Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Výzkumy na jímačích ESE (3/4)


Document Actions
Výzkumy na jímačích ESE (3/4)
Na čem se prováděla měření? Popis relevantních testů jímačů. Jaká byla napětí pro konvenční jímače a jímače ESE? Přímá souvislost mezi dobou do průrazu a průrazným napětím neexistuje. Uskutečněná měření dokazují, že nejen zkoušené tyčové jímače ESE jsou neúčinné, nýbrž také, že koncepce, na níž se zakládá popis činnosti aktivních jímačů, je nepravdivá.
Krystian Leonard Chrzan, ze dne: 5.07.2006

Výzkumy na TU (technické univerzitě) Darmstadt
Měření se prováděla na třech jímačích ESE pro konfiguraci deska-tyč nebo tyč-tyč s bleskovými rázy vlny 1,2/50µs resp. spínacími rázy o tvaru vlny 250/2 500µs. Pro pokusy byly zvoleny délka výbojových drah 0,1m až 4m. Průrazné napětí bylo zjištěno Sériovou metodou. Každá série sestávala z deseti rázů s toutéž amplitudou (vrcholovou hodnotou). Napětí bylo odstupňováno při zkouškách bleskovými rázy zhruba po 1%, při zkouškách spínacími rázy o cca 2%. Nejvyšší amplituda napětí je označována jako U0%, nejnižší, při níž nastalo deset průrazů, jako U100%


tabulka 4

Zkoumané tyčové jímače ESE se lišily jak způsobem činnosti, tak co do konstrukce, zvláště pokud jde o tvar hrotu. Aby se vyloučil vliv geometrie, byly hroty jímačů ESE uzemněny. Takto upravené jímače byly označeny jako „ESEg“ a sloužily během zkoušek jako Franklinovy jímače.


tabulka 5

Nejdůležitější výsledky jsou shrnuty v tab. 4 až 7. Průrazná napětí pro konvenční jímače (ESEg) a jímače ESE jsou při délce průrazu 1m ve většině případů identická. Velmi malé rozdíly při vzdálenostech 3m se dají vysvětlit jako statistický rozptyl. Při všech jiných zkoumaných průrazných vzdálenostech a bleskových rázech nebyly nalezeny žádné podstatné rozdíly.


tabulka 6

Doba ΔtD je přitom definována jako rozdíl mezi dobou do průrazu u Franklinovy tyče tF a dobou do průrazu k tyči jímače ESE: ΔtD =   tF - tESE. Doby ΔtD pro zkoumané jímače ESE jsou často negativní (tab. 6 a 7). Nejvyšší hodnota byla dokonce – 122µs. To znamená, že průraz se často vyvíjí rychleji z konvenčních tyčí než z tyčí ESE. Přes velké rozdíly v dobách průrazu 122µs při délce výboje 0,5m (tab. 6) byla průrazná napětí pro jímače ESE a Franklinovy tyče stejná.


tabulka 7

Tento příklad ukazuje, že není přímá souvislost mezi dobou do průrazu a průrazným napětím. Můžeme se domnívat, že rovněž není přímá souvislost mezi vytvořením vstřícného výboje (strímru) a průrazným napětím. Uskutečněná měření dokazují, že nejen zkoušené tyčové jímače ESE jsou neúčinné, nýbrž také, že koncepce, na níž se zakládá popis činnosti aktivních jímačů, je nepravdivá.

- pokračování

Jak radioaktivní, tak i jímače ESE (Early Streamer Emission = s urychleným vysláním vstřícného výboje) nejsou uznávány odbornými grémiemi.

Na základě masivní reklamy jsou aktivní jímače vyráběny a prodávány v mnoha zemích. V posledních 30 letech bylo instalováno okolo 100 000 těchto zařízení. Některé publikace popisují teoretické úvahy k mechanizmu jejich činnosti, které se ale v laboratoři velmi těžce prokazují. V Německu byly aktivní jímače experimentálně zkoumány Baatzem, Noackem a Chrzanem (1-3). Měření v laboratoři a mnohé zkoušky za přirozených podmínek dokazují, že jímače ESE nemají lepší vlastnosti než konvenční jímače. Hypotéza, na níž jsou založeny jímače ESE, je falešná.

Přeložil
Ing. Zdeněk Rous CSc.

Poznámka překladatele
Odkazy na použitou literaturu
Více o autorovi
Zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Krystian Leonard Chrzan
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933