Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Základ ochrany před úrazem elektrickým proudem


Document Actions
Základ ochrany před úrazem elektrickým proudem
Každý elektrikář v praxi má zvýšené riziko úrazu elektrickým proudem. Málokdo z těch, kteří na elektrických zařízeních aktivně pracují neřekne, že si jednou "nesáhl" ... Víte, která norma hovoří o základních požadavcích z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem? A víte, jaké je zhruba uspořádání norem a ostatních dokumentů pro ochranu před úrazem elektrickým proudem?
Michal Kříž, ze dne: 8.11.2010
reklama

Základní požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem, stanovení rizika. Působení elektřiny na lidský organismus.

Požadavky na bezpečnost patří mezi základní požadavky na elektrická zařízení
Základní požadavek z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem je formulován v ČSN EN 61140 ed. 2:2003 Ochrana před úrazem elektrickým proudem - Společná hlediska pro instalaci a zařízení. Tento požadavek (čl. normy) zní:

Nebezpečné živé části nesmí být přístupné a přístupné vodivé části nesmí být nebezpečné živé

  • ani za normálních podmínek (to znamená, je-li zařízení provozováno a udržováno v souladu s pokyny výrobce), ani
  • za podmínek jedné poruchy (kdy jeden prostředek ochrany je porušený).

Zjednodušeně je možno tento požadavek interpretovat v tradiční formě, tj. že u elektrických zařízení musí být zajištěna ochrana jak před nebezpečným dotykem jak živých, tak i neživých částí.

Uvedený požadavek vyjadřuje souhrn opatření a zkušeností, které na ochranu před úrazem elektrickým proudem za poměrně již dlouhou dobu užívání elektřiny elektrotechnici nashromáždili.

Nebudeme se zmiňovat o historii ochrany před úrazem elektrickým proudem, která sahá až hluboko do devatenáctého století. Řekneme si jen, jaký je současný stav v zajištění počínaje zajištěním na vědecké úrovni a konče opatřeními, která se provádějí jednak u výrobců elektrických zařízení a spotřebičů a také (co nás asi nejvíce zajímá) v rámci projektů, montáže a revizí elektrických instalací.

I když někoho možná odrazují slova věda a vědecký v jakémkoliv spojení, je nutno si uvědomit, že praktické otázky je nutno řešit vymezením problému, jeho zmapováním, pochopením základních principů, a nalezením pokud možno nejjednoduššího řešení. To všechno se musí provádět ve spojení s praxí. Technická praxe, potřeba řešení problémů byla a je podnětem k řešení otázek na vědecké úrovni.

Takto to funguje i z hlediska zajištění dostatečné ochrany před úrazem elektrickým proudem.

Souhrnem vědeckých poznatků je soubor zpráv mezinárodní normalizace IEC 60479 Účinky proudu na člověka a domácí zvířectvo (donedávna existovala i česká vydání částí 1 a 2 těchto zpráv jako ČSN IEC 479-1 a 2).

Na základě těchto průběžně doplňovaných poznatků jsou zpracovávány normy IEC a EN, nebo jejich části, stanovující požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem podle druhu elektrických zařízení. Přitom se zdaleka nejedná jenom o požadavky, jak má být zřízena elektrická instalace, ale ve značné míře, jak má být provedeno elektrické zařízení, spotřebič, nebo elektrický stroj, či zařízení výpočetní techniky.

Přestože si víceméně každá skupina odborníků pro příslušná elektrická zařízení hraje na svém písečku, v zásadních otázkách, mezi které patří i otázka ochrany před nebezpečím úrazu elektrickým proudem, se tito odborníci z jednotlivých odvětví elektrotechniky musí domluvit. Vždyť až na výjimky jsou elektrická zařízení napájena z rozvodné sítě, z elektrické instalace navazují na sebe i jinými způsoby (datovými spoji, přenosem signálů apod.).

Proto se elektrotechnici v osmdesátých letech minulého století dohodli, že vytvoří soubor požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem, který bude platit v rámci celé elektrotechniky. V současné době je výsledkem tohoto úsilí již výše uvedená mezinárodní norma IEC 61140, která je v Evropě zavedena jako EN 61140 a v ČR jako ČSN EN 61140. Tato mezinárodní norma je základní bezpečnostní publikací pro použití technickými komisemi při přípravě norem v souladu s příslušnými zásadami.

