Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Výzva ke sjednocení elektrotechniků České republiky


Document Actions
Výzva ke sjednocení elektrotechniků České republiky
Vážené dámy a pánové elektrikáři všech kvalifikací a titulů. Představenstvo Moravskoslezského elektrotechnického svazu v Ostravě pozorně sleduje dění elektrikářů v našem státě. Na první pohled to vypadá, že všichni jsou činní a chtějí pro elektrotechniku co nejvíce získat. Při hlubší analýze stavu elektrikářů České republiky s hrůzou zjišťujeme, že ...
Komerční sdělení, ze dne: 20.09.2012
reklama



Výzva ke sjednocení elektrotechniků České republiky jako celku

aneb

ELEKTRIKÁŘI ČESKÉ REPUBLIKY SPOJTE SE!

Vážené dámy a pánové elektrikáři všech kvalifikací a titulů. Představenstvo Moravskoslezského elektrotechnického svazu v Ostravě pozorně sleduje dění elektrikářů v našem státě. Na první pohled to vypadá, že všichni jsou činní a chtějí pro elektrotechniku co nejvíce získat. Při hlubší analýze stavu elektrikářů České republiky s hrůzou zjišťujeme, že všichni pěkně mluví a nic nedělají, vyjma školení a zkoušení podle vyhlášky č. 50/1978 Sb. Tím se všichni chválí a nazývají to pěkně „Celoživotním vzděláváním“ a dále se snaží utrhnout školení a zkoušení, které přísluší orgánům odborného dozoru. Především všichni reprezentanti jednotlivých skupin a jejich členové dbají na to, aby celá činnost, jakoby pro elektrotechniku, přinášela prospěch právě jim.


Jak již bylo uvedeno na „Celoživotním vzdělávání“ velmi dobře těží pár organizací a jedinců. Dále skupiny vedou ve většině případů pánové, kteří jsou v dozrálém věku a často mezi sebou mají spory z let minulých. Jsou též tací, kteří svým počínáním rozviřují mezi všemi hladinu a to značně nevybíravým způsobem. Celá tato činnost za posledních dvacet let nic nepřinesla elektrotechnice ani elektrikářům. Vůdčí osobnosti jednotlivých seskupení nevytvořily v parlamentu, vládě a ministerstvech pozici takovou, abychom byli respektováni.

Všichni si musíme odpovědět na tyto otázky:

Kdo vládne elektrikářům v tomto státě?

  • Finanční a právnické skupiny, které vyhrávají výběrová řízení
  • Stavební firmy
  • Ostatní, kteří se dostanou k penězům
  •  Nejsou to elektrikáři.

Jak vypadají elektro projekty?

  • Projekty jsou zpracovávány pouze pro stavební povolení. Jsou na úrovni studie bez jakýchkoliv výpočtů zkratů, úbytků napětí, minimálních průřezů, energetické bilance, zařazení prostorů a prostředí atd. O kvalitě elektro projektů na stavebních úřadech rozhodují elektrotechničtí laici. Zajímá je pouze kulaté razítko nejraději červené barvy. Podle těchto projektů se montuje elektrické zařízení v různých technologiích a prostředích. Tyto projekty jsou následně předkládány k výchozí revizi a ke kolaudaci stavebním úřadem.
  • Projekty skutečného stavu málokdy existují.
  •  Změny v instalacích nejsou zanášeny do původních projektů a nejsou schvalovány projektantem.

Jaké jsou revizní zprávy?

  • Revizní zprávy jsou psány od "zeleného" stolu. Za honorář, který je vysoutěžený, nezbývá peněz zajít se podívat na kontrolované elektrické zařízení. Ve zprávách jsou napsány bláboly. Jeden za všechny. Na rozvaděč a jeho vývody včetně přívodu byla vypsána výchozí revize a dvě revize pravidelné v tříletých intervalech. Při příchodu revizního technika za účelem provedení další pravidelné revize elektrických zařízení a snahy změřit impedanční smyčku, bylo zjištěno, že rozvaděč je bez napětí. Ve snaze získat napětí na tomto rozvaděči bylo učiněno mnoho úkonů. Pomocný pracovník revizního technika zjistil, že pod rozvaděčem při lehkém odhrnutí půdy je nějaký kabel. Bylo tam stočeno 50 m přívodního kabelu, který nikdy nikde nebyl zapojen. Chvála na výsostech, že se podařilo napsat tři revizní zprávy elektrických zařízení. A tak nám pracují revizní technici.
  • Ceny za provedení pravidelné revize elektrických zařízení jsou takové, že když se provede časová analýza jednotlivých úkonů, které při výběrovém řízení byly požadovány, vychází při hodinové sazbě revizního technika 350Kč u vítězné organizace 3,75Kč za jeden úkon trvající 10min. V časových limitech nejsou započítány náklady na měřící přístroje, na dopravu, diety, psaní revizní zprávy atd. U nejdražší organizace to vychází 58Kč za jeden úkon trvající 10min. při stejných podmínkách. Jak kvalitně jsou tyto revize prováděny? Cenové relace o tom jednoznačně vypovídají.
  • Pravidelné revizní zprávy neodpovídají skutečnosti ani projektové dokumentaci. Revize jsou zkrátka v lepších případech opisovány, v horších případech kopírovány, bez kontroly předmětného elektrického zařízení a to několikrát po sobě.
  • V revizních zprávách jsou uváděny stejné hodnoty izolačních stavů na všech vývodech z rozvaděče. Nikdo je nikdy neměřil.
  • Je pak otázkou, zda takové revizní zprávy jsou vůbec potřebné
  • Největší problém a rozpor mezi pracovníky OSVČ (dále jen ičaři) a firmami – právnickými osobami je v tom, že dle statistického rozboru výběrových řízení s celostátní působností, vyhrávají ičaři většinu výběrových řízení. Jejich ceny jsou desetinou cen právnických osob. Ičaři si pravděpodobně neuvědomují, že za svou činnost ručí celým svým majetkem.
  •  Atd…

