Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Za malý počet nízkoenergetických budov může i špatná osvěta


Document Actions
Za malý počet nízkoenergetických budov může i špatná osvěta
Náklady budou údajně vždy vyšší. Jiní odborníci se však domnívají, že cenu nízkoenergetických domů na standardní úrovni udržet nelze. Přísné požadavky nejen na polohu. Aby vůbec nízkoenergetický dům plnil svou funkci, musí splňovat celou řadu požadavků už při jeho rozvržení na pozemku. Měl by stát na ...
Komerční sdělení, ze dne: 21.05.2008
reklama

Ze všech stran dnes znějí apely na to, aby se šetřilo všemi typy energií, jelikož jejich výroba je čím dál tím dražší a logicky tak rostou i výdaje domácností, zejména na elektrickou energii a teplo. Jednou z možných cest je větší rozšíření nízkoenergetických domů. Tomu ale podle odborníků brání především nízká úroveň povědomí a osvěty o těchto stavbách.

Někteří odborníci vidí za nedostatečným rozvojem výstavby nízkoenergetického bydlení špatnou osvětu, jiní se drží klasické teorie, že zájemce o podobný typ bydlení odrazuje jeho vyšší pořizovací cena, další vidí problém například v dosavadní podobě realitního trhu nebo nedostatečné podpoře státu. Podle Františka Kulhánka z ČVUT Praha se i nízkoenergetický dům může postavit za standardní cenu. To je prý jeden z důvodů, proč těmto stavbám patří developerská budoucnost. „K podobným domům vývoj pomalu dospěje, ale nebude to jednoduché," dodal Kulhánek.

Náklady budou údajně vždy vyšší
Jiní odborníci se však domnívají, že cenu nízkoenergetických domů na standardní úrovni udržet nelze. „Nesouhlasím s tím, že jsou náklady stejné, vždy budou vyšší," tvrdí Martin Svoboda z firmy JRD. Dalším nákladem je podle něj u těchto projektů například vzduchotechnika. Zlepšení by mohla přinést větší podpora státu ekologickému bydlení, která je podle Svobody nyní nedostatečná. Irena Picková z ministerstva průmyslu a obchodu vidí hlavní příčinu malého počtu ekologických staveb v nízkém povědomí o jejich možnostech. „Je tu zpoždění v osvětě a vzdělání o pět, možná i více let," uvedla k rozdílu v rozšíření těchto staveb v západních zemích a v ČR. Zároveň odmítla, že by řešením podpory výstavby nízkoenergetických domů mohly být plošné státní dotace.

Přísné požadavky nejen na polohu
Aby vůbec nízkoenergetický dům plnil svou funkci, musí splňovat celou řadu požadavků už při jeho rozvržení na pozemku. Měl by stát na severní nebo východní části parcely, aby jižní průčelí bylo přístupné solárním ziskům. Tvar domu by měl být jednoduchý, bez zbytečných výstupků. Obytné místnosti architekti orientují na osluněné strany, vchod a úložné prostory na opačné. Takzvané mokré prostory jsou nad sebou. Poměr oken k podlahové ploše by měl být 1:6. „Nejlepší řešení mělo v tomto směru eskymácké iglú. Eskymáci to zvládli i bez počítačů, takže dům o těchto parametrech nemůže být problém navrhnout," míní Kulhánek. Dům musí mít i dostatečnou tepelnou izolaci.

Dolní Měcholupy centrem nízkoenergetického bydlení
Největší komplex nízkoenergetického bydlení realizuje momentálně developerská společnost JRD v Dolních Měcholupech. Na jaře příštího roku tady má být k dispozici 43 bytových jednotek ve velikosti 1 + kk až 4 + kk. Spotřeba energie v nízkoenergetických bytech JRD je úzus pro nízkoenergetické domy (50 KWh / m2 / rok), dosahuje cca 40 KWh / m2 / rok. V areálu Dolní Měcholupy IV bude k dispozici dokonce i nulový byt, tedy takový, který využívá jen vlastní zdroje energie, a jeho bilance z hlediska spotřeby tepelné a elektrické energie je minimálně nulová. V bytech je zajištěno automatické větrání, takže do nich proudí čerstvý vzduch bez zásahu uživatele. Vzduch je do prostoru přiváděn přes rekuperační výměník, v němž je odpadním vzduchem předehřán a následně přes prachový, případně i pylový filtr, rozváděn malými průduchy v podlaze do jednotlivých místností.

Jak už bylo řečeno, výstavba nízkoenergetických domů a bytů byla jedním z témat letošních Stavebních veletrhů Brno. Ty probíhaly na brněnském Výstavišti v dubnu. Po celých pět dnů bylo možné mimo jiné navštívit zajímavé prezentace, diskuze a stánky firem, které se angažují na poli nízkoenergetické výstavby a nabízejí materiály šetřící nejen energii, ale samozřejmě i životní prostředí.

www.bvv.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933