Uspořádání norem a ostatních dokumentů pro ochranu před úrazem elektrickým proudem
Po dlouhých letech vývoje požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem se dospělo k tomuto uspořádání:

Souhrn poznatků z hlediska účinků proudu na člověka a domácí zvířectvo a účinků proudu procházejícího lidským tělem je obsažen v souboru norem

  • IEC/TS 60479 Účinky proudu na člověka a domácí zvířectvo
    Část 1: Obecná hlediska
    Část 2: Zvláštní hlediska
    Část 3: Účinky proudů protékajících těly domácích zvířat
    Část 4: Účinky úderu blesku na lidi a domácí zvířata
    Část 5: Meze dotykových napětí z hlediska fyziologických účinků

Základní bezpečnostní publikací pro použití technickými komisemi při přípravě norem je ČSN EN 61140 ed.:2003 Ochrana před úrazem elektrickým proudem - Společná hlediska pro instalaci a zařízení

Tato norma je z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem společná pro veškeré obory elektrotechniky. Na ni pak navazují normy pro

elektrotechnické výrobky elektrické instalace
  • technické normy výrobků

  • skupinové normy bezpečnosti - např.
    - pro strojní zařízení EN 60204-1
    - pro výpočetní techniku EN 60950
    - pro spotřebiče EN 60335
    - pro spotřební elektroniku EN 60065


Soubor IEC 60364 Elektrické instalace nn a z něho pak zejména kapitoly
41 pro ochranu před úrazem elektrickým proudem
54 pro uzemnění a ochranné vodiče
a další oddíly tohoto souboru.
Soubor IEC 60364 je v ČR zaveden souborem ČSN 33 2000.
Jiné druhy elektrických instalací – např. na lodích
 

Pro zajímavost je možno uvést, že na potřebě sjednocení požadavků na elektrické instalace na lodích se dospělo o čtyřicet let dříve než na potřebě vypracovat jednotné požadavky pro elektrické instalace objektů na pevnině.

Stanovení rizika z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem
Požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem se po dobu 120 let vyvíjely, aniž by jejich tvůrcům přišlo na mysl slovo riziko v tom slova smyslu, jak je dnes z hlediska systematického zajišťování otázek bezpečnosti chápeme. Živelný rozvoj kapitalismu v druhé polovině devatenáctého století vyžadoval především funkční telegrafní spojení pro přenášení burzovních zpráv, později výkonnost pouličního osvětlení zajišťovaného nejprve obloukovými lampami a později Edisonovými žárovkami a nikdo si příliš velké nebezpečí úrazu elektrickým proudem nepřipouštěl. To ovšem trvalo jen do okamžiku, kdy veřejnost překvapilo několik rychle po sobě následujících smrtelných úrazů elektrickým proudem na ulicích New Yorku. V té době se otázky nebezpečí úrazu elektrickým proudem začaly řešit, a to na dnešní poměry poněkud teatrálním způsobem. Průkopníci elektrotechniky financovali pokusy na živých domácích zvířatech a sledovali, jakému proudu podlehnou.

Jaké napětí a jaký proud pro distribuci elektřiny používat
V době před koncem devatenáctého století se rozhořel ostrý spor mezi příznivci stejnosměrného a střídavého proudu. Střídavý proud se jevil hned od počátku jako velice výhodný z ekonomických důvodů. Dal se přenášet s malými ztrátami na velké vzdálenosti, což u stejnosměrného proudu bylo tehdy vyloučeno. Na druhou stranu stejnosměrný proud, ve světě prosazovaný T. A. Edisonem a na území Čech a Moravy Františkem Křižíkem, byl prokazatelně bezpečnější než proud střídavý. Tato skutečnost se projevuje i dneska – horní mez napětí SELV a PELV pro střídavý proud je 50V, pro stejnosměrný proud je 120V. Nakonec, jak je zřejmé z dnešní situace, zvítězilo ekonomické hledisko a ve světě se pro všeobecné využití elektřiny uplatňuje téměř výhradně proud střídavý.

Přesto však otázka bezpečnosti hrála významnou roli při počátečním uplatňování napěťových hladin střídavého proudu. I když v Československu byla záhy elektrizačním zákonem z roku 1919 předepsána pro distribuci elektrické energie drobným spotřebitelům trojfázová distribuční soustava 380/220V, až do čtyřicátých let se rozvod elektrické energie prováděl různými, většinou izolovanými soustavami nižšího napětí (110V nebo 120V sdruženého napětí, z kterého plynulo napětí fáze proti zemi přibližně 65V, což ještě donedávna byla mez bezpečného napětí, které může být na zařízení při poruše). V té době se ochrana před úrazem elektrickým proudem řešila především izolací živých částí. To, čeho se měli uživatelé elektrického zařízení vyvarovat, bylo řešeno názornými ilustrovanými upozorněními, které vydával ESČ (viz obr. 1).

Neopatrnou hospodyňku, která se během luxování dotkla tělesa ústředního topení, zasáhl elektrický proud a její život je ohrožen

Pro větší náhled kliknout!

