje akustický výstražný signál, který umožní těmto osobám opustit nebezpečný prostor nebo zabránit spuštění stroje, např. uvedením zařízení nouzového zastavení do činnosti.

Zařízení k odpojování přívodu energie
Vypínací zařízení musí zabezpečit spolehlivé odpojení (rozpojení, oddělení), musí mít spolehlivou vazbu mezi ručním ovládačem a vypínacími prvky a musí být vybaveno jasným a jednoznačným označením polohy vypínacího zařízení, které odpovídá příslušné poloze jeho ručního ovládače. Hlavní vypínač elektrické energie musí být použit: pro každý napájecí zdroj stroje, pro napájecí zdroj připojený k napájecí soustavě motoru nebo skupiny motorů tvořené přípojnicovými rozvody, sestavami sběracích kroužků nebo ohebnými kabely uloženými na bubnu nebo zavěšenými. Dále pro každý vestavěný zdroj.
Kde je použito dvou nebo více hlavních vypínačů, je nutné zajistit vzájemné ochranné blokování v případě, může-li dojít k nebezpečnému stavu nebo poškození stroje nebo výrobku.
Jako hlavní vypínač se musí použít jeden z těchto typů:

  • odpínač s pojistkami nebo bez pro kategorii užití AC-23B nebo DC-23B;
  • odpojovač s pojistkami nebo bez se zvláštním pomocným kontaktem , který vždy zajistí přerušení proudu spínacími přístroji dříve, než se rozepnou hlavní kontakty odpojovače;
  • jistič vhodný pro odpojení;
  • zásuvka s vidlicí pro stroje se jmenovitým proudem nepřekračujícím 16A a celkovým příkonem nepřekračujícím 3kW;
  • zásuvka s vidlicí nebo zásuvkové spojení pro napájení pojízdných strojů ohebnými kabely s krytím spojovací části alespoň IP2X nebo IPXXB.

Hlavní vypínač musí mít jednu polohu VYPNUTO (ODPOJENO) a jednu polohu ZAPNTO jasně označené „O“ a „I“. Jističe s mezipolohou mezi „O“ a „I“ (spouštěcí poloha) vyhovují tomuto požadavku.

  • rukojeť musí být snadno přístupná, umístěná mezi 0,6 až 1,9m nad obslužnou rovinou.
    Doporučená výška je 1,7m. Barva rukojeti má být černá nebo šedá.;
  • musí umožňovat zamknutí v poloze „VYPNUTO“ (ODPOJENO) a v této poloze musí být vyloučeno jeho místní i dálkové zapnutí;
  • musí odpojovat všechny živé vodiče od přívodu. Střední vodič v napájecích sítích TN však může, ale nemusí být odpojován.

Další zařízení k odpojování tvoří zařízení pro uvolnění nebo zadržení (zachycení) nahromaděné energie tak, aby nevznikaly rizikové situace, a nezbytné postupy k uvolnění nebo zadržení energie musí být popsány v návodu k obsluze stroje nebo uvedeny jeho výstrahy na stroji.

Jiná opatření určená k zamezení neočekávaného spuštění – (jiná než odpojení a uvolnění energie), zejména:

  • vhodná konstrukce, umístění, zabezpečení a označení ručního ovládače po spuštění;
  • uzamknutí ručních ovládačů pro spuštění, hesla u programovatelných řídících systémů;
  • návrh bezpečnostních částí u zařízení pro uložení a zpracování dat;
  • volba používání a umístění silových ovládacích prvků (stykače, ventily);
  • zajištění ovládačů pro zastavení v různých „rovinách“ a to buď odděleně nebo v kombinaci buď ovládacími zařízeními k zastavení nebo bezpečnostními (ochrannými) zařízeními. Mechanické odpojení nebo zabezpečení pohybujících se částí musí být použito místo nebo nad rámec zajištění ovládačů pro zastavení.

Náhodné zapnutí ovládače nemá u stroje vést k jeho spuštění, pokud by to u stroje/ve stroji bylo vyvoláno prvkem stroje, který se nachází nad rovinou, na které má být doporučeno zajištění ovládače po vypnutí (roviny A, B nebo C), nebo jestliže toho má být dosaženo mechanickým odpojením (rovina D) nebo zabezpečením pohybujících se částí (roviny E).

Roviny doporučených vypnutí:

  1. signalizace, zobrazení, varování, ruční ovládání, ovládací zařízení
  2. vkládání dat vstup a výstup a jejich logické nebo analogové zpracování a bezpečnostní ochranná zařízení
  3. silové ovládací prvky – stykače, ventily, regulátory pohonů atd., ochranné kryty
  4. pohony stroje – motory, válce
  5. prostředky k odpojení (např. spojky), brzdy, části pro přenos síly pracovní části.

Uvedené požadavky jsou návazně zapracovány do dalších norem, zejm. ČSN EN 60204-1/2000 elektrická zařízení strojů, ČSN EN 954-1 (83 3205) Bezpečnostní části řídících systémů, ČSN EN 61310-1 (33 3205) – Bezpečnost strojních zařízení – požadavky na vizuální, akustické a taktilní signály, ČSN EN 61310-2 (33 2205) – Bezpečnost strojních zařízení – Požadavky na značení, ČSN EN 61310-3 – Bezpečnost strojních zařízení - Požadavky na umístění a funkci ovládačů a ČSN EN ISO 12100-2 – Bezpečnost strojních zařízení – technické zásady.

Požadavky uvedené v ČSN EN 1037 (83 3220) k zamezení neočekávaného spuštění jsou konstrukční, avšak lze podle nich postupovat při vypracování místních provozních a bezpečnostních předpisů zaměstnavatelem u strojů podle Nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, zejm. § 4, tj. v případech, kdy není průvodní dokumentace strojů a výrobce strojů není znám.

Závěrem připomínám vazbu projednávané normy ČSN EN 1037 na celý soubor norem pod třídícím znakem 33 01.., 33 22.., 83 30.., 83 32.., 83 35.. pro strojní zařízení, jejich průběžnou aktualizaci a nutnost jejich využívání při plnění zákonné povinnosti v oblasti prevence rizik úrazu při provozu strojních zařízení.

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933