Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT


Document Actions
WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT
Wago představuje vývojové prostředí e!COCKPIT. V rámci vývojového prostředí sází na osvědčené standardy: moderní ovládání a programování dle normy IEC 61131-3 na základě osvědčené platformy CODESYS 3. Aplikace e!COCKPIT se zaměřuje na automatizační techniku. Z hlediska hardwaru lze aplikací efektivně obsluhovat všechny možné komponenty, od I/O modulu až po celou síť s komplexní topologií.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.06.2016

Vývojové prostředí e!COCKPIT nám na AMPERu 2016 představil Jakub Svoboda.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Nyní se budeme bavit o novém softwaru, který se nazývá e!COCKPIT. Je určen vlastně integrátorům a já tak, aby nám někdo o tom řekl více, mám ve studiu Jakuba Svobodu ze společnosti WAGO. Dobrý den.

Jakub Svoboda:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Pane Svobodo, o jaký nový systém se jedná? Je to jakési uživatelské prostředí. Jak je starý? Jaké jsou novinky?

Jakub Svoboda:
Tak jedná se o vývojové prostředí. Je to určené pro programátory našich procesorových jednotek, našich modulů. Bylo vydáno koncem loňského roku, přičemž už stihl vyjít vlastně první update. Podobné updaty lze očekávat i nadále, takže ta funkce se bude nadále posouvat.


Elektrika.tv:
Jsou uživatelé nějakým způsobem informováni o tom, že update vlastně proběhl? Jakým způsobem si sami zaktualizují tento software?

Jakub Svoboda:
Tak součástí toho prostředí, je to vlastně jedna z novinek, je i takzvaný aktualizační server, který umožňuje dávat uživateli informaci o tom, že je dostupná nová verze, ať už samotného programu nebo třeba knihoven, ovladačů a dalších funkcí. Takže prostřednictvím tohoto aktualizačního serveru.

Elektrika.tv:
Jak se pracuje v takovémto uživatelském prostředí? Vy jste si zde přinesl bulletin ohledně tedy, je tam určitě vykresleno mnohem více. Mohl byste nám naznačit, ukázat, v jakém prostředí se vlastně tento agregátor potom pohybuje?

Jakub Svoboda:
Tak to prostředí toho programátora provází celým tím procesem od prvotního návrhu té konfigurace těch modulů, přes samotnou fázi přípravy programů, programování, případně je možné v rámci toho prostředí vytvořit nějakou vizualizaci, nějaký interface a samozřejmě jsou zde i nějaké nástroje pro diagnostiku nebo pro příležitost oživování té technologie toho stroje.


Elektrika.tv:
Tento program, pakliže jsem osoba, která tedy instaluje tyto vlastně moduly pro automatizaci domácností, tak mohu vlastně plošně využít jeden software, ať už pracuji v průmyslové automatizaci a ovládám moduly tam, anebo pracuji jenom vlastně třeba u domácností?

Jakub Svoboda:
Přesně tak. To prostředí je univerzální. V konečném důsledku je úplně jedno, jaký je charakter té úlohy, tedy od domovní automatizace, automatizace velkých budov, skladů, kanceláří anebo automatizace průmyslová, tedy nějaké stroje jednoúčelové nebo celé výrobní linky.

Elektrika.tv:
Čili vlastně mohl byste být třeba konkrétnější, a co všechno se dá skrze tento program naprogramovat na tom modulu?

Jakub Svoboda:
Tak ten programátor má nějakou vizi, má k dispozici nějaké mechanické prvky. Očekává od nich nějakou funkci, a tedy je vlastně schopen skrz různé funkční bloky, knihovny tu řádovou funkci analyzovat prostřednictvím toho prostředí.

Elektrika.tv:
Existuje jakási třeba zkušební verze, kterou si tento integrátor může vyzkoušet? Popřípadě, je nějakým způsobem ať už funkčně anebo časově limitovaná?

Jakub Svoboda:
Tak demoverze je dostupná. Je dostupná na našich webových stránkách, takže uživatel si ji může kdykoliv vlastně stáhnout. Tato demoverze funguje 30 dní nebo možná lépe řečeno, opravdu 30 dní, kdy s ní pracuje, kdy jí spustí a není nějak limitovaná, je vlastně dostupná plná funkcionalita a může si vyzkoušet, jestli mu to bude vyhovovat, jestli to splní jeho požadavky a nároky.

