Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

#EH: Začínáme od abecedy 1948


Document Actions
#EH: Začínáme od abecedy 1948
Dílovedoucí Martin Čudla nemá lehký život. Místo dovolené jel s brigádou stavět rozvodnou sít' v Krákořících, místo odpočinku po práci spravil babičce Škvrčáskové pumpu i kafemlejnek a teď, když se už všechno točí a svítí, musí místo zasloužené oslavy v místní restauraci vzdělávat vědychtivou babičku.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.08.2011
reklama


"A teď mi, pane mistr, povědí spravedlivě, jak je to s těma ampry a volty. Když už jste mi zavedli tu eletriku do stavení, tak chci slyšet, jak a proč."

Dílovedoucí Martin Čudla nemá lehký život. Místo dovolené jel s brigádou stavět rozvodnou sít' v Krákořících, místo odpočinku po práci spravil babičce Škvrčáskové pumpu i kafemlejnek a teď, když se už všechno točí a svítí, musí místo zasloužené oslavy v místní restauraci vzdělávat vědychtivou babičku.

"Neříká se ampry, babičko, anobrž ampéry; a volty jsou jednotka napětí. Mlíko měříte na litry a napětí na volty."

"Tak počkat, mladíku, nejdřív to napětí. To jsou ty tabulky s červeným bleskem?"

Čudla se smířil s osudem a pustil se do výkladu jako v závodní škole práce.

"Tak tamhle máte na zdi zásuvku - nešahejte mi na ni, ta sádra ještě nedrží - a v ní jsou dvě dírky. Za každou dírkou je mosazná trubička čili zdířka. Mezi oběma zdířkami je napětí 220 voltů. To je taková tichá pohotovost, která čeká, až ji dáte nějakou práci - asi jako čekají koně v maštali, až pojedou pro jetel. Když ty dvě zdířky něčím spojíte dohromady, třeba elektrickou žehličkou - už máte tu žehličku?"

"Jo, šňůru jste mi přines, ale na žehličku jste slavně zapomněl."

"To nic, žehlička bude. Tak, když tenhle konec šňůry - to se jmenuje vidlice - zapíchnete do zásuvky, jsou obě zdířky spojeny a prochází proud. Proud jde z elektrárny vedením přes transformátor, a zase vedením až do jedné zdířky v zásuvce, jedním vodičem šňůry do topného drátu v žehličce, druhým vodičem šňůry zpátky do zásuvky a dál zase do elektrárny.  Zrovna tak je to se světlem: když zapnete spínač, může proud procházet vláknem žárovky, vlákno se rozžhaví a svítí. Když vypnete, proud se přeruší a zůstane zase jenom napětí"

"Tak si na něco vzpomínám: Václav, jako zet', má chalupu v Záškrtech a světlo už mají kolik let. A loni o pouti, jak jsem tam byla na návštěvě, tak malej Vašík vzal nůžky a strkal je do těch dvou dírek, do každý dírky jednu špičku. Bouchlo to jak o Božím těle, světlo zhaslo, Vašík se lek a řval, Václav nadával, že praskly pojistky a nůžky měly obě špičky pryč, jako když je ukousne."

"Tak to byl zkrat čili krátké spojení aneb kraťák. Nůžky mají moc malý odpor, tak jimi prošel velký proud, upálil jim špičky a jen tak mimochodem přepálil také pojistky, které jsou právě pro takovéhle případy, aby se velkým proudem nepřetížily dráty v instalaci. Žárovka nebo žehlička mají odpor větší a propustí jen tak velký proud, že ani nejslabší instalaci nepřetíží. A ostatně to byla stará zásuvka, u takovéto bezpečnostní by se to Vašíkovi nepodařilo - aspoň ne s nůžkami."

"Abysme nezamluvili ty ampry; to je proud nebo ten odpor? Neškubejte se, pane mistr, nepůjdete do hospody dokaváď vás nevyzpovídám."

"Ampéry, prosím pěkně; napětí měříme na volty, proud na ampéry a odpor na ohmy. A když už si o to říkáte, tak proud závisí na napětí a odporu podle Ohmova zákona. Čím větší odpor pří stejném napětí, tím menší proud jím prochází nebo naopak, když tentýž odpor připojíte na větší napětí, prochází úměrně větší proud. Stačí?"


Spojíme-li zdířky zásuvky vodivě, v tomto případě vodivou soustavou: vidlice - šňůra - topný vodič žehličky - šňůra - vidlice, prochází proud odpovídající napětí a odporu vodivého okruhu; zde tedy 220 voltů : 110 ohmy = 2 ampéry.

