Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

WAGO IN#12: Optimální osvětlení hal s Lighting Management


Document Actions
WAGO IN#12: Optimální osvětlení hal s Lighting Management
WAGO Lighting Management je unikátním řešením pro řízení osvětlení velkých prostorů. Víte z čeho se systém skládá? Jak prakticky funguje, jaké prvky obsahuje a jak náročná je jeho instalace a programování?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.01.2018


Systém Lighting Management  je určen hlavně pro aplikace, kde je potřeba nějakým způsobem řídit osvětlení, nějakým inteligentnějším způsobem, hlavní uplatnění má ve výrobních halách, skladových prostorech.. Systém se skládá ze standardních prvků, které firma WAGO prodává již 15 let na českém trhu WAGO IO SYSTEM.



Textový přepis:


Prakticky se systém skládá z hardwarové části, která se instaluje do rozvaděče, a softwarové, která provádí nastavení a konfiguraci. Prakticky to znamená, že světla s předřadníkem Dali se zavěsí do prostoru, provede se kabeláž a potom se jen softwarově řeší funkcionalita.
Dali sběrnice, jejich standard, je omezen kolem 300 metrů, pokud je potřeba další kabeláž, musí se použít opakovače. Systém je neobvyklý v použití standardních prvků, které se používají v automatizaci, to znamená, systém není připraven pro jednu aplikaci, ale umožňuje kombinovat více funkcionalit. Přichází ze světa PLC, lze s ním kombinovat různá další rozhraní jako je bezdrátová technologie  EnOcean, použití dalších prvků, spínačů atd.


Umožňuje připojit různá čidla osvětlení a na základě vyhodnocení intenzit, automaticky ztlumí světla, která jsou v halách nebo skladech. V systému se dají použít i pohybová čidla, reagují na pohyb automaticky a rozsvítí na danou intenzitu, po opuštění prostoru automaticky po nějakém čase zhasne. Systém instalují firmy, které dělají kompletní dodávku silnoproudu, to znamená, dodávku osvětlení ze samotných zdrojů, dělají kabeláž, připojení..
Speciální programátor potřeba není, v Lighting Management Systemu je program už předpřipravený a všechny funkcinality jako je zapnutí, vypnutí světla, stmívání, řízení podle konstantní úrovně, podle čidla osvětlení, nebo podle denního osvitu.  Zapojení zvládne i elektrikář, který se proškolí a zná filozofii tohoto systému.
Systém je elektronický, znamená to, že se dá poškodit, pokud na nesprávné místo přivedeme třeba 230V, systém odejde.

Kdo systém navrhne, jak jej získat?
Zákazník, nebo integrátorská firma se může obrátit přímo na nás, poradíme s výběrem komponent, protože systém je modulární, není to jen pro daný počet světel, variabilnost je poměrně velká i v použití jednotlivých komponent. Pokud se na nás obrátí investor nebo integrátorská firma, systém navrhneme, nakonfigurujeme podle hardwaru a celý jej může u nás i objednat. WAGO prvky Dali ať už předřadníky, čidla, Dali tlačítka nevyrábí, používáme prvky třetích stran, existuje kompatibilní list zařízení, který s tímto naším systémem spolupracuje.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírové podklady osvětlení WAGO

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933