Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Výsledky proudového testování bezšroubových svorek WAGO a IDEAL


Document Actions
Výsledky proudového testování bezšroubových svorek WAGO a IDEAL
Stále se setkáváme s nepodloženými domněnkami o špatném spojení bezšroubových svorek. Na odborném učilišti v Sokolnicích u Brna spolu s třiceti odborníky z řad projektantů, revizních techniků, elektroinstalatérů a učitelů podrobujeme bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžkou zkouškou pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Zaznamenali jsme ...
Jan Franěk, ze dne: 9.11.2011
reklama


Se zájmem jsme s přáteli z Clusteru přijali pozvání k zátěžovému proudovému testu bezšroubových svorek, který se měl uskutečnit na střední odborné škole v Sokolnicích u Brna.

Jednou z nich byla zcela nová Wago svorka v mini provedení, pro úsporu místa v krabicích. Druhou novinku byl americký stáčecí konektor IDEAL, který je za mořem každodenně používán desítky let, ale v Evropě stále "velkou neznámou". Stáčecí konektory má v sortimentu Elektro v.d. Bečov. Celá událost se odehrála za přítomnosti projektantů, montérů, revizních techniků, učitelů a studentů místní školy. Studenti se testování zúčastnili spolu s námi, pod odborným dohledem svého mistra a taky nás. (Co si asi mysleli o chlapech, kteří si hráli jako malé děti? :-))

O kvalitách obou výrobků se nás snažili přesvědčit přímo techničtí zástupci obou značek. Pod jejich dohledem, se zkoušelo a testovalo. Hlavní režii testování, měl tým portálu Elektrika.cz, a nakonec předseda měření, projektant vn na odpočinku Petr Doležal.

Po mechanickém testu Petra Doležala, kdy vyzkoušel pevnost u obou svorek tahem za vodiče v nich upevněných, přišel na řadu takříkajíc zlatý hřeb a to zátěžový test maximálním proudem. Mimo představených svorek se testovalo ještě několik dalších možných spojení vodičů. Do testovaného obvodu se zapojily klasické věnečky, Veco svorka, kroucený spoj s proletováním a dnes už klasická (běžná) klecová WAGO svorka a páčková WAGO svorka.

Test byl zahájen jmenovitým proudem stanoveným výrobci výrobků. Svorky byly postupně zatěžovány stále vyšším proudem a jejich teplota byla průběžně kontrolována termokamerou. Mezi tím se z použitých vodičů CY 2,5mm2 kompletně seškvařila izolace, což nás všechny, a to jistě nepřeháním, trochu otrávilo. Při pětinásobku dovolené zátěže svorek, se obvod sestavený z testovaných svorek přerušil. Po vyvětrání "laboratoře", jsme změřili stav zbytků seškvařených svorek a čekalo nás překvapení. Všechny spoje testovaných byly ve velmi dobré kondici. Přechodové odpory minimální (měřeno přístrojem EUROTEST 61557)

Mé dojmy
Zaujala mě možnost rychlým způsobem spojit plné i laněné vodiče, navíc různých průřezů. I když budu prozatím v instalacích spíše preferovat klecové svorky, musím doplnit svou výbavu o pár kousků nových stáčecích konektorů a pokračovat v testování přímo v ostrém provozu. Další nově nabytou zkušeností byl poznatek, že pokud mi vyhoří svorka, tak bude vina na mé straně, díky špatné montáži svorky. Jistě mnoho kolegů po této zkušenosti přehodnotí svůj pohled na prováděné spoje, jejich kvalitu a hlavně jejich výdrž.

Ještě bych chtěl za všechny poděkovat těm kolegům, kteří pomohli s přípravou a hlavně těm, co zapůjčili své přístroje i další zařízení, potřebná k provedení pokusu. Bylo to opravdu zajímavé a přál bych si mít možnost testovat tímto způsobem více výrobků.

Odpověď na to, který ze spojů jako první nevydržel, se dozvíte z tohoto videozáznamu!


Více o svorkách IDEAL zde ...
Více o svorkách WAGO zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 27)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933