Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

WAGO IN#3: Pitva MaxiWagosvorky


Document Actions
WAGO IN#3: Pitva MaxiWagosvorky
Gilotina nebo svorka? Jak vypadá největší Wagosvorka zevnitř? Co zajišťuje dostatečný a dlouhodobý přítlak tolik potřebný pro kvalitní spoj průřezu 185mm2? Mechanismus musí být jednoduchý, ale spolehlivý. Jak dopadl malíček levé ruky upnutý v této největší klecové svorce na světě? Podívejte se na krátkou a jasnou pitvu.
Miroslav Minařík, Karel Herma, ze dne: 10.11.2014


O Wagosvorkách toho bylo řečeno a napsáno hodně. Zvyk ručně utáhnout vodič ve svorce je v mnohých přímo zakódován. Představa, že vše dělá pružinka za nás, je pro někoho nepředstavitelná. V oblasti domovních elektroinstalací se pohybujeme pouze v malém sortimentu. Většinou skloňujeme rozměry 1,5; 2,5; 4 nebo 6mm2 v krabicovém provedení. Existují však Wago svorky DPS a v řadovém provedení.


Zatímco na nejmenší Wago svorce světa (DPS 0,14mm2) není v zásadě co objevovat, tak u největší Wago svorky určitě ano. Ta je konstruována pro maximální průřez 185mm2 a uchycení na DIN lištu. Samozřejmě každý, koho napadne "páka" se logicky ptá, zda je DIN lišta dostačující pro takový vodič. Po upevnění do náhodného rozvaděče a připojení vodiče 185mm2 se po několika pokusech Milan vyjádřil k upevnění kladně. Pokud chcete znát přesné technické parametry z laboratoře, sledujte TEST REPORT zde.

 
Pro pitvu jsme zvolili dílnu Radka Červeného, který je nám vždy nablízku. Metodiku jsme nemuseli dlouho vymýšlet. Cílem bylo zjistit, jaký mechanismus tlačí na spojovaný vodič. Na pomoc přispěchal i Milan Hudec, jehož nezvyklé pohledy na obyčejné věci často odhalí nečekaná fakta.


Při pohledu na vstup vodiče uvidíte výstražný symbol. Zobrazuje zákaz vsouvání prstů do prostoru upínací klece. To v nás vzbudilo zájem o zjištění, jak dalece je mechanický přítlačný tlak klece destruktivní. Zkusili jsme nejdříve upevnit tesařskou tužku, silikonový prut tavné pistole, plastovou instalační trubku a nakonec i obyčejný vodič CY 2,5mm2. Nebyl by to však Milan Hudec jak ho známe, který zkusil upevnit svůj malíček.

Ve skutečnosti šlo o to otestovat, zda není tato maxisvorka novodobou gilotinou. Gilotina svou konstrukcí a funkcí měla za úkol materiál rozdělit. Konstrukce Wagosvorky má za úkol nedestruktivní dlouhodobý přítlak.


A byl před námi úkol svorku rozebrat. Při pohledu na prvky, které obě poloviny svorky drží pohromadě, jsme nakonec zvolili metodu odfrézování. Protože nedestruktivní rozborka by vyžadovala pro nás neznámé technologické nástroje.


Pro větší náhled kliknout!

V okamžiku, kdy se před námi objevila obnažená šroubovice, jsme vytušili, že tajemství nebude tak neočekávané. Konstruktéři použili silnou pružinu, kterou dimenzovali na nutný tlak pro dosažení potřebného spojení. K otevření klecové svorky je potřebný inbusový klíč, pomocí kterého stlačíte pružinu, a tím otevřete svorku pro vsunutí vodiče. Pro snazší manipulaci při vsouvání lze v nejvyšším bodě otevření polohu aretovat.

Po krátkém zkoumání vnitřností nadešla jediná pochybnost. Jak dlouho vydrží silná pružina být opravdu silnou pružinou? Kolik asi NAh (newtonamperhodin) vydrží tato svorka? Na záznam z testování se podívejte v tomto videoklipu.



Kam se tato svorka hodí? Podle našeho odhadu to bude všude tam, kde se prostředí třese. Po upevnění vodiče se již dál nestaráte o pravidelnou kontrolu a případné dotahování. Tedy stroje v různých průmyslových prostředích.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu svorek WAGO

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933