Elektrika.tv:
Uživatelé, kteří si aktualizovali tento software vlastně, protože prošel jakýmsi vývojem až do tohoto nového roku. Tak co tedy software nově nabízí?

Jakub Svoboda:
Tak byla rozšířena podpora samotných těch procesorů, procesorových jednotek a byla přidána podpora dalších modulů. Přibylo několik nových knihoven, které uživateli poskytnou nějaké předpřipravené funkční bloky, funkce, které může s výhodou použít a ušetří mu to nějaký ten čas. Samozřejmě byly odstraněny i nějaké ty dětské nemoci, které se vyskytly, nebo mohly vyskytnout. Takže vlastně taková komplexní jakoby aktualizace.

Elektrika.tv:
Čili vlastně my tady máme už předkresleno nějaké schéma. Tento software dokáže i diagnostikovat nějakou chybu v tom modulu?

Jakub Svoboda:
Přesně tak. Pakliže mám připravený ten projekt, jsem u toho stroje anebo i vlastně na dálku se mohu připojit a vidím aktuální stav té procesorové jednotky, případně těch jednotlivých modulů, které jsou za ní vyskládány. Mohu se podívat v jakém je ten modul stavu, jestli nám komunikuje s ostatním okolím, s ostatními jednotkami nebo jestli nedošlo k nějaké chybě na nějaké té kartě třeba.

Elektrika.tv:
Lze tento software, pakliže se jedná například o nějakou pomoc konkrétnímu rodinnému domu, který tedy má zautomatizovaný běh jednotlivých, například žaluzie, má automaticky se ovládající a další dům vlastně je napojen na tento modul, tak je možné například v případě jakýchsi komplikací technických vyřešit ten problém té rodiny, těch majitelů domu na dálku nebo vždy musí člověk přijít a napojit se počítačem na ten modul, který mají v tom rodinném domě nebo jinde?

Jakub Svoboda:
Tak možné jsou obě varianty. Samozřejmě ta první, ta komfortnější, ta na dálku znamená určité přípravy nebo je to třeba nějakým způsobem zohlednit při přípravě toho projektu. Ale je možné vytvořit třeba nějaké vzdálené připojení, zabezpečené, nějaký kanál, kterým je možné spravovat tu jednotku, diagnostikovat chyby, měnit ten program, upravovat ho podle potřeb těch zákazníků nebo těch koncových uživatelů.


Elektrika.tv:
Já bych se ještě chtěla zeptat, jestli máte na Ampéru svůj stánek, jestli byste nás pozval?

Jakub Svoboda:
Určitě. Zájemci se mohou přijít podívat do pavilonu P, kde najdou náš stánek. Stánek WAGO. A je tam přímo i stanice, kde běží ta aktuální verze toho softwaru. Softwaru e!COCKPIT. Mohou si ji vyzkoušet, osahat, podívat se sami.

Elektrika.tv:
A předpokládám, že se můžou vlastně seznámit taktéž s jinými produkty, které společnost WAGO nabízí?

Jakub Svoboda:
Určitě.

Elektrika.tv:
Já vám mockrát děkuji za rozhovor. Přeji vám hezký den a s vámi se prozatím také loučíme a zůstaňte s námi.

Jakub Svoboda:
Děkuji.


O  firmě WAGO
Firma WAGO vznikla v roce 1951. Vyvinula techniku pružinových svorkových spojů, která je alternativou k běžnému šroubovému propojení. Vyrábí produkty ze dvou oblastí. V oblasti ELECTRICAL INTERCONNECTIONS najdete výrobky elektrické spojovací techniky založené na principu pružinových svorkových spojů. V oblasti AUTOMATION naleznete výrobky pro automatizaci založené na průmyslových sběrnicích a pružinovém principu, jakož i interface moduly pro oblasti průmyslu, procesní a domovní techniky.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů WAGO

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Mobilní aplikace WAGO pomáhá technikům, kteří chtějí svou práci provádět elegantněji bez velkého množství papírových katalogů. Jednoduchým rozhraním a možností vyhledávání produktů pomocí fotografování, skenování či zadání klíčových slov, se dostáváme k důležitým informacím rychleji. Krátký pohled na tuto softwarovou pomůcku sledujte zde ...
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933