Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Základní rozdělení slaboproudu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.01.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Základní rozdělení slaboproudu


Základní rozdělení slaboproudu
Tento příspěvek je určen projektantům silnoproudých instalací, kteří buď chtějí být seznámeni se současným stavem slaboproudu nebo slaboproudé instalace dokonce navrhují a projektují s tím, že silnoproud je jejich doména. Cílem je nastínit současnou problematiku projektování slaboproudých systémů ve výstavbě. Záměrně jsou zvýrazněná slova problematika a ve výstavbě. Ve výstavbě proto, že nás zajímají systémy a zařízení, které doprovázejí výstavbu (tj. ne konkrétní technologie) a problematika proto, že aspektů, které zasahují a ovlivňují současné projektování v tomto ...
Přednášející, ze dne: 8.01.2014



... oboru, je poměrně hodně a stále narůstají a mění se. Za poslední roky bylo možné sledovat změny jak na straně právních předpisů ovlivňujících investiční výstavbu, tak na straně vlastní techniky, která v případě slaboproudu patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející obory. Mezi nejzásadnější patří bezesporu penetrace oboru informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) snad do všech slaboproudých odvětví, které donedávna tvořily samostatné obory s vlastními (proprietárními) komunikačními prostředky a s ICT technologiemi toho prakticky moc společného neměly. Ke spolupráci docházelo standardně pouze na úrovni systémových periferií. Nastal tedy zajímavý efekt konfrontací dvou světů – světa ICT a světa ostatních slaboproudých systémů.

Základní rozdělení slaboproudu
Pryč jsou doby, kdy se slaboproudým systémům a rozvodům říkalo sdělovací technika. Pryč jsou doby dálnopisu, rozhlasu po drátě a podobných. Dnešní svět slaboproudu je úplně jiný i než před 15-20 lety. Pokusme se tedy rozdělit dnešní slaboproud do nějakého schématu, které by co nejvíce vypovídalo o rozdělení jednotlivých systémů dle právních předpisů, norem a technologického využití. Příklad takového rozdělení je uveden na obr. 1.



Obr. 1 Základní dělení dnešního světa slaboproudých systémů


V základu lze slaboproudé systémy rozdělit na dvě kategorie, resp. obory.

Elektronické komunikace – dnes často označovány také jako čtvrtý pilíř budovy vedle vody, plynu a elektriky – dělíme na Informační a komunikační technologie neboli ICT (Information and Communication Technologies) a na Vysílací a komunikační technologie neboli BCT (Broadcast and Communication Technologies). Pod zkratkou ICT se v praxi skrývají známé systémy pro přenos dat, hlasu a videa. Pod zkratkou BCT pak systémy pro přenos rozhlasového a TV vysílání (např. STA nebo CATV).

Bezpečnostní systémy se dělí na dvě skupiny.


Ing. Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.