Přes hrůzostrašné obrázky z dob tzv. první republiky nebyl úbytek obyvatel v Čechách a na Moravě v důsledku používání elektřiny v domácnostech příliš markantní. Pamětníci, kteří tuto pionýrskou dobu prožili v příslušných odpovědných funkcích, dokonce uváděli, že smrtelných úrazů elektrickým proudem byl nepatrný počet, a to jenom když někdo používal elektrický spotřebič ve vaně nebo jej z vany obsluhoval (jak je vidět na obr. 2).

I když hospodyňka z obr. 2 jakousi šanci na přežití mohla ještě mít, tento koupající se muž v dobře uzemněné litinové vaně již zásah elektrickým proudem zřejmě nepřežil

Pro větší náhled kliknout!

Přesto, že používání napětí 110V, resp. 120V prokázalo z hlediska bezpečnosti své přednosti, ekonomická potřeba napájet z nízkonapěťových distribučních sítí i malé průmyslové dílny a drobné provozovny přinutila rozvodné podniky zvýšit jejich napětí na 380/220V (je třeba si uvědomit, že přenosová schopnost trojfázových sítí při stejném průřezu fázových vodičů se tím zvýšila až třináctkrát). Za poznámku stojí, že doposud existují země (USA, Kanada a některé další pod americkým vlivem), které se drží střídavého napětí proti zemi 120V a rovněž UK (Spojené království), které se sice v distribučních sítích zavázalo používat evropské napětí 230/400V, vyžaduje, aby se na staveništích používalo nižší napětí – 110V mezi fázemi a proti zemi 55V v jednofázové síti a 63,5V v trojfázové síti.
Až mnohem později byla zjištěna příčina velkého rozdílu mezi počtem úrazů při napětí 120V a 220V.
Snadno si ji ověříme na obr. 3 převzatém ze zprávy IEC 60479-1. Každému je z výuky jasné, že nebezpečné účinky vyvolává elektrický proud procházející lidským tělem. Ten je tím větší, čím větší je napětí. Rovněž ale roste, pokud se snižuje odpor, resp. impedance lidského těla. Na obr. 3 vidíme, že zvyšováním střídavého napětí se ještě elektrický odpor či impedance lidského těla snižuje.

Závislost celkové impedance ZT živé osoby na napětí a na ploše dotyku za suchých podmínek

Na tomto obrázku znamená:

  • A - plocha dotyku 8.200mm2

  • B - plocha dotyku 1.250mm2

  • C - plocha dotyku 100mm2

  • D - plocha dotyku 10mm2

  • E - plocha dotyku 1mm2

Na tomto obrázku je patrné, jak při napětí nad 200V prudce klesá, zejména při malých plochách dotyku impedance lidského těla (ze 100kΩ až na několik málo kΩ) v důsledku povrchové vrstvy kůže.


Pro větší náhled kliknout!

Ochrana automatickým odpojením od zdroje
Uvědomme si, jaké se užívaly v meziválečném období, a to až do padesátých let minulého století, izolace. Neexistovaly plasty se současnými výbornými izolačními i mechanickými vlastnostmi a s poměrně velkou trvanlivostí. Jak mohou dosvědčit i pamětníci, průraz izolace a výskyt napětí na neživé části nebyly nijak řídkými jevy. Přesto však, právě proto, že průmysl vyžadoval dodávku elektrické energie při vyšším napětí, tehdy to bylo 380/220V, musely se již za první republiky zpracovat dosti podrobné požadavky na ochranu před úrazem v případě poruchy – donedávna nazývané ochranou před dotykem neživých částí. To dokumentuje i publikace z r. 1936 pana prof. Jana Osolsobě Zemnění a ochrana před dotykem, která byla ještě v r. 1963 za spoluautorství Mirko Zapletala doplněna o tehdejší nové poznatky a vydána pod názvem Zemnění a bezpečnost. Troufám si tvrdit, že i téměř po padesáti letech od jejího vydání se jedná v tomto oboru v Čechách o dosud nepřekonané dílo.

Takže již od počátku třicátých let se začala vytvářet pravidla na ochranu v případě poruchy, tzn. na ochranu před dotykem neživých částí. Toto úsilí vyvrcholilo v roce 1935 vytvořením pravidel zakotvených v Elektrotechnických předpisech ESČ, která bychom dnes nazvali požadavky na automatické odpojení od zdroje. Opět to tedy nebyla žádná vědecká předem nalinkovaná práce, která by vycházela z vědecky stanoveného rizika úrazu elektrickým proudem, k němuž za určitých okolností dochází. Jednoduše bylo třeba najít a vyvinout takové řešení ochrany před úrazem elektrickým proudem, jehož nebezpečí při použití vyššího napětí požadovaného z ekonomických důvodů podstatně vzroste.

... UKÁZKA ZE SBORNÍKU L.P. Elektro ...


Tato přednáška je součástí sborníku přednášek č. 40.

Sborník je již vyprodán.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933