Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

#EH: Z historie umístění měření a jistících prvků v domovních elektroinstalacích


Document Actions
Článek
Vzpomenete si ještě jak byly prováděny elektroinstalace v minulém tisíciletí? Na čem byly elektroměry a jistící prvky připevněny? V které době se elektroměry montovaly s plynoměry, a proč pak již ne? Jaké se užívaly napěťové hladiny, a ve kterém městě zůstalo 120V nejdéle?
Karel Dvořáček, ze dne: 14.10.2016
reklama


Elektroměry byly původně montovány na dřevěné rozvodné desky společně s pojistkami pro jištění bytových rozvodů. Elektroměry bytů stupně elektrizace byly na sklonku čtyřicátých a v průběhu padesátých let minulého století často montovány do výklenků společně s plynoměry, což se v průběhu času a vzhledem k nekvalitnímu utěsnění tuzemských plynoměrů ukázalo jako potenciální zdroj nebezpečí.


Objekty (malé rodinné domky a byty) byly připojeny jednofázově (takzvaně na „světelný proud“), větší rodinné domky (mající vlastní vodárnu atd.) nebo bytové domy třífázově (tzv. na „motorový proud“). Některé místní sítě užívaly střídavé napětí 3x120V, 50Hz (jejichž přeměna na síť 400/230VAC, 50Hz byla již dokončena - např. v Praze), jinak ostatní sítě byly buď přímo zřizovány, nebo při sjednocování přeměněny na 3 PEN; AC 50Hz; 380/220V, která je v současné době provozována na napěťové hladině 400/230V. Nezřídka bylo měření více bytů umístěno uvnitř jednoho z nich — zvláště pokud v průběhu času docházelo k administrativnímu dělení bytů.


Jištění bytových obvodů bylo prováděno tavnými pojistkami 5 (6)A. Pouze v bytech s elektrickým sporákem byl zřizován obvod s vyšším jištěním [obvykle 15 (20)A] pro jednofázové napájení sporáku. Zvláštní kapitolou bylo zavedení elektrických akumulačních kamen, které vyžadovaly montáž spínacích hodin a stykače napájení s blokováním. Toto zařízení se obvykle montovalo na desky s elektroměry nebo u nich.

Setkáváte se často s podobnými historickými kousky?

Sdělte nám jak se potýkáte s jejich výměnou.

Náš tip na literaturu o domovních rozvodech naleznete zde.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933