Jak z toho ven?

  • Musí být zřízena Nezávislá organizace elektro České republiky (dále jen NOE ČR), která bude jedním jediným reprezentantem elektrikářů všech kvalifikací a titulů. NOE ČR bude zřízena na základě zákona o Sdružování občanů 83/1990, Sb. ve znění pozdějších předpisů.
  • Představenstvo včetně předsedy musí být voleno ve stanovených intervalech a to na dobu dvou volebních období. Předsedou nebo členem představenstva může být jedinec, maximálně po dobu dvou volebních období po sobě jdoucích.
  • Musí být zřízena smírčí komise pro případné spory jednolitých členů.
  • Sídlo tohoto sdružení musí být v Praze. Nejlépe po dohodě na vysoké škole technického směru (FEL ČVUT Praha).
  • V rámci zájmové organizace musí být zřízeny odborné rady. V čele každé odborné rady musí být zvolena osobnost daného oboru elektrotechniky „Vrchní odborný rada“. Vrchní odborný rada a členové rady „Odborný rada“ jsou volení na dobu pěti let. Počet odborných radů bude stanoven na základě potřeb zájmové organizace. Odbornou radu, její vedení a členy navrhuje představenstvo a svaluje sněm. Odborná rada je autonomní pro svou oblast působení, avšak musí o svých rozhodnutích informovat představenstvo. Představenstvo má právo do třiceti dnů podat proti rozhodnutí odborné rady "VETO".
  • Pro ekonomické zabezpečení celé činnosti NOE ČR musí být provedeny radikální změny a opatření v některých činnostech elektrikářů. Zřejmě se to všem nebude líbit, ale změna je život. V konečné fázi na tom budou všichni velmi dobře. První změna musí nastat v tom, že elektrikáře nebudou certifikovat v určitých činnostech laici. Jedná se o udělování kvalifikací jistou organizaci, která s elektrikou nemá nic společného. Dále se jedná o vydávání různých autorizací, která zajišťují pouze úředníci bez elektrotechnické kvalifikace a veřejností nejsou kontrolováni. Tyto činnosti musí přejmout NOE ČR a vydávat tyto dokumenty za poplatky a provádět jejich audity. Dalším příjmem jsou sponzorské dary jedinců, organizací a jiné.
  • Dále musí být zpracován statut NOE ČR pro schválení valnou hromadou.
  • Celá problematika elektrikářů v tomto státě je mnohem složitější a dá se říci v mnoha případech již havarijní. Toto si nikdo z mocných neuvědomuje, protože naše elektrikářská inteligence a virtuální myšlení vždy najde nějaké řešení. Nic za tuto přirozenou vlastnost nemáme (myslíme peníze). Ostatní jenom natahují ruce a jejich konta tyjí. Všemu je někdy konec. Z písku bič neupleteš, jak praví přísloví. Na to elektrikářské řešení problému elektrikářská inteligence jednou dojde a co potom?
  • Kolegyně a kolegové, je nutné se nad touto výzvou zamyslet a zaujmout stanoviska. Každým opožděným dnem se blížíme ke katastrofě a proto očekáváme Vaši reakci na tuto výzvu. Pokud Vás tato problematika zaujala a máte chuť se angažovat, přihlaste se nám a společně se pokusíme najít řešení stávající neutěšené situace.


 Přečteno a odsouhlaseno členy představenstva MSES.

Za Moravskoslezský elektrotechnický svaz


Ing. Mečislav Hudeczek, Ph.D., Předseda představenstva

      Prof. Ing. Pavel Santarius, CSc., Místopředseda představenstva

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 23)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933