Mezi zdířkami zásuvky je připraveno k práci napětí 220 voltů. Pokud nejsou zdířky elektricky vodivě spojeny, proud neprochází.


"Ale kdepa, to mně musíte vyložit na něčem opravdickým."

"Tak teda konkrétně: tuhle máte zásuvku s napětím 220 voltů. Když do ní zapojíte žehličku s topným drátem o odporu 110 ohmů, bude procházet proud - nezapomněla jste ještě dělení? - tak si to napíšeme: proud = napětí: odporem, čili 220 voltů děleno 110 ohmy, to máme 2 ampéry. Žárovka má odpor řekněme 1000 ohmů, takže 220V : 1000Ω = 0,22A. V je zkratka pro volty, A pro ampéry to tady je řecké Ó čili omega a znamená ohmy."

"Tak proč ne O?"

"Protože by se to pletlo s nulou. Tenhle měděný drát má průřez 1 čtvereční milimetr a teprve asi 56 metrů má odpor 1 ohmu; tomu říkáme, že měď je dobrý vodič elektřiny. Kdybyste oba konce těch 56 metrů zastrčila do zásuvky s 220 volty, půjde jím proud 220A; když jej připojíte na 380V, bude jím procházet 380A, tedy ..."

"Kraťák, to už znám; ale teď jste mi na něco vzpomněl. Včera se chlubil dolejší Prchavec, že jste mu zatáhli do statku 380V. Že se nestydíte, do statku zavést o tolik lepší napětí než tady chudý chalupnici."

"Moment, babi, neštvete na lidi. Prchavec má 380 voltů pro motor, ale pro světlo 220 zrovna jako vy. Tahle dvě napětí se zavádějí jednotně v celé republice; jenom místy mají z dřívějška 120 voltů nebo i jinačí napětí. Když se převádí elektřina na velké vzdálenosti, jako třeba z elektrárny do zdejší transformovny, používá se vysokého napětí, třeba 22.000 voltů, někde 100.000 voltů nebo i víc."

"To říkal zeť, že když si jeden šáhne na těch 220 voltů, že to bací, jako když kobyla kopne; takový vysoký napětí, to musí být teprva rána."

"Rána je to větší, ale zase to máte dřív odbyto. Lidské, tělo má také svůj odpor, já už nevím, kolik tisíc ohmů.
Čím větší napětí, tím větší proud projde tělem, ergo kladívko, tím více to praští toho dotyčného. Tady mám baterii do kapesní svítilny, má napětí asi 4 volty mezi tady těma dvěma plíšky a můžete si na ně klidně sáhnout, neucítíte nic, leda, že byste si lízla ..."

"... fuj tajxl, to je chuť ..."

"... však jsem vás nenaváděl, abyste to zkoušela. Jazyk má menší odpor, hlavně proto, že je mokrý a proto i ty 4 volty vytvoří dost velký proud. Proto je také mnohem nebezpečnější dotknout se holého vodiče s 220 volty, když máte mokré ruce nebo stojíte v mokru. Voda je totiž také dost dobrý vodič elektřiny. Naproti tomu zase používáme špatných vodičů elektřiny, čili isolantů, k ochraně před zkratem nebo nebezpečným dotykem. Zásuvka je - kromě zdířek - z isolační hmoty a z porcelánu, ve šňůře jsou vodiče obaleny gumou, topný vodič v žehličce je uložen ve slídě nebo keramice a isolátory pro venkovní vedení jsou porcelánové. Mezi oběma vodiči ve šňůře je tedy vrstva gumy a dokud není poškozena, propouští jen tak slabý proud, že to nestojí za řeč.
Když se ovšem se šňůrou zachází tak říkajíc neodborně, guma se prodře nebo přežvejká, oba vodiče se mohou dotknout a je ..."

"... kraťák; to se mně moc líbí."

"Zkrátka, nesmíte zapomínat, že elektřina je spoutaná přírodní síla a podle toho s ní musíte zacházet. Dobrý služebník, ale zlý pán."

"Jako oheň nebo voda, všechno zlý pryč. Můžete jít do hospody, mistře, já si to zatím přemyslím. Nešlápněte na psa, on to nemá rád. A počkat, co jsou to ty kila vaty?"

"Až zas jindy, babičko. Popletlo by se vám to."

Miroslav Svatoš, časopis Energie březen 1948
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933