Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

James Watt


Document Actions
Článek
Kdo to byl?
ze dne: 2.01.2000
reklama

Skotský vynálezce James Watt narozen 1736, zemřel 1819. Vynálezce dvojčinného parního stroje s kondenzací. 1781 sestrojil planetové soukolí k parnímu stroji, 1782 podal patent na další zlepšení parního stroje. Tato zlepšení vedla k tomu, že se parní stroj stal univerzálním motorem a způsobil převrat v průmyslu i dopravě.

Skotský vynálezce James Watt, často označovaný za vynálezce parního stroje, byl klíčovou postavou průmyslové revoluce.

Ačkoliv ve skutečnosti nebyl prvním, kdo parní stroj sestrojil. Podobná zařízení popsal již v 1. století Hérón Alexandrijský. V roce 1698 si dal Thomas Savery patentovat parní stroj, který se používal na pumpování vody, a roku 1712 byl Angličanu Thomasi Newcomenovi udělen patent na poněkud vylepšenou verzi. Ovšem jeho stroj měl tak nízký výkon, že byl použitelný pouze k odčerpávání vody z uhelných dolů.
Watt se o parní stroj začal zajímat v roce 1764, když opravoval model Newcomenova stroje. I když se učil na mechanika pouhý rok, projevil se u něj
velký vynálezecký talent. Soustavné vylepšování Newcomenova vynálezu bylo tak důležité, že je správné Watta považovat za vynálezce prvního praktického parního stroje.
První zlepšení si dal patentovat v roce 1769. Šlo o doplnění oddělené kondenzační komory, čímž fázi kondenzace převedl mimo parní válec. Ten také izoloval a v roce 1782 vynalezl dvojčinný parní stroj. Spolu s několika menšími vylepšeními měla tato inovace za následek zvýšení účinnosti parního stroje nejmíň na čtyřnásobek. V praxi toto zvýšení účinnosti znamenalo rozdíl mezi důmyslným, ale nepříliš užitečným zařízením a strojem nesmírně užitečným pro průmysl.
Roku 1781 Watt vynalezl planetové soukolí pro převod posuvného pohybu pístu válce parního stroje na pohyb rotační. Díky tomu se znásobily možnosti využití parního stroje pro různé účely. V roce 1788 Watt také vynalezl odstředivý regulátor, jehož pomocí se dala automaticky ovládat rychlost stroje, roku 1790 tlakoměr, dál počitadlo, ukazatel, škrticí ventil a další technická vylepšení.
Watt sám neměl obchodního ducha. V roce 1775 však uzavřel partnerství s Matthewem Boultonem, inženýrem a velmi schopným obchodníkem. V příštích dvaceti pěti letech vyrobila jejich společná firma velký počet parních strojů a oba zbohatli.


Wattův dvojčinný parní motor 1769

Význam parního stroje lze těžko přecenit. Je sice pravda, že důležitou úlohu v průmyslové revoluci hrálo i mnoho jiných vynálezů. Vyvíjelo se hornictví, hutnictví a těžké strojírenství. Wattově práci však předcházelo jenom málo vynálezů, například rychločlunek k tkalcovskému stavu (John Kay, 1733) nebo spřádací stroj "jenny" Qames Hargreaves, 1764). U většiny ostatních vynálezů se však jednalo jenom o drobná zlepšení a žádný z nich nebyl pro průmyslovou revoluci rozhodující. S parním strojem to bylo úplně jinak. Ten hrál životně důležitou úlohu. Bez něj by průmyslová revoluce vypadala naprosto odlišně. Ačkoliv se již dřív sem tam používaly větrné mlýny a vodní kola, hlavním zdrojem síly bývaly vždycky lidské svaly. Tento faktor v průmyslu značně omezoval produktivitu. Ovšem vynález parního stroje toto omezení odstranil. K výrobě byl najednou dostatek energie, a proto prudce stoupala. Ropné embargo v roce 1973 nás poučilo, jak silně může nedostatek energie ochromit průmyslovou mašinérii, a tato zkušenost nám také tak trochu napovídá, jak důležité byly pro průmyslovou revoluci Wattovy vynálezy. Vedle toho, jak byl parní stroj užitečný jako zdroj energie v továrnách, měl i mnohé další významné využití. V roce 1783 parní stroj úspěšně použil francouzský markýz Claude Francois Dorothée de Jouffroy d'Abbans pro pohon svého prvního prototypu parolodi. Roku 1804 postavil Richard Trevithick první parní lokomotivu. Ale ani jeden z těchto počátečních modelů nebyl komerčně úspěšný Během několika desítek let však parníky a parní lokomotivy způsobily převrat v dopravě po vodě i po souši.
Průmyslová revoluce se v dějinách odehrávala zhruba ve stejné době jako americká a francouzská revoluce. I když se to tehdy nezdálo zřejmé, dnes se můžeme přesvědčit, že průmyslová revoluce má na všední život lidí daleko větší vliv než obě významné politické revoluce. Z tohoto důvodu patří James Watt k nejvlivnějším osobnostem v historii.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933