Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

WAGO: Nová volnost při projektování elektroinstalace


Document Actions
WAGO: Nová volnost při projektování elektroinstalace
Výrobci svítidel, projektanti i montéři již dlouhou dobu touží po otevřeném rozhraní mezi svítidlem a konektorovou elektroinstalací ... Inovativní řešení představuje nový systém připojování svítidel firmy WAGO, sestávající z přípojných svorek a spojovacích dílů ...
Ondřej Dolejš, ze dne: 16.03.2009


Inovativní systém připojování svítidel firmy WAGO nabízí univerzální rozhraní mezi technickými svítidly a konektorovou elektroinstalací – nová volnost při projektování elektroinstalace.

Projektová svítidla se vyrábějí pro samostatné zapojení nebo konektorový systém dle zadání projektanta elektroinstalace – individuálnost, která stojí čas i peníze. Výrobci svítidel, projektanti i montéři proto již dlouhou dobu touží po otevřeném rozhraní mezi svítidlem a konektorovou elektroinstalací.


Připojování pod zátěží se systémem připojování svítidel firmy WAGO

Koncept
Inovativní řešení představuje nový systém připojování svítidel firmy WAGO, sestávající z přípojných svorek a spojovacích dílů pro konektorové systémy. Projektant může díky tomu při plánování používat standardní dostupná a cenově výhodná svítidla, a ušetřit tak zákazníkovi čas i peníze a nabídnout mu přidanou hodnotu v podobě snadného servisu.

Systémový proud do 24A
Koncept je bez jakéhokoli omezení dimenzován na jednotný systémový proud 24A, jenž je k dispozici jak při zásuvném spojení, tak při běžném zapojení – maximální flexibilita napájení a rozšiřování. Instalaci velmi urychluje konektorový systém, například WINSTA, jehož jmenovitý proud 24A umožňuje vytvořit i náročné světelné scény využívající multifunkční svítidla.


Připojení svítidla ke konektorovému systému WINSTA zajišťuje spojovací díl

Zapojování pod zátěží
Svítidlo lze připojit a vyměnit pod zátěží, což znamená okamžitou kontrolu funkčnosti při montáži a výměnu bez nutnosti přerušování hlavního proudového okruhu. Bezpečnost i za nepříznivých podmínek zaručuje ochrana proti nebezpečnému dotyku a předbíhající připojení PE. Kódované varianty dvou- až pětipólových konektorů umožňují bezpečné oddělení různých funkcí, jako jsou nouzové osvětlení nebo stmívání.

Přednosti i pro výrobce svítidel
Systém připojování svítidel firmy WAGO již vzbudil zájem vedoucích výrobců svítidel, neboť zohledňuje i výrobní stránku. Už dvou- až sedmipólové přípojné svorky nabízejí všechny interní a externí přípojky, které svítidlo potřebuje. Umožňují klasické samostatné zapojení všech druhů vodičů do 2,5mm2, plné vodiče je možné zasunout přímo, jemně laněné vodiče nepotřebují dutinku. Montážní výška pouhých 16mm odpovídá moderním elektronickým předřadníkům; interní kontakty se optimálně hodí pro zapojovací automaty.


Přípojná svorka pro interní zapojení

Přípojné svorky svítidel, stejně jako spektrum dílů určených ke spojení se světem WINSTA a dalšími konektorovými systémy i jiných výrobců budou k dispozici v prvním čtvrtletí roku 2009.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933