Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Vysoušení vzduchu v rozvaděči – kondenzát


Document Actions
Vysoušení vzduchu v rozvaděči – kondenzát
Použití chladicích jednotek sebou bohužel nese kondenzování vlhkosti v rozvaděči. V tomto článku se dozvíte příklady způsobů odstraňování kondenzátu a možnosti přispívající k zabránění jeho nadměrného vzniku. ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.03.2010
reklama
Jedním z neodstranitelných vedlejších účinků použití chladicích jednotek je vysoušení vzduchu v rozvaděči, protože část vzdušné vlhkosti při chlazení kondenzuje na výparníku. Množství vznikajícího kondenzátu závisí na relativní vlhkosti, teplotě vzduchu v rozvaděči a na výparníku a na objemu vzduchu přítomného v rozvaděči. Kondenzát, který vzniká v rozvaděči, se obvykle odvádí příslušným drenážním systémem, případně se dodávají vnitřní nebo vnější elektrické odpařovací systémy, které shromažďují kondenzát v nádobě a po dosažení určité hladiny jej odpařují.

Odstraňování kondenzátu pomocí hadice a sběrné nádoby
Kondenzát se z chladicí jednotky vypouští vývodem, spojeným se sběrnou nádobou. Kondenzát vzniká mj. při vysoké vlhkosti a nízké teplotě v rozvaděči na výparníku chladicí jednotky. Pro vypouštění kondenzátu musí být k vývodu připojena hadice.


Vypouštění kondenzátu pomocí hadice

Odvod kondenzátu musí být veden bez zalomení a s dostatečným spádem. U střešních chladicích jednotek musí být odvod kondenzátu proveden pomocí úhlových armatur.

V odvodu musí být použita zpětná klapka pro vyloučení zpětného proudění, nebo sifon, aby se do skříně nedostával vzduch z vnějšku. Čistota tohoto zařízení se musí pravidelně kontrolovat.

Průřez hadice se v případě nutnosti jejího prodloužení nesmí zúžit.


Chybné vypouštění kondenzátu: Vypouštění na stropě skříně a na podlaze haly znamená nebezpečí úrazu!

Automatické odpařování kondenzátu
Kvalitní řešení chlazení jsou obvykle opatřena zařízením pro automatické odpařování kondenzátu. Toto zařízení, které je umístěno v chladicí jednotce, obsahuje sběrnou nádobu, elektrické topné těleso a hladinový spínač. Vznikající kondenzát se shromažďuje v nádobě a po dosažení určité hladiny se automaticky odpaří a vypustí do okolního vzduchu. U zvlášť dokonalých zařízení se kondenzát vede přímo na topné těleso (prvek PTC).

Automatické odpařovače kondenzátu mohou denně odpařit mnoho litrů kondenzátu a proto – v řádně utěsněné skříni – za normálních provozních podmínek zajistí úplné odpaření vytvořeného kondenzátu.


Obr.1: Automatický systém odpařování kondenzátu se sběrnou nádobou,topným tělesem a hladinovým spínačem
Obr.2: Bezpečnostní přepad střešní chladící jednotky s integrovaným odpařovačem kondenzátu


Pro vypuštění kondenzátu v případě poruchy nebo při jeho zvýšeném výskytu jsou chladicí jednotky vybaveny integrovanými odpařovači kondenzátu s bezpečnostním přepadem, kterým odteče neodpařený kondenzát mimo jednotku i rozvaděč.


Obr.1: Zařízení k odpařování kondenzátu
Obr.2: Automatické zařízení k odpařování kondenzátu s PTC prvkem

Dveřní polohový spínač k zabránění nadměrného vzniku kondenzátu
Chlazení s otevřenými dveřmi rozvaděče má za následek neustálý vstup vzduchu o poměrně vysoké vlhkosti do vnitřního prostoru rozvaděče, a proto nevyhnutelně vede ke vzniku značného množství kondenzátu. Aby byl vznik kondenzátu potlačen, je možno použít dveřní polohový spínač, který vypne chladicí jednotku, jestliže jsou dveře rozvaděče otevřeny. Při použití dveřních polohových spínačů musí být zajištěno, že pokud jsou rozvaděče uspořádány vedle sebe bez dělicích přepážek a samostatných chladicích jednotek, budou dveřním polohovým spínačem opatřeny všechny dveře. Při otevření kterýchkoliv dveří se musí vypnout všechny chladicí jednotky.


Použití dveřních polohových spínačů a u samostatných rozvaděčů (obr. vlevo) a rozvaděčových sestav bez dělicích přepážek (obr. vpravo). V případě rozvaděčových sestav musí být dveřními polohovými spínači opatřeny všechny rozvaděče s chladicími jednotkami.

Jsou-li vedle sebe uspořádány rozvaděče s dělicími přepážkami, vyžadují se dveřní polohové spínače jen u těch rozvaděčů, které jsou vybaveny chladicími jednotkami.


Dveřní polohový spínač je vyřazen z činnosti

Nedodržení instrukcí pro instalaci komponent do rozvaděče může vést k omezení jejich životnosti a následně k předčasnému selhání.

Zbyněk Ledvinka, Rittal Czech

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933